Nagy Feró elmondta, szerinte mi ellen kell lázadnia a magyar rockzenének

  • narancs.hu
  • 2023. március 22.

Zene

A Demeter Szilárd-féle új zenemegújító tanács tagjaként máris van pár ötlete. 

Mint arról beszámoltunk, Demeter Szilárd kezdeményezésére megalakult az úgynevezett Petőfi Zenei Tanács, melynek feladata, hogy elősegítse a Petőfi Rádió, a Petőfi TV, a Hajógyár és a Magyar Popkulturális Értéktár "minőségelvű megerősítését, ezáltal a magyar popkultúra jobbá tételét". A tanács tagja Kovács Ákos, Bognár Attila, Frenreisz Károly, Müller Péter Sziámi, Both Miklós, Ferenczi György, Gőz László, Nagy Feró, Németh Alajos és Tátrai Tibor.

Az Index ezzel kapcsolatban kérdezte meg Nagy Ferót, aki azt mondta, a magyar zenei élet megújítása a terve, és hogy megújítsák a Petőfi Rádiót. Ennek részeként szerinte több olyan műsorvezető kellene, mint amilyen ő volt (régen ugyanis volt egy Garázs című műsora), ezért

első körben szerinte egy megújult műsorvezetői gárdára van szükség.

Hozzátette, semmi baja a mostani műsorvezetőkkel, csak "jobban el kéne engedni a kezüket, hogy szabadabban garázdálkodhassanak az éterben", ami szerinte a kereskedelmi rádióknál elképzelhetetlen.

Azt is mondta, hogy a kereskedelmi rádiózás egyforma műsorvezetőket teremtett, akiknek azt is előírják, hogy milyen zenét játsszanak, ezért ki kéne fejleszteni egy újabb generációt, a zenekaroknak pedig azt sugallni, hogy minél jobban magyar zenéket csináljanak. "Ne utánozzanak valami angolszász zenét, hanem mutassanak be valami új dolgot, amivel meg lehetne jelenni a világpiacon is" – fejtegette.

Nagy Feró szerint most azok hallhatók a rádióban, ami megfelel a rádiók rotációjának, és "jelenleg egy csomó Erdős Péter dönt arról, hogy mi a jó zene", miközben szabad kezet és teret kéne engedni a tehetséges magyar zenészeknek, akik nem jutnak be a jenlegi rádiókba.

Egyetértett azzal az újságírói felvetéssel is, hogy a hatásos könnyűzene lázadó és szabad, tehát az a parancs se optimális, hogy legyetek úgy szabadok, ahogy mi szeretjük.

Nagy Feró kérdésre azt sem vitatta, hogy a mostani rockzenének is be kellene szólnia a hatalomnak. "De melyiknek?" – tette fel a kérdést, majd kifejtette:

"Az ellen kell lázadni, hogy Európa próbál megregulázni minket, ahogy annak idején a Szovjetunió tette. Az ellen kell lázadni, nem a rendszer ellen, amit a nép megszavazott, és azt mondta, ez legyen.

Lázadhat tőlem, nem baj, az is jó, de a világrend ellen kéne lázadni. Az ellen, hogy én mint férfi jogot kaptam arra, hogy szüljek gyereket. Ez képtelenség, ilyen nincsen. Kaptam egy jogot, amivel nem tudok élni. Ez ellen lázadni kell, ez hülyeség. Az ellen kell lázadni, ami most itt, Európában folyik, de Amerikában is. Itt nem kell letérdelni, nekem nincs lelkifurdalásom a rabszolgák miatt. Akiknek van, azok térdeljenek folyamatosan” – adta ki az ukázt. 

Ezután azt is mondta, hogy a Petőfi Rádiónak az lesz a dolga, hogy egyfajta iskolát csináljon: "Ha nem kötelez minket a hallgatottság, és meglepetésszerű zenét is játszhatunk, akkor kiderül, milyen sok tehetséges, meglepetésszerű zenét játszó zenekar van Magyarországon. Meg kell mutatni őket. Ha ehhez van egy jópofa, nyers műsorvezető, akkor ez elkezd működni.”

A Petőfi Zenei Tanács konkrét működési rendjéről azt mondta: "Kérdezd meg a Demeter Szilárdtól, mert ő a főnök". Hozzátette, ő  úgy gondolja, összejönnek havonta egyszer vagy kétszer, és közösen gondolkodnak azon, mit lehet tenni a Kárpát-medencében zenélő zenekarokért. 

Ami a zenemegújító grémiumban folytatott munkáért járó díjazást illeti, azt felelte, hogy erről egyelőre nem esett szó, de szerinte "Ha mi, profik valamire rászánjuk az időnket, akkor nekünk minden perc pénzbe kerül. Nem szeretnénk megváltani a világot, ahogy tettük ezt fiatalkorunkban ingyen és bérmentve. Szerintem ezért járna valami fizetség."

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk