Nem titkolt együttállás

Zene

"If you have a racist friend / Now is the time, now is the time / For your friendship to end" - énekelte épp 25 éve a Special AKA, Jerry Dammers zenekara az eredeti Specials szétforgácsolódása után. Fehérek, feketék, lágy reggae, kemény szavak, halk hang. Ha rasszista a barátod (a további sorok a családtagokra, szerelmekre vonatkoznak), szakítsd meg a kapcsolatot, ha nem változtatja meg a nézeteit. Amilyen egyszerű, olyan nehéz.

"If you have a racist friend / Now is the time, now is the time / For your friendship to end" - énekelte épp 25 éve a Special AKA, Jerry Dammers zenekara az eredeti Specials szétforgácsolódása után. Fehérek, feketék, lágy reggae, kemény szavak, halk hang. Ha rasszista a barátod (a további sorok a családtagokra, szerelmekre vonatkoznak), szakítsd meg a kapcsolatot, ha nem változtatja meg a nézeteit. Amilyen egyszerű, olyan nehéz.

1984-ben már megjelent Magyarországon a szkinhed szubkultúra, de aligha tudott bárki is elképzelni bármit abból, ami mára mindennapossá vált. Hideg fejjel végrehajtott gyilkosságok a cigánytelep végiben. Zsidónak tartott jegyüzlet felgyújtása a belvárosban. Árpádsáv alatt erőt gyűjtő nyilasmozgalom nemzeti rockos aláfestéssel országszerte. Vagy az a végtelenül gonosz idea, hogy az antiszemita indulatokat felkorbácsoló Jud Süsst nyilvánosan vetítsék a fajgyűlölet református prófétájának templomában.

Mindezek - és még sorolhatnánk a tendenciájukban rémisztő jeleket - abszolút időszerűvé teszik a Rock Against Racism / Love Music Hate Racism életre hívását. Tisztelet mindenkinek, aki tesz érte valamit. De jó szándékukat diszkreditálja, hogy a fellépők közé bekerülhettek rasszista szubkultúrában is tevékeny zenészek: Nagy Feró és Németh Alajos. Akik természetesen visszautasítják, hogy rasszisták volnának, s akár el is hihetjük nekik, hogy nem azok, csak hát abban a közegben is működnek, amelytől - finoman fogalmazva - nem idegen a raszszizmus.

Az egy gyékényen árulás, a korpa közé keveredés tipikus esete.

Nagy Feró hajdan műsort vezetett a Pannon Rádióban (aminek gyűlöletkeltő hangneme ellen évekkel ezelőtt már folytattak tiltakozó akciót zenészek), s vezetőségi tagja volt a Gój Motorosoknak. Zenekara, a Beatrice rendszeresen - most, augusztus 4-én is - fellép a Magyar Szigeten (ahol pár éve a jónép dührohamot kapott az R-Go színes bőrű énekesnője láttán). Tavalyi koncertje után a Szent Korona Rádió buzizva kérdező riporterének azt mondta a melegfelvonulással kapcsolatban, hogy "most már nekünk tüntetni kell, hogy jelezzük, hogy mi nem tartozunk közéjük (...) örülök, hogy Magyarországon egy kicsit keményebben figyelmeztették őket". Ez persze nem rasszizmus, de ugyanaz a kirekesztő, erőszakra buzdító alapállás. A Bikinit vezető Németh Alajos stúdiójában olyan zenekarok készíthettek lemezeket, mint a Fehér Magyarországról álmodó, tiszaeszlári emlékkoncertre és Fegyverbe! hívó Romantikus Erőszak, az Egészséges Fejbőr vagy a Titkolt Ellenállás. Ingyen, haveri alapon vagy pénzért? - tök mindegy, egyik rosszabb, mint a másik. A Bikini-stúdióban rögzítette Csodaszarvas című CD-jén az Egészséges Fejbőr: "Ûzzük ki innen kufárok hadát, / Kaftánon száradjon vér!" (Új lángot visz a szél), s nála vették fel a Kronológia CD-n megörökített Fekete majmokat is: "Fekete, fekete, fekete majmok, / Miért nem vagytok ketrecben, / Vagy pedig egy árnyas fán, / Benn a dzsungelben?" Hangmérnökként dolgozott a Titkolt Ellenállás Feltámadás című CD-jén is, ahol ilyen szövegek szólnak: "Te nem azért születtél meg, / Hogy egy idegen faj elnyomjon. / A cion bölcseiről / A leplet le, mikor rántod?" (Kitartás!) vagy "Az emberi roncsokon keresztül lépünk / A fehér faj fog uralkodni." (Megtorlás) (Infók, idézetek az internetről.)

Pár hete az Antikapitalista Blokk nevű szervezet szóvá tette mindezt - azzal együtt, hogy Nagy Feró a cigányság kollektív bűnösségére utaló szöveggel kampányoló Jobbik rendezvényeinek is résztvevője -, ami a szigetes szervezők és az érintett zenészek részéről csak sértett vállrándítást váltott ki, a netes fórumokon pedig a szokásos mellébeszélős, másra mutogatásos szócsatát. Jellemző és elkeserítő - már ma is, a jövőre nézve pedig végképp -, hogy szakmájukban megbecsült, népszerű emberek rossz példája elmossa a határt elfogadható és elfogadhatatlan között, összemaszatolja az üzenet tisztaságát. Nem lehet egyik nap szarni az emberi méltóságra, másnap kiállni érte, egyik nap rasszistákkal, másik nap antirasszistákkal közösködni. Vagy-vagy. Tessék elgondolkodni a Special AKA 25 éves dalán.

Figyelmébe ajánljuk