Rafinált menekülő

Lambchop: Mr. M

  • - kovacsm -
  • 2012. március 7.

Zene

Tizenegyedik lemezén is ugyanazt a finom alternatív rockba áztatott countryt játssza Kurt Wagner zenekara, és most is másképpen. Ezúttal nagyon másképpen: a Mr. M meglepetésként érheti a Lambchop hangzásának szezonális kiigazításához már hozzászokott, sőt azt kíváncsian váró rajongókat is. A borítót ismét Wagner festményei díszítik. A kontrasztos, fotószerű képek cilinderes arcai lehetnek egy temetés gyászoló résztvevői, de egy régi big band tagsága is.


 

Kiváló illusztrációk a zenéhez, amelyet a zenésztárs és jó barát Vic Chesnutt elvesztése ihletett, és amelynek megszólalása a szvingkorszak elegáns, nagyzenekari hangzását eleveníti fel. Hömpölygő vonósok, finom fúvós díszítések kísérik most Wagner keserédes, motyogós dalait. Ne a szokásos, szimfonikus hangszerekkel végzett önkielégítésre gondoljunk, a veterán Lambchop-producer Mark Nevers olyasmi rafinált, pszichedelikus vonós szőnyeget terített Wagner dalai alá, amilyet Gainsbourg kapott Jean-Claude Vannier-tól aMelody Nelsonhoz. Az izgalmas és abszolút modern megszólalás meglepő irányba viszi el a dalokat, új és új ízeket csalogatva elő belőlük. Amióta kivételes tehetségű énekes-dalszerzőként ismeri a világ, azóta menekül Kurt Wagner a szűkre szabott skatulyából, egyre nagyobb teret engedve kiváló zenészeinek. A legutóbbi lemez, a természetes hangzásával a zenekar szédületes koncertjeit idéző OH (Ohio)talán a legerősebb darabja a jobbnál jobb albumokat felsorakoztató diszkográfiának. AMr. Mokosan egészen másfelől közelít. Talán nem mindegyik dala telitalálat, de Nevers kiváló produceri munkája révén ezúttal sincs unalmas pillanat.

City Slang, 2012

Figyelmébe ajánljuk

„Elindult a hír, hogy a Samsung vásárolta meg” – milyen üzem létesül az őrbottyáni téglagyár helyén?

Új tulajdonosa akadt az őrbottyáni téglagyárnak, ahol az eddigiektől eltérő tevékenység folyik majd. Rögtön elindultak a találgatások, hogy kinek az érdekeltségébe került az üzem. Az önkormányzat igyekszik megnyugtatni a lakosságot: az eddig ismert információk szerint nem lesz akkumulátor-feldolgozás, sem veszélyesanyag-raktározás.