műtárgy - LUGOSI BÉLA MELLSZOBRA

  • - ts -
  • 2009.08.27 00:00

Zene

a Ligetben. Látták már? Ugye, hogy nem.

Próbálják kitalálni, hol találna méltó helyet magának a vámpírok hercege, nemhogy a Ligetben, de az egész Budapesten. Jó, "a Parlamentben" kétségkívül jó válasz, de a Vajdahunyad vára sem utolsó támaszpont Mr. Drakulának. Be sem kell menni érte, kívül van, a vár 56-os emlékmû (vagy a Kertem) felé nézõ sarkán, némileg szemmagasság felett, frakkban, köpenyben, csokornyakkendõben, bár csak egy szerény mellszobor. Alkotójáról nem áll rendelkezésünkre adat, s arról sem, mikor került oda, legendákból akad pár a neten, miszerint hat-hét éve hagyta ott egy televíziós forgatócsoport mint megunt kelléket, s mivel nem bántott senkit (ami egy vámpírtól súlyos hiba), hát hagyták. Jól tették. Ha még élne az úttörõmozgalom, az rossz lenne, mert lehet, hogy a ruszkik is itt lennének vele, másfelõl meg jó, mert a Drakula, a Noszferátu, a Vámpír õrsök most felkerekedhetnének, és kideríthetnék a szobor szép és igaz történetét. A vár igazgatója beírna az õrsi naplójukba, majd utána közösen megnéznék Tim Burton Ed Wood című egészen kiváló filmjét, amelyben Lugosi-alakításáért Martin Landau Oscar-díjat is szerzett. Olyan film ez, ami az idõvel egyre jobb lesz (minimum 5 csillagos).

"Ez a legkeményebb koporsó, amibe valaha feküdtem" - így szól a legendás B-movie sztár egyik szállóigévé lett aranyköpése. Nos, nyugodtan elmondhatjuk, hogy ez pedig a legjobb hely, ahova szoborként Blaskó Béla kerülhetett. Angolszász rajongóitól kapott epitheton ornansát ("Szegény Béla") így akár vissza is vonhatjuk, dehogy szegény, õ a Liget királya!

*****

Neked ajánljuk

Riviéra–Erzsébetváros motortúra

  • Támogatott tartalom

Lengyel Gábor hosszú évtizedeken át dolgozott az orvosiműszer-kereskedelemben, és kizárólag olvasóként tekintett az irodalomra. A helyzet azután változott meg, hogy elhagyni kényszerült vállalkozását, s az ezzel járó traumát úgy dolgozta fel, hogy írni kezdett – terápiás céllal.

Lezárt műhely, levert lakat

Miközben nagyszabású kiállítással emlékeztek meg a Ludwig Múzeumban a magyar film születésének 120. évfordulójáról, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum – MűvészetMalomban ugyancsak a magyar film a főszereplő, konkrétan a rendszerváltás utáni idők talán legizgalmasabb hazai filmes műhelye, az Inforg Stúdió.

A balfácán napja

Nem vennénk rá mérget, hogy a Netflix gyártásában készült friss svéd történelmi krimisorozat készítői valóban Harold Ramis 1993-as klasszikusából, az Idétlen időkigből vették a dramaturgiai inspirációt, de A valószínűtlen gyilkost nézve könnyen érezhetjük úgy, hogy Stig Engström is belekeveredett egy Phil Connorséhoz hasonló időhurokba. 

Dzsúdló és a magány

  • Puskás Panni

Dzsúdló nem azonos Jude Law-val, hanem egy magyar zenész, akinek leghíresebb száma a Lej. Ilyen és ehhez hasonló titkokat tudhatunk meg e „Z generációs pandémia paradigmából”, de csak akkor, ha valaki olyan szerencsés, mint én, és egy Z generációs digitális bennszülöttel nézheti végig a darabot. A tizenhat éves húgom árulta el azt is, miért nevet a főleg fiatalokból álló közönség azon, hogy az egyik szereplő annyira depis, hogy a frufruját is majdnem levágta.

Politikai inszeminátor

Egy ország találgatja éppen, hogy mi a fenét is akar ez az egész jelenteni. Hogy Gattyán György, aki a LiveJasmin nevű site-ján keresztül élő webkamerás pornóval begyűjtött nagyjából 300 milliárd forintot, most minden előzmény nélkül miniszterelnök-jelöltként bukkant fel a honi média megfelelő bugyraiban.