rés a présen

„Mintha egy gólem különböző szervei lennénk”

Rutkai Bori énekes, dalszerző, illusztrátor

  • rés a présen
  • 2017. június 25.

Zene

rés a présen: Mennyi helyet foglal el a munkáid között a gyerekzene?

Rutkai Bori: A szívem csücskétől a kislábam ujjáig ez tölt ki. Most csináljuk az új gyerekdalokat, a legjobban ezt a részt élvezem, amikor az ötletekből zenék és festmények lesznek. Imádom a közös munkát a zenészeimmel és a többi stábtagunkkal; olyan szépen összedolgozunk, mintha egy gólem különböző szervei lennénk. És aztán jó belezoomolni a festésbe, és elmerülni a friss illusztrációk világában. Van az is, hogy „ritmikusan randevúzgatok” a Budapest Bárral is, hiszen most kezdődnek az ünnepi, 10 éves szülinapi koncertek. Valamint elmélyülten keresgélek új zenekarnevet arra az esetre, ha felbuzogna bennem az az ambíció, hogy megint csináljak felnőtteknek is zenét. Mostanában rengeteget ingázok vonatokon, ahol bábokat horgolok a gyerekprojekthez, és klipterveket szövögetek.

rap: Milyen ötlet már a Gyereksziget? Biztos, hogy nekik is kell egy hétvége együttlét?

RB: Persze hogy jó, és nem is egy, hanem négy hétvége áll a gyerekek rendelkezésére a nagy Sziget Fesztivál előtt arra, hogy együtt legyenek és szórakozzanak. Rengeteg programból választhatnak a június 3. és 25. közötti szombat–vasárnapokon az Óbudai-sziget amúgy is elvarázsolt díszletében (sziget.hu/gyereksziget). Jól lehet cikcakkozni a fesztiváli forgatag és a Duna-parti öblöcskék árnyas-fűzfás színterei között.

rap: Milyen programmal lépsz fel az idén?

RB: Június 25-én koncertezünk a Pizsamátor és a Sárkányjárgány című lemezeink legtáncosabb dalaival. A koncert előtt lesz a fesztivál rajzversenyének eredményhirdetése, ehhez a zsűri elnökének kértek fel. Bár nem kedvelem a versenyeket, azért szoktam elvállalni zsűrizést, hogy jó kezekben legyen a döntés.

rap: Melyik kollégádat ajánlanád még jó szívvel a szülőknek, hogy rájuk bízhatják a gyerek ízlését?

RB: Szalóki Ágit Magyarországról és a Tank and the Bangast New Orleansból zenei téren. Márai Mariann illusztrációit, Dániel András könyveit.

rap: Merre találkozhatunk még veled a fesztiválszezonban?

RB: Kerekdomb Fesztivál, Erdőbénye, Ördögkatlan. A Kultkikötőkben 3 napos Balatoni Délipart-turné, Szentbékkállán saját kis fesztivált is csinálunk a Pegazusban, és megyünk a Malom Fesztiválra, Szabadkára is, meg még rengeteg helyre.

rap: Készülsz-e új projektre?

RB: A harmadik készülőben lévő gyerekkönyv és lemez space-hagulatokban kanyarog a dalokkal, és közben „láthatósági” színekkel pingálom az illusztrációkat. Érzem, hogy ez az imázsra is ki fog hatni. Ha jól tudom, már készül a Tütü-gyárban egy szoknyácska a részemre: banánzöld, pink, orgonalila, kanárisárga, hollófekete tüllcsíkokkal ritmizálva. Lesz egy funkytowni számunk is, ami miatt pedig megpróbálok sokat énekelni a napon, hogy optimális tónusú legyek minden tekintetben.

rap: Lesz-e olyan programod a nyáron, amit nem te adsz, hanem te mész szórakozni oda?

RB: E sorokat most Londonból küldöm, ahol korai nyaralásunkon Giacometti-kiállításon voltunk, aztán az Underbelly Fesztiválon kortárs cirkuszt néztünk, holnap pedig egy gótikus altemplomban fogunk mulatni. Aztán jöhet a nyári melószezon, a dolgos és aszketikus bohémélet!

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.

Akkor minek?

A hét elején az Országgyűlés elfogadta azokat a törvényjavaslatokat illetve -módosításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kormány ki tudja énekelni az uniós források egyelőre felfüggesztett részét, 7,5 milliárd euró végösszegben, az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól.