rés a présen

Népdal a mainstream pop-rock zenében

Trager Lili énekesnő

  • rés a présen
  • 2017. április 9.

Zene

rés a présen: Mi köze van egymáshoz a Red Hot Chili Peppers Under The Bridge című slágerének és egy széki népdalnak?

Trager Lili: Az, hogy a Folk on 45 nevű új formációnk koncepciója a magyar népdal és egy azonos hangulatú, azonos harmóniamenetű rockdal megtalálása, majd összeolvasztása. Ez esetben egy széki népdalról van szó, ami szinte változtatás nélkül beleillett az Under The Bridge-be. Így született meg a Széki templom című dalunk. És még sok másik világsláger adaptációja jött létre így, például a Cure Friday I am in love című számából a Végre péntek című dalunk, az Eagles Hotel California című híres slágeréből meg a Szász leányok Kaliforniában. Szerintem ez a két műfaj nagyon is összefér egymással, ha az ember mind a két stílus ismeretének a birtokában van. Szőllősi Lalával ebből a szempontból szerencsésen megtaláltuk egymást. A duóban Lala felelős a rock-pop zenei témákért, én pedig a népdalokat hozom.

rap: Honnan jött ez nektek?

TL: Volt zenekarunk, a Balkán Fanatik menedzsere, Lajer László kért meg minket egy éve, hogy adjunk akusztikus estet az akkor induló éttermében. Ott villant be az ötlet, ami megalapozta jelenlegi zenei filozófiánkat: „Népdal a mainstream pop-rock zenében”. A zenekar akkor áldását adta a duónkra, de nem sokkal később, ahogy kezdte kiforrni magát a dolog, választás elé állítottak, és mi inkább a saját utunkat választottuk. Így lettünk Folk on 45, amiben Lala kísér engem egy akusztikus gitáron, és mellette egy loop pedál segítségével hozza a gitárszólók alatti kíséretet és a ritmikai alapot.

rap: Te honnan érkeztél egyébként a könnyűzenébe?

TL: A népdal szeretete nagyon korán, már óvodás koromban elindult bennem édesanyám hatására, aki óvónő lévén nagyon sokat énekelt nekem. Emellett néptáncra is jártam évekig. Tudatosan képeztem magam különböző intézményekben. Először az Óbudai Népzenei Iskolában, onnan Vácra kerültem a konzervatóriumba. Miután ott végeztem, felvettek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre népi ének szakra, melyet tavaly végeztem el. Még nem voltam 20 éves, amikor bekerültem a Balkán Fanatikba. Innentől kezdett el beszivárogni a könnyűzene is az életembe, és próbáltam ötvözni a két műfajt az énekstílusomban. Talán ezért van az, hogy a népzenészek között nem vagyok „elég népi”, a popzenészek között pedig nem vagyok elég popos, de a Folk on 45-ben jól érzem magam, mert mindkettő lehetek egyszerre.

rap: Merre koncerteztek mostanában?

TL: Budapesten havi rendszerességgel játszunk egy klubban, a Bujdosó kertben. Mellette egyre több meghívást kapunk vidéki fesztiválokra és rendezvényekre. Van Facebook-oldalunk, ahol minden aktuális koncertünkről informáljuk a közönséget. Legközelebb március 25-én fogunk játszani az előbb említett állandó helyünkön, illetve április 1-jén a Vörösmarty téren.

rap: Aztán van-e már lemezetek?

TL: Igen. 2016 decemberében jelent meg első hatdalos maxi lemezünk Sweet Freedom of Mine címmel, de már dolgozunk a nagylemezen, ami előreláthatólag májusban jön ki. Egyébként a teljes kislemez meghallgatható a YouTube-csatornánkon.

rap: Mik a hosszabb távú tervek?

TL: Nagy munkában vagyunk, egy komplett zenekaron dolgozunk, mellyel a duó dalait teljes popzenei hangszerelésben mutatjuk be a közönségnek. Májusban lemezbemutató koncerten fogja először megmutatni magát a nagyobb zenekar, és a jövőben szeretnénk minél több helyen fellépni ezzel a formációval is.

rap: Van énekesnői ideálod?

