Klippremier talált dallal - Beck Zoli és Szűcs Krisztián találkozása Cseh Tamással és Csengey Dénessel

Zene

Az Újabb utolsó dal című szerzemény videoklipje a Narancs.hu-n debütál.

Cseh Tamás 1986. május 19-én a Katona József Színházban mutatta be Mélyrepülés című műsorát, amelynek az volt a különlegessége, hogy szerzőtársa nem Bereményi Géza volt, hanem Csengey Dénes. A produkció 55 előadást ért meg, lemezen is kiadták, mégis csalódást keltett – leginkább szokatlansága miatt. Sokan nem ezt várták Cseh Tamástól, vagy ha úgy tetszik, ezt nem várták Cseh Tamástól, akihez addigra már hozzánőttek Bereményei dalszövegei.

A Mélyrepülés lezárt, egyszeri alkalomnak tekinthető, azonban Cseh Tamás és Csengey Dénes további dalokat is írt, amelyeket már nem mutattak be. Az így született dalszövegek nagyobb része több mint harminc évig „pihent”, míg a Cseh Tamás Archívumban őrzött hagyaték részeként meg nem kezdődött feldolgozásuk. Ráadásul az is kiderült, hogy némely szöveghez dallamok is készültek, és ezek is megvannak régi kazettákon – a szerzők kommentárjaival együtt.

Noha arról nincs szó, hogy ezeket a felvételeket publikálják, mégsem maradnak ismeretlenek. E megtalált, megtisztogatott szövegekből, félkész dallamfoszlányokból, dúdolgatott ötletekből állította össze estjét Beck Zoli és Szűcs Krisztián – Csengey Dénes fia, Csengey Balázs segítségével.

 
Beck Zoli és Szűcs Krisztián
Fotó: Batori Gabor

A est bemutatója 2021-ben volt az Ördögkatlan Fesztiválon, május 31-én azonban lemezen is megjelenik Másnap címmel. Az albumon hallható az Újabb utolsó dal című szerzemény is, amelyhez videoklip készült, és a Narancs.hu-n tekinthető meg először.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk