rés a présen

„Korra, nemre”

  • rés a présen
  • 2023. január 18.

Zene

Dargay Marcell zeneszerző

rés a présen: Mikor indult az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál?

Dargay Marcell: A fesztivált Gryllus Samu és Horváth Balázs zeneszerzők indították 2014-ben. Miután számos alkalommal szerepeltem az évek során zeneszerzőként és előadóként is, Samu 2020-ban invitált, hogy csatlakozzak a kurátori csapathoz, olyan fantasztikus munkatársak mellé, mint György-Dóczy Kata és Kaincz Orsolya. Hihetetlen, de az idei már a jubileumi, 10. fesztivál a sorban.

rap: Mit jelent számodra az „újzene”?

DM: Mindazokat a kísérleteket, amelyekben megnyilvánul a hit, hogy még van értelme erőfeszítéseket tenni új utak kereséséért és egy új közönség bevonásáért, megszólításáért. A fesztivál kezdetétől az volt a fontos az innovatív zenei irányzatok bemutatásán túl, hogy nálunk a közönség a koncertek előtt vagy közben, olyan interaktív műhelymunkákon és előadásokon is részt vehessen, amelyek segítik az új kompozíciós elgondolások megértését. Innen ered a fesztivál neve is: átláthatóvá tenni a hallhatót, áthallhatóvá tenni a láthatót – mindezt a társművészetek intenzív bevonásával.

rap: Az idei, február 5-ig tartó eseménysorozat melyik programjának vagy a kurátora vagy a közreműködője?

DM: A január 7-i nyitókoncert (Ligeti elágazások), a Seleljo nővérek hangversenye, a Megtört csend január 23-án a BMC-ben, valamint a Nádas Péter – Vidovszky László Találkozás című drámájából készült film vetítése és az ahhoz kapcsolódó pódiumbeszélgetés tartozott/tartozik hozzám, az utóbbi január 30-án a BMC-ben lesz, de emellett természetesen más programok előkészítésében is részt vettem. Nagyon izgalmas projekt Gabriel Dharmoo a Soharózával közös munkája, Miroslav Tóth és a Dystopic Requiem Quartet együttműködése, Ladik Katalin és a Studio Dan projektje, de a Next Generation Performers, Borbély László és Farkas Gábor zongoraművészek által összeállított programja is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Ezeket fogadtuk meg a legtöbben 2023-ra

  • Fizetett tartalom

Az alábbi, 2023-ra vonatkozó best of újévi fogadalmak ugyan kifejezetten egy amerikai felmérés eredményei, de nem meglepő módon könnyen megtalálhatjuk a listában a saját titkos vagy kevésbé titkos vágyainkat is.

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.

Elszáradt arcok

Felhajtás, a kínált holmi értékéhez képest túl nagy reklám: ezt jelenti a szerző negyedik regényének címe. A neonzöld szmájli és a betűk neonzöldje a borítón a könyvben felbukkanó árura, egy drogra utal. Az egyenmosoly a grafikai megoldásnak köszönhetően vibrál. Ez a látvány meg is alapozza az olvasmány­élményt, amelynek meghatározó vonulata a bizonytalanság.