könyv - LE CARRÉ: ÁRULÁS

  • - banza -
  • 2009. június 11.

Zene

A George Smiley-trilógia első kötete már megjelent magyarul, most új fordításában olvashatjuk ezt a tökéletes remekművet. A fikció hátterében egy kínosan valós esemény áll: Kim Philbyről, az angol hírszerzés egyik vezető emberéről a hatvanas évek elején kiderült, hogy "vakond", vagyis a szovjet kémszolgálatnak dolgozik.
A George Smiley-trilógia elsõ kötete már megjelent magyarul, most új fordításában olvashatjuk ezt a tökéletes remekmûvet. A fikció hátterében egy kínosan valós esemény áll: Kim Philbyrõl, az angol hírszerzés egyik vezetõ emberérõl a hatvanas évek elején kiderült, hogy "vakond", vagyis a szovjet kémszolgálatnak dolgozik. Az eseménynek elvileg elemi erõvel kellett volna megráznia az angol társadalmat, ez azonban elmaradt, ráadásul Philbynek sikerült kilógnia a Szovjetunióba. Le Carré 1968-ban írt esszéjében, melyet a szerkesztõk jó kézzel illesztettek a regény után függelékként, szenvedélyes szavakkal ostorozza azt a politikai elitet, melyet Philby büntetlenül átvert és amely futni hagyta õt. Már itt felmerül az egyik alapprobléma, vagyis az, hogy a társadalomban kik ellenõrizzék az ellenõröket? Vagy a regény döntõ kérdése: kik kémleljék ki a kémeket? Információ és dezinformáció harca ez, a valóság és a fikció közti örök küzdelem, és talán ez a filozófiai kérdés is vonzhatta Ludwig Wittgensteint, hogy aztán feltehetõen õ is a szovjetek javára kémkedjen, bár a háború alatt ez bocsánatosabb bûn volt.

George Smiley, az egykori mesterkém, immár csak hivatásos nyugdíjas és szkeptikus kapja a feladatot az ellenõrök ellenõrzésére. A bûnös személye talán nem okoz olyan nagy meglepetést az olvasónak, annál többet a kémbirodalom szokásainak, írott és íratlan szabályainak, illemkódexének feltárása. Mert az összes fiktív (olykor mesés) elem ellenére Le Carré amolyan tõrõlmetszett kritikai realista regényt írt.

Fordította: Falvay Dóra. Agave, 2009, 315 oldal, 2880 Ft

*****

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.