Lemez: Újfent magára (James: Pleased to Meet You)

  • - bogi -
  • 2001. szeptember 27.

Zene

Lépj ki a keretből, tanulj meg teljesen idegenként nézni önmagadra! - hallhatjuk az új James-album nyitó nótájában, és a lemezborítóra tekintve is egy zenekar-idegen figura bámul ránk. A füzetet végiglapozva viszont rögvest kiderül, hogy az ismeretlen arc az együttes hét tagjának a vonásaiból lett (számítógépileg) összegyúrva. Teljes a design, a tartalom és a muzsika egysége: a James sosem volt még ennyire együtt. Mondhatom, igencsak örülök a találkozásnak.
Lépj ki a keretből, tanulj meg teljesen idegenként nézni önmagadra! - hallhatjuk az új James-album nyitó nótájában, és a lemezborítóra tekintve is egy zenekar-idegen figura bámul ránk. A füzetet végiglapozva viszont rögvest kiderül, hogy az ismeretlen arc az együttes hét tagjának a vonásaiból lett (számítógépileg) összegyúrva. Teljes a design, a tartalom és a muzsika egysége: a James sosem volt még ennyire együtt. Mondhatom, igencsak örülök a találkozásnak.

Persze ennek az összeérésnek voltak előzményei, hisz a zenekar közel húsz éve létezik. Az 1983-ban Manchesterben alakult együttes kezdetektől a jobbféle szigetországbeli gitárzenekarok közé tartozott, bár eddigi fennállásuk első felét nem követtem túlzott lelkesedéssel. Számomra a dolog úgy 1992 körül, a Seven című negyedik nagylemezüktől vált igazán érdekessé, innentől datálnám a James nagykorúságát. Ettől kezdve már nem csupán jó kis slágereket írtak, hanem egyre karakteresebben alakították ki azt a fajta hangzást, amit jobb híján pszichedelikus popnak nevezek. Mindebben a főszerepet az énekes-zenekarvezető Tim Booth dallamai kapják, vitán felül az egyik legjobb orgánum ezen a téren. Tehetségét szerintem az akusztikusabb hangvételű Laid (1993) és az Angelo Badalamentivel közösen készített lemez (Booth and the Bad Angel, 1996) mutatja leginkább.

A felsoroltakon kívül még három James-anyag jelent meg az elmúlt évtized második felében, továbbá egy válogatás, amelyet a zenekar legnagyobb kereskedelmi sikereként könyvelhetett el. Az 1998-as dupla platina státusú Best of az év egyik legjobban kelendő lemeze lett Angliában, s az együttes ezután zavarta le pályafutása legnagyobb turnéját. Ennek ellenére a bennem kialakult James-kép fokozatosan halványodni kezdett, a két évvel ezelőtti "rockoskodó" Millionaires című albummal már kifejezetten nehezemre esett barátkozni.

Nem így a mostani Pleased to Meet You esetében. A James újfent magára, valamint a producer Brian Enóra talált, s ezúttal nagyon jó arányérzékkel hozzák mind a líraibb, mind a zajosabb témákat. A hangzás kapcsán mindenképpen kiemelendő Eno ténykedése, az "öregnek" a kisujjában van az aktuális sound, s használja is a mai tánczenék komplett hangarzenálját, mégsem az jön le, hogy itt valaki nagyon modern igyekszik lenni. Egyszerűen, nem tolakodóan "oda van téve" minden effekt, ha kell egy kis hegedű vagy zongora, máskor meg éppen elszabadul a gitárorkán. Na és úgy hiszem, az is kihallatszik az anyagból, hogy Eno szerfelett élvezhette ezt a melót. Tim Booth énekmódozataira több önálló zenekart lehetne építeni, szövegei minden korábbi próbálkozásánál jobban ülnek. Nekem legalábbis tutira, ugyanis szinte sorsszerűen lett a pofámba vágva: "vedd már észre magad", már a "Mary Jane is újra játszik", meg aztán: "feliszod a kilókat, vedelsz, mint Richard Burton", és "úgy táncolsz, mint John Travolta most" stb. És ugye az ember többnyire ki nem állhatja, ha a potom negyed mázsa súlyfeleslegével, illetve "levethetetlen megszállottságával" szembesítik. Ellenben elélvez, amennyiben ezt Tim Booth és csapata teszi.

- bogi -

Mercury/Universal Music, 2001

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?