könyv - ROBERT ZIMMER: A KAPU ÚJRA NYÍLIK

  • B. I.
  • 2008. december 4.

Zene

A múlt század húszas éveiben jelent meg először Will Durant munkája, A gondolat hősei, amely a filozófia történetét ismertette közérthető nyelven. Hasonló jellegű népszerűsítő munka Robert Zimmer vállalkozása is, amely - a magyarul tavalyelőtt megjelent Filozófusbejáró című kötetével együtt - ugyancsak élvezetes, és a témához képest kifejezetten könnyed stílben tárgyalja "a spekulatív gondolkodás" sokat emlegetett, ám kevésbé olvasott alkotásait.
A múlt század húszas éveiben jelent meg elõször Will Durant munkája, A gondolat hõsei, amely a filozófia történetét ismertette közérthetõ nyelven. Hasonló jellegû népszerûsítõ munka Robert Zimmer vállalkozása is, amely - a magyarul tavalyelõtt megjelent Filozófusbejáró címû kötetével együtt - ugyancsak élvezetes, és a témához képest kifejezetten könnyed stílben tárgyalja "a spekulatív gondolkodás" sokat emlegetett, ám kevésbé olvasott alkotásait. A kapu újra nyílik tizennyolc filozófiai alapmûvel foglalkozik Arisztotelész Metafizikájától kezdve Spinoza Etikáján át Gadamer és Feyerabend értekezéseiig. A tartalomjegyzéket böngészve a válogatás elve talányosnak tûnhet - például az, hogy Schopenhauer, Nietzsche, Heidegger vagy Marx vajon miért az elõzõ, Boethius, Szent Tamás, Hegel vagy Feuerbach pedig miért ebben a kötetben kapott helyet. A históriai és életrajzi összefüggéseket is tárgyaló esszék azonban egy nem titkoltan szubjektív filozófiatörténetté állnak össze. Zimmer ezúttal a jelenségeket racionalizálni óhajtó embert állította a középpontba; azt, aki egyre inkább fölismeri a megismerhetõség korlátait, de akit ez nem arra sarkall, hogy a miszticizmushoz forduljon segítségért. És bár ez az interpretáció mindenekelõtt a középkori és kora újkori mesterek bemutatásakor tûnik meggyõzõnek, szó nincs arról, hogy mondjuk Zimmer Spengler- vagy Sartre-értelmezése erõltetett lenne.

A hazai kiadás javára írandó, hogy az egyes fejezetek végén megadja a tárgyalt mû magyar kiadásának az adatait, és ha van, a szöveg internetes elérhetõségét is.

Fordította: Harmat Márta. Helikon, 2008, 310 oldal, 3490 Ft

*****

Figyelmébe ajánljuk