rés a présen

„Korra, nemre”

  • rés a présen
  • 2023. január 18.

Zene

Dargay Marcell zeneszerző

rés a présen: Mikor indult az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál?

Dargay Marcell: A fesztivált Gryllus Samu és Horváth Balázs zeneszerzők indították 2014-ben. Miután számos alkalommal szerepeltem az évek során zeneszerzőként és előadóként is, Samu 2020-ban invitált, hogy csatlakozzak a kurátori csapathoz, olyan fantasztikus munkatársak mellé, mint György-Dóczy Kata és Kaincz Orsolya. Hihetetlen, de az idei már a jubileumi, 10. fesztivál a sorban.

rap: Mit jelent számodra az „újzene”?

DM: Mindazokat a kísérleteket, amelyekben megnyilvánul a hit, hogy még van értelme erőfeszítéseket tenni új utak kereséséért és egy új közönség bevonásáért, megszólításáért. A fesztivál kezdetétől az volt a fontos az innovatív zenei irányzatok bemutatásán túl, hogy nálunk a közönség a koncertek előtt vagy közben, olyan interaktív műhelymunkákon és előadásokon is részt vehessen, amelyek segítik az új kompozíciós elgondolások megértését. Innen ered a fesztivál neve is: átláthatóvá tenni a hallhatót, áthallhatóvá tenni a láthatót – mindezt a társművészetek intenzív bevonásával.

rap: Az idei, február 5-ig tartó eseménysorozat melyik programjának vagy a kurátora vagy a közreműködője?

DM: A január 7-i nyitókoncert (Ligeti elágazások), a Seleljo nővérek hangversenye, a Megtört csend január 23-án a BMC-ben, valamint a Nádas Péter – Vidovszky László Találkozás című drámájából készült film vetítése és az ahhoz kapcsolódó pódiumbeszélgetés tartozott/tartozik hozzám, az utóbbi január 30-án a BMC-ben lesz, de emellett természetesen más programok előkészítésében is részt vettem. Nagyon izgalmas projekt Gabriel Dharmoo a Soharózával közös munkája, Miroslav Tóth és a Dystopic Requiem Quartet együttműködése, Ladik Katalin és a Studio Dan projektje, de a Next Generation Performers, Borbély László és Farkas Gábor zongoraművészek által összeállított programja is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk