mi a kotta?

Művész ≠ tömeg

  • mi a kotta
  • 2023. november 15.

Zene

Klasszikus zenei programajánló a 2023/46. hétre

„…a művészetnek joga van hozzá, hogy gőgös legyen. A művészet: szellem, és a szellemnek nem kell magát elkötelezettnek éreznie a társadalommal, a közösséggel szemben – nem kell, és nem is szabad, nézetem szerint; szabadsága, nemessége tiltja ezt. Az a művészet, amely »a nép közé megy«, amely a tömeg, a kisember, a nyárspolgár kívánságait a magáévá teszi, menthetetlenül romlásnak indul; és ezt – akár államilag – kötelességévé tenni, csak olyan művészetet engedélyezni, amelyet a kisember megért: ez maga a legalantasabb nyárspolgáriság, a szellem gyilkossága. Mert a szellem, hitem és meggyőződésem szerint, még a tömegek számára legérthetetlenebb előnyomulásaiban, legvakmerőbb, legkötetlenebb kutatásaiban és próbálkozásaiban is valamilyen, közvetett módon az embereket – sőt mi több: az embert szolgálja.”

Ezt olvassuk Thomas Mann Doktor Faustusában, s nem szégyen, ha titkon bólogat rá az olvasó. A nagyregény áll a Simon Izabella és Várjon Dénes által igazgatott Kamara.hu fesztivál középpontjában, amelynek pénteki koncertjén Steven Isserlis csellistát és a német Lied szakavatott baritonját, Johannes Heldet is hallhatjuk. A műsor Haydntól Liszten át Kurtágig nyúlik (Zeneakadémia, Solti Terem, november 17., hét óra). Másnap a kamarafesztivál előadói Berg, Brahms és Schönberg műveiből játszanak ugyanitt (november 18., hét óra), a vasárnap délelőtti koncerten pedig Mácsai Pál részleteket olvas a Mann-regényből (november 19., tizenegy óra). Ezen a délutánon Bánsági Ildikó lesz a házigazdák vendége, aki zenei emlékeiről mesél, rögtön Beethoven utolsó vonósnégyesének egyik tétele után (november 19., öt óra). Este, a Kamara.hu zárókoncertjén a Simon–Várjon-páros előadja Mahler Titán-szimfóniájának négykezes változatát is – e produkciójuk az idén lemezen is megjelent a Hungarotonnál (november 19., hét óra).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).