#mutimithallgatsz! Öt művész a dalszerzőkért

  • Márkázott tartalom
  • 2017.05.29 09:05

Zene

Melyik Ónodi Eszter kedvenc dala? Miért szereti Nyáry Krisztián a 30Y számait? Hogyan született a Quimbytől a Magam adom? Az Artisjus májusban bemutatott videóiban öt ismert művész beszél a kedvenc daláról, a szerzőik pedig arról, hogyan íródtak ezek a számok.

Vannak dalok és dalszövegek, amelyek valamiért fontosabbak a többinél: vigaszt nyújtanak, felpörgetnek vagy éppen megnyugtatnak. Mások ismeretlen sorstársakkal hozhatnak össze, segíthetnek értelmezni aktuális élethelyzetünket. Ez derül ki a #mutimithallgatsz kisfilmekből, amelyekben Berg Judit író, Hartai Petra színész, Kőhalmi Zoltán humorista, Nyáry Krisztán író-irodalomtörténész és Ónodi Eszter színész beszélnek kedvenc dalszövegükről. A szövegek keletkezéséről pedig Beck Zoltán, Menyhárt Jenő, Szabó Balázs, Szabó Benedek és Varga Livius mesélnek.

#MUTIMITHALLGATSZ: Berg Judit | "A dal, amely elkísér"

„Ott állt egy lány, fogta az öngyújtóját, és csak így azt mondogatta, hogy meggyújtom, eloltom” – mondja Judit a számára legmeghatározóbb dalszövegről. Nézd meg a videóban, melyik számról beszél! A dalok mindenhol velünk vannak. Erőt adnak, megnyugtatnak, felpörgetnek, vigaszt nyújtanak vagy éppen elgondolkodtatnak. A dalszerzők értéket teremtenek – dalaikkal értéket adnak mindannyiunknak.

„Én az irodalom felől hallgatom ezeket a zenéket, miközben egyszerű zenehallgató is vagyok. Hiszek abban, hogy a dalszöveg a költészet része, és szeretem, hogy ez egy erős tradíció Magyarországon” – mondja Nyáry Krisztián a 30Y zenekar Révbe ér című számával kapcsolatban. A kisfilmben a dalszerző, a csapat frontembere, Beck Zoltán is megszólal: „Egy csomó dal van bennünk, és vannak szerencsés pillanataink, amikor ezekből tényleges dalok vagy tényleges történetek lesznek elmesélhetők.”

Berg Judit író életében a Quimby Magam adom című száma tölt be különleges szerepet. „Ebben a dalban sikerült körüljárni azt, hogy mi történik egy emberrel, amikor szerelmes és boldog vagy boldogtalan” – mondta Berg Judit. A szövegíró Varga Livius ezt meséli a videóban: „Leírtam egyszer csak így jártamban-keltemben a lakásban egy mondatot: Megzabolázom, megzaboláztatom magam.” Persze azért ezután még volt vele munka.

Akad olyan film is, amely izgalmas ellentétre mutat rá a hallgató saját értelmezése és a szerző eredeti szándéka között. Például Kőhalmi Zoltán a következő sommás véleményt mondja Szabó Benedek és a Galaxisok zenekar Nosztalgia című számáról: „Egy igazán szar délutánról szól, ami ráadásul az életének a leghosszabb évéből azt a napot emeli ki, amikor megint nem történt semmi.” Szabó Benedek viszont így emlékszik a mű születését ihlető körülményekre: „Huszonéves korom elején egy négy-öt fős társasággal folyamatosan együtt lógtunk. Minden este, amikor elindultam, úgy éreztem, hogy ma este bármi megtörténhet. És persze nem történt soha semmi. De ez valójában nem számított. Tényleg, a lehetőség benne volt a levegőben.”

Az akcióban részt vesz néhány élőzenés szórakozóhely és zenei klub Budapesten és vidéken: ezek a koncertek előtt bemutatják a kisfilmeket. A kisfilmek bemutatásával egy időben online kutatás is zajlik, amely a dalszerzők hazai ismertségét és elismertségét vizsgálja. Ennek eredményeit június elején teszi közzé az Artisjus.

„Ez az első ennyire széles körű kommunikációs kampány az Artisjus történetében. Izgalmas dolog átlépni a hagyományos szakmai-edukációs kommunikációnk határait, és sokkal szélesebb közönséghez eljuttatni legfontosabb üzenetünket: a dalszerzők értéket teremtenek” – mondta Tóth Péter Benjamin, az Artisjus stratégiai és kommunikációs igazgatója.

Az Artisjus a zenei szerzői jogok közös jogkezelő szervezete Magyarországon. A szervezet a jogdíjak kezelésén túl feladatának tekinti az alkotótevékenység elismertetését és ösztönzését, valamint a zeneiparral kapcsolatos edukációt. Ezek fontos csatornája a Dal+Szerző (www.dalszerzo.hu) blog.Neked ajánljuk