Megérint a múzsa – Jane Birkin az A38-on

Zene

Kicsit furának tűnt több évtizedes francia sanzonokat hallgatni az A38 hajó leginkább pogózáshoz szokott gyomrában, és a zsúfolásig megtelt jármű (az utolsó emberek lényegében már a folyosóról nézték a műsort) helyett talán jobb lett volna egy ülős koncert a Müpában, de persze így is nagyjából megfelelőek voltak a kulisszák Jane Birkin első magyarországi koncertjéhez. Mint ismeretes, az angol-francia színész- és énekesnő Serge Gainsbourg múzsája volt jó régen, és most – egyrészt évfordulós, másrészt karitatív okokból – a züllött, ám zseniális dalszerző által komponált slágerekre épített egy komplett turnéprogramot.

A színpadon négy japán zenész kísérte a hatvanöt éves Birkint, akik közül nem egy simán az unokája lehetne: egy zongorista, egy dobos, egy trombitás és egy hegedűs hölgy – utóbbi még egy vicces, Yoko Onó-s duettet is bevállalt a még mindig remek formában lévő Lady Jane-nel. A hangszerelés enyhén dzsesszes ízt adott a sanzonoknak, ami nem lett volna baj – az már inkább, hogy a hangszeres részek inkább profin, mintsem izgalmasan egészítették ki a főhősnő nem túl erős, de annál karakteresebb énekhangját. A dalok természetesen franciául hangzottak el, az átvezető szövegek viszont angolul, és ezekből megtudtuk, hogy hülyeség lenne Gainsbourg dalait angolul énekelni a sok lefordíthatatlan szójáték és rejtett utalás miatt, és ez talán arra a körülbelül öt éve kiadott tribute-albumra is vonatkozott, amin nívós előadók (többek között a Portishead, Jarvis Cocker és a Kills) fürödtek be az angol nyelvű átiratokkal.

 


Fotó: Somay Márk - http://kellegyfotos.com

 

A közvetlen közelség miatt igazán intim hangulatúra sikeredett ez a zeneileg főleg a hatvanas évek végéről/hetvenes évek elejéről merítő koncert, melynek csúcspontjaként a lenyűgöző személyiségű énekesnő még a közönség közé is bemerészkedett, a koncert végén pedig akinek csak lehetett, köszönetet mondott. Az előző napi kormánypárti békemenetnek szánt dicsérete egyesekből természetesen éljenzést, másokból brummogást váltott ki – ezzel együtt nehéz lett volna kellemesebb programot elképzelni vasárnap estére. Valamikor (ha már erről a családról van szó) Charlotte Gainsbourg-t is szívesen látnánk ugyanitt.

A38 hajó, január 22.

Figyelmébe ajánljuk