TL: Igen, két nagyszerű ember, akik segítettek, segítenek az úton, és emberként meg énekesként is felnézek rájuk. Bures Éva az egyik, aki évekig a hangképző tanárom volt, de sajnos külföldi elfoglaltsága miatt mostanában ritkán találkozunk. A másik fontos példaképem pedig Pákai Petra, aki szintén aktív énekesnő a Patché nevezetű formációban, és akinél jelenleg is képzem magam.

rap: A zenén kívül mi fontos még neked?

TL: Jelenleg minden időmet kitölti a zene, a duó, a zenekar. Emellett éneket tanítok, és szabad időmben pedig énekelni tanulok. Ezeken túl pedig elkezdtem dolgozni egy most induló elektronikus népzenei projekten.

Neked ajánljuk

Farkas farkasnak embere

Évszázadok alatt sokat fejlődtek a történetmesélés eszközei, a korábban tűz mellett elmesélt legendákat mára a live-ozás váltotta fel, a westernfilmek pedig valahol a kettő között helyezkednek el.

Ember embernek

A Piroska és a farkasnak van egy olyan változata, amelyben a gonosz farkas hozzá sem tud nyúlni kiszemelt, fiatal áldozatához, mert megégeti a kislány aranykámzsája.

Mert ez műanyag

Előfordul, hogy néhány tárgy megpillantása egy egész, rég eltemetett emléksort hoz elő. Pontosan ezzel ajándékoz meg minket e kiállítás, amely sokkal többet is ad, mint amennyit a címe ígér. Gyermekkori álmainkat hozza közelebb.

Közös pillanataink

  • Erdei Krisztina

A világ sosem volt túl biztonságos hely, ám napjainkban annyi krízishelyzet adódik, hogy a művészet is a gondozás, a gondoskodás fogalma és gyakorlata felé fordult.

Mantrafelhő

A kötet verseit olvasva mintha egy buborékba kerülnénk. De nem abba a fajtába, amely távol tartja a külvilágot, éppen ellenkezőleg. A gömb homorú fala időnként torzítja a kinti látványt, máskor élesebbé teszi a részleteket, aki pedig kívülről pillant ránk, minket láthat torzabbnak akár.

Egy emlékmű emlékei

  • Antoni Rita

Budapest Főváros Önkormányzata 2020 tavaszán indította el a Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete című projektjét, amely 2023 tavaszán egy emlékmű átadásával zárul majd az I. kerületben.

Szeretetcsomag

„Van egy fennköltlelkű magyar asszony fenn a Várban, aki minden nap igyekszik egy könnyet letörölni, aki minden hétköznapot is a szeretet ünnepévé igyekszik varázsolni.” Sipőcz Jenő fővárosi polgármester hálálkodott e szavakkal Horthy Miklós nejének, miután a kormányzóné 2500 ún. szeretetcsomagot ajánlott föl az árvák javára.

Letéve

Szakápolási központokban ápolnák a jövőben azokat az idős, állandó orvosi felügyeletre nem szoruló, ám az önálló életvitelre már csak segítséggel képes embereket, akikről eddig jobb híján a kórházak gondoskodtak.

„Hogy visszataláljunk”

Három most futó színdarabban is középkorú, életközepi problémákkal szembenéző nőalakot formál meg, róluk beszélgettünk az egy ideje már szabadúszóként dolgozó színésznővel.

„Az utolsó pillanat”

Haditudósítóként járta évekig a Donbaszt az ukrán és szeparatista oldalon is, az erről szóló könyve az idén magyarul is megjelent. A Donbasz – Nászutas lakosztály a Háború Hotelben az orosz–ukrán konfliktus gyökereiig hatol, s azt is bemutatja, hogy milyen volt az élet az invázió előtt. A szlovákiai szerzővel a kézirata lezárása utáni időkről is beszélgettünk.