könyv - HÉTKÖZNAPI ÉLET A GÖRÖG ARANYKORBAN

  • - d. magyari -
  • 2011. március 31.

Zene

Kedvenc időszakom az antikvitás történelméből az a periódus, amelyben Athénban a tirannus után megszületik - ha rögtön kis testi hibával is - a demokrácia. Az igazán érdekes és tanulságos annak tanulmányozása, hogy ez a demokrácia miként torzul el, bukik meg i.
Kedvenc idõszakom az antikvitás történelmébõl az a periódus, amelyben Athénban a tirannus után megszületik - ha rögtön kis testi hibával is - a demokrácia. Az igazán érdekes és tanulságos annak tanulmányozása, hogy ez a demokrácia miként torzul el, bukik meg i. e. 411-ben, miként lesz belõle a peloponnészoszi háborút lezáró béke után a harminc zsarnok uralma, akiknek egyike, Kritiasz véres terrort vezet be - az áldozatok száma hamarosan ezerötszáz fölé emelkedik. (Kritiasz amúgy Szókratész tanítványa, Platón nagybátyja - ennyit a nevelés hasznáról.) A zsarnokok uralmának Thraszübulosz vet véget - mintha valami alapképlet rajzolódna itt ki, amelynek tanulmányozása gyakorló, a hübrisz által uralt politikusok számára felettébb üdvös lehet.

Ugyanilyen hasznos a fénykor, az i. e. 5. század mindennapjaival való ismerkedés - azzal tehát, "hogyan éltek, hogyan születtek és haltak, miként dolgoztak és szórakoztak, hogyan laktak és hajóztak, miként vitáztak és hadakoztak" Athénban élt elõdeink. Három francia szerzõ mutatja be pompás képanyaggal a hétköznapi életet. Tíz témakörben ("Lakóhely és kényelem", "Ruha és test", "Étel és asztal" és a többi) rövid, informatív kis fejezetek: Kényelmi alkalmatosságok, A bor, Igazságszolgáltatás, Vallásgyakorlás, Bányák és kõfejtõk. Bennük rengeteg apróság - de szerintem jó olyasmit is tudni, mint például, hogy a lakomák résztvevõi büntetést kaptak, ha nem itták meg a szümposziarkhosz által meghatározott mennyiséget.

A Mindennapi történelem köteteit lapozgatva arra jöhetünk rá, hogy az ember sokat kibír, a legkülönbözõbb körülmények, rendszerek közepette is képes élni, létezni, de valahogy jobb, ha az ország élén állók inkább Periklészre, mint Kritiaszra hasonlítanak.

Fordította: Aczél Ferenc. Corvina, 2010, 192 oldal, 6990 Ft

*****

Figyelmébe ajánljuk