könyv - Poggio Bracciolini: Elméncségek. Reneszánsz egypercesek

  • - kyt -
  • 2009. június 25.

Zene

könyv - Poggio Bracciolini: Elméncségek. Reneszánsz egypercesek A magyarázó alcímet már a kötet remek fordítója, Csehy Zoltán költötte, aki az Utószóban a szerzőt is bemutatja.

könyv - Poggio Bracciolini: Elméncségek. Reneszánsz egypercesek A magyarázó alcímet már a kötet remek fordítója, Csehy Zoltán költötte, aki az Utószóban a szerzõt is bemutatja. Poggio Bracciolini a humanizmus jeles alakja volt, kódexmásolóként, filológusként, bölcs dialógusok és történeti munkák szerzõjeként a XV. századi mûvelõdés kulcsfigurájának számít. Szünetekkel hosszú évtizedeket töltött a pápai udvarban, s eközben bejárta Francia- és Németországot, Svájcot, éveket töltött Londonban.

A változatos tartalmú, de többségükben pajzán történetecskék dugaszoló, kettyintgetõ, prütykölõ, gyaluló és gyömöszölõ szereplõi hol nevetésre ingerelnek együgyûségükkel vagy éppen a másik ember bambaságát kihasználó ügyeskedésükkel, hol meg valami tanulságot közvetítenek. Az egykor nyilván kacagtató adomáknak sok esetben inkább a régiségük ad értéket, mint a csattanójuk, viszont ízesen idézik föl egy színes kor testies világát bosszúálló mesteremberekkel, csapodár feleségekkel, féltékeny polgárokkal és nagytermészetû papokkal. A rövid történetkék között szerepelnek mindenféle különös és hihetetlen, csodás események, hallomásból idézett történetek is, dicsérve és csodálva az élet színességét, a szerencse forgandóságát.

A kötet élettelisége nagyban köszönhetõ az már-már társszerzõvé növekedõ fordítónak, aki kerülve minden pironkodó és dadogó prüdériát, természetesen, a köznyelv hétköznapi fordulataival beszél bölcs bíborosokról, ravasz szolgálókról, társaságban elõmutatott merev farkakról, derekasan szétkamatyolt pinákról.

Kalligram, 2009, 320 oldal, 2700 Ft

*****

Figyelmébe ajánljuk