film - ROCKHAJÓ

  • - köves -
  • 2009. június 11.

Zene

Hatvanhatban az bántotta az angolokat, hogy a szent életű BBC csak heti két óra rock'n'roll-t nyomott, így a lakosság kénytelen volt a kalózrádiókra hangolni a készülékeit. Ki tudja, mióta keringett Richard Curtis fejében az ötlet, hogy emléket állítson e közepesen nagy idők lázadó szellemű lemezlovasainak; lehet, hogy korábban valami évforduló is volt a dologban, de Curtis akkor még nem tartott ott rendezőként (noha a Négy esküvő és egy temetés vagy a Sztárom a párom forgatókönyvírójaként rég bérli a brit romkombirodalom trónját).
Hatvanhatban az bántotta az angolokat, hogy a szent életû BBC csak heti két óra rock'n'roll-t nyomott, így a lakosság kénytelen volt a kalózrádiókra hangolni a készülékeit. Ki tudja, mióta keringett Richard Curtis fejében az ötlet, hogy emléket állítson e közepesen nagy idõk lázadó szellemû lemezlovasainak; lehet, hogy korábban valami évforduló is volt a dologban, de Curtis akkor még nem tartott ott rendezõként (noha a Négy esküvõ és egy temetés vagy a Sztárom a párom forgatókönyvírójaként rég bérli a brit romkombirodalom trónját). Ma végre a Rockhajó egy tengeren üzemelõ kalózrádió vidám mindennapjait tárja fel kendõzetlenül. Philip Seymouf Hoffman és Rhys Ifans hipnotikusan hanyag dj-mozdulatokkal a lemezjátszóra helyezi a vintage bakeliteket, s Anglia egy emberként perdül táncra. Sajnos ezt meg is mutatják, a bakfisoktól a nyugdíjasig mindenki rázza, a vakok ismét látnak, a balesetesek eldobják mankójukat. A másik Anglia, a karót nyelt birodalmi lépegetõk hadba küldik legjobb erõiket, élükön a Benny Hillbõl és Hitlerbõl összegyúrt Kenneth Branaghgal, de ennyi jófejséggel õk sem bírnak. A film le se tagadhatná, hogy az Igazából szerelem gazdájától való. Ha egy történet túl nagy teher, elmesélek rögtön egy tucatot - ezt egyszer meg lehetett úszni, de másodszor a zenei szerkesztõ sem segít Curtisen, aki ráadásul már elírta maga elõl ezt a sokadalmat. Aki elõzõ filmjében titkárnõ, családanya volt vagy miniszterelnök, az most mind lemezlovas. Jófejségbõl mind jeles - ez afféle született lemezlovas-tulajdonság lehet.

Az UIP - Duna Film bemutatója

**

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.