rés a présen

Nem kell annyit cipekedni

Dj Titusz zenész

  • rés a présen
  • 2012. május 12.

Zene

rés a présen: A Tilos Rádió első lemezes generációjához tartozol. Hogyan látod ma az akkoriak szerepét a hazai zenei és bulikultúrában?

Titusz: A hősidőkre szívesen gondolok vissza, amikor elkezdtem partikon játszani. Akkor még a legtöbb ismerős, haver szemében a dj-zés cikis volt, mert az olyan "diszkós dolog" volt, és mi inkább alter/rock koncertekre jártunk. Az elején a bulijainkat magunk szerveztük (Dj Tadeusszal;X-lab), plakátoztuk, volt, hogy még a jegyeket is mi szedtük, ha nem volt rá ember, bátrak voltunk, és sok energiát toltunk bele, így lassacskán beindult a dolog. Aztán persze egyre több lett a dj és a parti.Ma már a dj olyan, mint a szakács vagy a szabó. A jelenlegi partikultúrát nem látom át, mert nem járok. A legtöbb régi dj-kollégám, aki még játszik, panaszkodik.

rap: Két zenekarhoz is kapcsolódsz. Miért száll be egy dj egy hiphop- és egy rockzenekarba?

T: A B‘lgának volt előttem házibulikoncertje, de az első saját dalok alapjait én csináltam, együtt kezdtünk klubkoncertezésbe, persze tilos rádiósok voltak ők is, onnan az ismeretség. A The Carbonfoolsbanalapító tag vagyok, azért hoztuk létre, hogy a dj-s dolgaimat koncertes, live actes módon színpadra vigyük. Aztán az idők során sokat változott:rockosabb, electropoposabb lett.

rap: Mikor láthatunk legközelebb?

T: A B‘lgával nyári szokás szerint folyamatosan járjuk majd a fesztiválokat, közben pedig folyamatosan törjük a fejünket újabb és újabb meglepetéseken. Azt, hogy éppen mikor merre vagyunk, ahonlapon és a Facebookon folyamatosan lehet követni.AThe Carbonfoolsnak is szépen alakulnak a klub- és fesztiváldátumai. Elkészült egy új dal is, amihez hirtelenjében forgattunk is egy klipet.A Clublights permierje a napokban lesz valamikor. Május 5-én pedig a Pecsában lesz egy "nagykoncert" különleges vendégekkel, haverzenekarokkal, sőt Supermannel a buli után még hajnalig dj-zünk is.

rap: Az önálló Chip Chip Chokas projekted hol tart?

T: Volt egy kis szünet, de most újra nekiállok, az első track a Bohemian Betyarz nevű indieromapunk formációval készül, hamarosan hallható lesz a neten, és talán pár rádió is játssza majd. A hagyományos cédémegjelenésben nem igazán gondolkodom, az is lehet, hogy az egész lemez számonként jön ki.

rap: Szimpla dj-ként lehet-e téged látni, hallani még?

T: A dj-zés ma már csak a hobbim, a sok koncert miatt csak ritkán nyergelem a korongokat, de még mindig imádom csinálni. Áttértem a digitális dj-zésre,ami kevésbé romantikus, de szeretem, mert kényelmes, nem kell annyit cipekedni. Ráadásul rengeteg és sokféle zene van nálam egyszerre, bármilyen bulit tudok csinálni pillanatok alatt.

rap: Vannak-e más terveid?

T: Nincsenek, egyelőre elég ez a három, de mint producer szoktam segédkezni más bandák lemezein is.

rap: Van olyan titkos tevékenységed, ami nem a zenéről szól?

T: Nincs, pláne titkos nincs, a hobbim a hangszerkészítés, és szeretek animációs videoklipeket csinálni, de az is zene.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.