Tartalom

(2017-03-09)

Egotrip

Egotrip

Barna Imre: Pont fordítva

Trumpslation

Sulykolja már egy ideje az S. Gy. nevű titkos háttérhatalom pénzelte álcivil álsajtó, hogy bajban vannak a Trump-fordítók.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Elúszott

Átadták az új Dagály uszodát, ami nem is a Dagály uszoda, hanem Duna Aréna, remek hír, hisz csodálatos új létesítménnyel gazdagodott fővárosunk eddig sem szegényes palettája! Kicsit zavaró, hogy átadták ugyan, de még nincs kész, mindegy, majd elkészül, és azután is átadják (sőt, addig is), rendszeresen, annyiszor, ahányszor kell, ha kell, délelőtt is, délután is. Baromi ronda ugyan és tökéletesen tájidegen – valamely alföldi terményraktárra emlékeztet, amit egy gonosz varázsló merő kibaszásból természetes méretének többszörösére nagyított fel –, de hátha a sok átadástól megszépül majd, nagyon bízunk ebben.

A szerk.

A szerk.

Maradsz!

„Elnökjelöltként a Nemzeti Együttműködés parlamentjében szónokolhatnék a majdani magyar köztársaságról, ami nem lenne egy rossz napja az életemnek” – nyilatkozta lapunknak január elején Majtényi László, akkor még köztársaságielnökjelölt-jelöltként. Nos, közeledik – az időközben jelöltséget szerző – Majtényi e szép napja.

A szerk.

A szerk.

Megint a gyávaság

„Ez döbbenetes. Kiállt a város, kiállt a saját színháza, kiálltak a Nemzet Színészei, kiállt az egész szakma, mert egyszerűen imádják” – mondta Törőcsik Mari. „Olyan indulatok kavarognak bennem, hogy az egyszerűen nem tűrné a nyomdafestéket. Csak a káromkodás jönne ki belőlem a dolog lehetetlensége miatt. Nem tudom, érdemes-e itt bármi jót csinálni” – mondta Molnár Piroska. A két nagy színésznő az Indexnek nyilatkozott, miután a szombathelyi közgyűlés annak ellenére sem választotta meg Jordán Tamást a Weöres Sándor Színház élére, hogy végül egyedül maradt a pályázatban.

Publicisztika

Hegedűs Dániel

Publicisztika

A Schulz-hatás

Mit jelent az SPD megerősödése Németországnak és Európának?

2015 nyara óta sokan jövendölték Angela Merkel kormányának és politikai irányvonalának közeli végét. A menekültválság és vele összefüggésben az Alternatíva Németországért (AfD) dinamikus előretörése miatt az a benyomás alakult ki, hogy Németország a jobboldali populizmus európai előretörésének egyik első áldozata lesz a kontinens nyugati felén, nem pedig a nyugati demokráciák egyik utolsó védőbástyája. Kevesen tartottunk ki amellett, hogy az AfD megerősödése nem valós fenyegetés a német kormányzati erőviszonyokra, és legnagyobb eséllyel a 2017. szeptember 24-i Bundestag-választásokat követően is Merkel kezében marad az ország kormányrúdja.

Bretter Zoltán

Publicisztika

A szőke cinkos

Michael Ignatieff és a liberalizmus másik arca

Schmidt Mária pillantását először Soros Györgyre, majd Orbán Viktorra vetette, és intellektust megvető bátorsággal kirohant Michael Ignatieff ellen (Lásd: A nyitott társadalom és a liberális forradalom, Látószög blog, 2017. február 3.). Ignatieff jelenleg a Közép-európai Egyetem (CEU) rektora, harvardi professzor, korábban a kanadai Liberális Párt vezetője és országgyűlési képviselő volt. Létezésével még a művelt publikum sem volt eddig tisztában. Segítünk.

Külpol

Külpol

Talpig feketében – Macedónia a szakadék szélén

A jobbos államelnök nem engedi a szocdemek és az albán pártok koalícióját kormányt alakítani. A macedón nacionalisták nyugati beavatkozástól tartanak, minden bokorban Soros Györgyöt látják és nagy sebességgel közelednek Putyin felé.

Belpol

Fidesz-military

Belpol

Védd magad!

Egyre jobban szereti a katonásdit a kormány: 197 lőteret, húsz­ezer tartalékos katonát, s belőlük minden járásban területvédelmi egységeket szeretne látni, hogy a lakosság „szükség esetén jól motivált és nagy ellenálló képességű ellenfélként” léphessen fel.

Schmidt Mária tovább titkolózik a Kertész Imre Intézetről

Belpol

Az eljárás része

Ugyan decemberben bejelentették a megalapítását, még most sem működik a Kertész Imre Intézet, ráadásul Schmidt Mária nem adja ki azt a szerződést, ami alapján az állami intézet gondozhatja a Kertész-hagyatékot.

Térfoglalás a Várban – II.

Belpol

Az udvaroncok bevonulása

Egyre jobban aggódik a Vár hagyományosan jobboldali lakossága Orbánék ottani terjeszkedésétől. Az átalakulás legnagyobb nyertesei az Orbán vagy a Matolcsy családhoz közeli vállalkozók.

