mi a kotta?

Isteni mamlasz

  • mi a kotta
  • 2023. január 18.

Zene

Klasszikus zenei programajánló a 2023/3. hétre

„Eljött a nagy nap, amikor Anton Bruckner belépett a házunk ajtaján. Habár láttunk már képeket róla, meglepett, egyenesen felzaklatott a látványa. Volt valami különös a megjelenésében. Nem az, hogy a feje nagyon kicsi volt (főként, ha Brahms robusztus koponyájához hasonlítom); nem is a hosszúkás szemhéja. Valami kevésbé személyes, ami méginkább meglepi a gyerekeket. A ruhái. A muzsikusok abban az időben nem voltak az elegancia mintapéldányai; inkább lezserségük különböztette meg őket a laikustól. Ez az ember azonban olyannyira különbözött a zenészektől, akiket azelőtt házunkban fogadtunk, hogy meghökkentünk. Rövid, fekete kabátja és méretes, lógó nadrágja az Alpokban látott vidéki parasztokra emlékeztetett. Nem is szólt semmit, egészen addig, míg a kishúgom belépett a szobába. Akkor térdre esett, és felső-osztrák ízzel azt mondta: »Nicsak, a kisasszonka!« A szegény gyermek úgy megijedt, hogy elkezdett pityeregni.”

Így írta le első és egyetlen – gyerekkori – találkozását Brucknerrel Werner Wolff, a zeneszerző első angol nyelvű életrajzának írója. Lehet szeretni vagy nem szeretni a mamutszimfóniák „félig isten, félig mamlasz” szerzőjét (Mahler kifejezése), de el kell ismerni, helye a kánonban kikezdhetetlen. S talán nem csak azért, mert a karmesterek imádják a crescendóit. A héten befejezetlen, IX. szimfóniáját halljuk Kesselyák Gergely vezényletével a MÁV Zenekartól. De a koncerten elhangzik egy ritkaság is, Alekszej Ribnyikov Csellóversenye Stankowsky Endre szólójával (Zeneakadémia, január 20., hét óra).

A kortárs zenére fogékony közönségnek két dal­estet ajánlunk: Csölley Martin bariton és Szabó Ferenc János zongorista a Winter­reise részletei mellett Kákonyi Árpád, Futó Balázs és Horváth Bálint darabjait adja elő (BMC Könyvtár, január 20., hat óra), másnap pedig ugyanitt, Molnár Anna Persányi Zsófival énekel Bartók- és Berio-dalokat (január 21., hat óra).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk