Lemez

Kovács Linda: Recycle

Zene

Hosszú idő után jelentkezett lemezzel Kovács Linda, akinek 2007 óta van papírja arról, hogy jazzénekesnő, amúgy módszeresen próbálja dekonstruálni az ezzel járó konvenciókat. Közben a merész improvizációk hívei sem feledkeztek el róla, közreműködőként is elég sok meghívása akadt, és hallható volt saját zenekaraival, néha fellépett az énekest próbáló bőgő duóban – eleinte Orbán Györggyel, az utóbbi években pedig Bögöthy Ádámmal. A kvartettjében már szerepelt a gitáros Fenyvesi Márton, aki egyre inkább elmozdul a kreatív producer feladatköre felé, de az új formáció „élő” felvételén Kovács és Fenyvesi mellett egy harmadik örök kísérletező, konvenciótörő muzsikus is játszik, Dés András ütőhangszeres.

A Recycle projekt lényege eredetileg az volt, hogy örökzöldeket felaprítva hasznosítsanak újra, de a kissé rövidke lemeznek majdnem a felét mégis az ambientszerű saját témák teszik ki. De a figyelem óhatatlanul a klasszikusok felé terelődik (Kurt Cobaint is idesorolva), és azok meg is felelnek a Kovács Lindával szemben támasztott magas elvárásoknak. Mostanában ugyan már bevett, hogy idézőjelek, torzító effektek és sokszorozó samplerek teszik zárójelbe az eredetit, de a jazz mainstream irányzatában még mindig sokan ódzkodnak az ilyesmitől. A Recycle triójánál viszont szvingelés csak mutatóba akad, a ritmika erősen szaggatott. Kovács Linda csak a melódia oldalán tesz engedményeket a tradíciónak, előadása és Fenyvesi hang(szét)szerelései mindig teljesen egyéniek. Viszont nem tartom sem avantgárd, sem felhasználóbarát gesztusnak, hogy az utolsó tracken közel négy perc csend után van egy másik, torzítós verzió is a The Way You Look Tonight című számból.

Hevhetia, 2017

Neked ajánljuk

Kutyából nem lesz unikornis

  • SzSz

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

A legnagyobb átverés

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

A legnagyobb tűzijáték

  • Csabai Máté

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

Távolról sem

  • Sándor Panka

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

Elnyomás alatt nő

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

Míg el nem tűnik

  • Erdei Krisztina

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

A leégett kastély felépítése

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

Utánunk is ősök jönnek

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

Múlt, jelen, jövő

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.

A dolgozó népé lett

A 20. századi magyar írók népes táborán belül kevés­szer fordult elő teljes egyetértés, de az 1953 óta működő szigligeti alkotóház mindenkinek bejött. Lehetetlen felsorolni, hogy az elmúlt hetven évben hányan emlékeztek meg róla meleg szívvel, és az sem volt soha vita tárgya, hogy „az íróknak” szükségük van-e egy balatoni kastélyra.