rés a présen

Nem kell annyit cipekedni

Dj Titusz zenész

  • rés a présen
  • 2012. május 12.

Zene

rés a présen: A Tilos Rádió első lemezes generációjához tartozol. Hogyan látod ma az akkoriak szerepét a hazai zenei és bulikultúrában?

Titusz: A hősidőkre szívesen gondolok vissza, amikor elkezdtem partikon játszani. Akkor még a legtöbb ismerős, haver szemében a dj-zés cikis volt, mert az olyan "diszkós dolog" volt, és mi inkább alter/rock koncertekre jártunk. Az elején a bulijainkat magunk szerveztük (Dj Tadeusszal;X-lab), plakátoztuk, volt, hogy még a jegyeket is mi szedtük, ha nem volt rá ember, bátrak voltunk, és sok energiát toltunk bele, így lassacskán beindult a dolog. Aztán persze egyre több lett a dj és a parti.Ma már a dj olyan, mint a szakács vagy a szabó. A jelenlegi partikultúrát nem látom át, mert nem járok. A legtöbb régi dj-kollégám, aki még játszik, panaszkodik.

rap: Két zenekarhoz is kapcsolódsz. Miért száll be egy dj egy hiphop- és egy rockzenekarba?

T: A B‘lgának volt előttem házibulikoncertje, de az első saját dalok alapjait én csináltam, együtt kezdtünk klubkoncertezésbe, persze tilos rádiósok voltak ők is, onnan az ismeretség. A The Carbonfoolsbanalapító tag vagyok, azért hoztuk létre, hogy a dj-s dolgaimat koncertes, live actes módon színpadra vigyük. Aztán az idők során sokat változott:rockosabb, electropoposabb lett.

rap: Mikor láthatunk legközelebb?

T: A B‘lgával nyári szokás szerint folyamatosan járjuk majd a fesztiválokat, közben pedig folyamatosan törjük a fejünket újabb és újabb meglepetéseken. Azt, hogy éppen mikor merre vagyunk, ahonlapon és a Facebookon folyamatosan lehet követni.AThe Carbonfoolsnak is szépen alakulnak a klub- és fesztiváldátumai. Elkészült egy új dal is, amihez hirtelenjében forgattunk is egy klipet.A Clublights permierje a napokban lesz valamikor. Május 5-én pedig a Pecsában lesz egy "nagykoncert" különleges vendégekkel, haverzenekarokkal, sőt Supermannel a buli után még hajnalig dj-zünk is.

rap: Az önálló Chip Chip Chokas projekted hol tart?

T: Volt egy kis szünet, de most újra nekiállok, az első track a Bohemian Betyarz nevű indieromapunk formációval készül, hamarosan hallható lesz a neten, és talán pár rádió is játssza majd. A hagyományos cédémegjelenésben nem igazán gondolkodom, az is lehet, hogy az egész lemez számonként jön ki.

rap: Szimpla dj-ként lehet-e téged látni, hallani még?

T: A dj-zés ma már csak a hobbim, a sok koncert miatt csak ritkán nyergelem a korongokat, de még mindig imádom csinálni. Áttértem a digitális dj-zésre,ami kevésbé romantikus, de szeretem, mert kényelmes, nem kell annyit cipekedni. Ráadásul rengeteg és sokféle zene van nálam egyszerre, bármilyen bulit tudok csinálni pillanatok alatt.

rap: Vannak-e más terveid?

T: Nincsenek, egyelőre elég ez a három, de mint producer szoktam segédkezni más bandák lemezein is.

rap: Van olyan titkos tevékenységed, ami nem a zenéről szól?

T: Nincs, pláne titkos nincs, a hobbim a hangszerkészítés, és szeretek animációs videoklipeket csinálni, de az is zene.

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.