Interjú

Belpol

„Az emberek segítség nélkül maradnak”

Iván Júlia (Amnesty International), Kapronczay Stefánia (TASZ), Pardavi Márta (Magyar Helsinki Bizottság)

Szervezeteiktől már nem sok mindent tud elvenni a kormány, de megbélyegzésük segítségre szoruló állampolgárokat riaszthat el a jogérvényesítéstől – vélik a célkeresztbe került nem kormányzati szervezetek vezetői. Az is kiderül, bíznak-e az EU ellenőrző szerepében.

Zene

Koncert

Zene

Végig szerepben marad

Jenny Hval a Trafóban

A megtévesztő látszat szerint a törékenynek tűnő norvég énekesnő ősszel megjelent lemeze, a Blood Bitch – ami a tavalyi év egyik szenzációja volt – zavarba ejtően sok témát rendez a vér fogalma köré.

Színház

Színház

Színház

Semmi biztos

Jérôme Bel színháza

Mahatma Gandhi úgy vélte, hogy az egyszerűség teszi a dolgokat univerzálissá. A 90-es évek közepén indult francia koreográfus, Jérôme Bel alkotásainak fontos jellemzője az egyszerűség és az univerzalitás, miközben sokszor lokális és konkrét dolgok vannak a színpadon.

Színházi archívumok

Színház

A felejtés ellen

A könyv, a kép, a film fennmarad magától, ha nem is örökké, de néhány évszázadig könnyedén. A színház viszont tünékeny, az emlékezet működtetéséhez komoly erőfeszítésekre van szükség. Felmértük az offline és az online gyűjtemények lehetőségeit.

Tánc

Színház

Fogd meg a táncost!

Hodworks: Szólók

Érzékenységüket perverzitásnak, üdítően friss szemléletüket pimasz provokációnak, az improvizációikból kimentett, különleges nyelvezetüket kódolhatatlan káosznak is magyarázták már. Ismerős tendenciák, hiszen minden kornak és műfajnak megvan a maga radikálisan újat akaró csapata. A punk nem halott, viszont nem is akar tetszeni, a legkevésbé pedig tetszelegni. Megkérdőjelezni akar dolgokat, kiengedni a szellemet a palackból, megmutatni azt, aminek mások szerint nem volna ildomos látszania.

Film

Film

Film

A kocsmakvíz bajnokai

Danny Boyle: T2 Trainspotting

Lehetséges volna, hogy a Trainspotting folytatása arról szól két teljes órában, hogy egy negyvenes skót férfi (igen, Renton) jól érthető lelki okokból (túl sok emlék, túl sok fájdalom) képtelen lejátszani a régi lemezjátszón a Lust for Life-ot?

Interaktív

Rádió

Interaktív

Világnézet

Nemzetközi lapszemle a Karc FM-en

Valószínűleg nagyon kevesen vannak, akik úgy hallgatják a Világképet, hogy ne tudnák már jó előre, mit fognak kapni, s ne éppen ezért választanák ezt a műsort a kínálatból. Az is, akit felháborít, és az is, akit felvillanyoz, már úgy ül le a készülék elé, hogy pontosan tudja, mi vár rá. Pedig hát sajtószemléről van szó, vagyis elvileg előbújhatnának meglepő elemek, ne adj’ isten az újdonság erejével ható információk, csakhogy az egész nyilván nem erről szól.

Képzőművészet
Könyv

Könyv

Könyv

Önismeret kezdőknek

Győri Bori–Szamarasz Vera Zoé: Nézd, ez én vagyok!

Hiába a sztárfocisták és csillámpónik, a hagyományos „kösd össze, rendezd sorba, színezd ki!” típusú foglalkoztató füzetek hamar a fiók mélyén találják magukat. Nem csoda, hisz az ilyen foglalkoztató de facto gyerekkínzás, ami nem jelenti, hogy ne próbálkoznánk vele néhanap viselkedés­szabályozási céllal.

Lokál
Gasztro

Valóban több a kakaó az osztrák csokiban?

Gasztro

Ők egész fazékkal esznek

A kormányzati ellenséggyár vádjai szerint szemetet etetnek velünk a multik. Nos, a lehetőségeinkhez mérten tényleg rossz élelmiszereket fogyasztunk, de erről nem a multik tehetnek.

Tudomány

Az orosz titkosszolgálatok örök mintája, az Ohrana

Tudomány

Terror és ellenterror

Az addig közel tucatnyi merényletkísérletet túlélő, s a kortársak által ezért „halhatatlannak” becézett II. Sándor orosz cár 1881. március 1-jén merénylet áldozata lett. Az uralkodót az 1879-ben a monarchiának hadat üzenő, s ellene szabályos földalatti háborút folytató első „modern” terrorszervezet, a Narodnaja volja, a Népakarat aktivistái a hintójára dobott bombával ölték meg – s ezzel sok szempontból új időszámítás is kezdődött a birodalom történetében. A cár halálával a már korábban is sokat tehetetlenkedő politikai rendőrség, a még I. Miklós által 1826-ban létrehozott és hamar hírhedtté vált Harmadik Ügyosztály látványos kudarcot szenvedett, amit már nem volt képes kiheverni.

Riport

Riport

A jövő kisiklott - Elfogynak a szakemberek a vasútnál

A MÁV már most ezerfős létszámhiánnyal küzd, 2019-ig pedig 4000 ember vonul nyugdíjba. A folyamatos elvándorlás mellett komoly gond a fiatal munkaerő megnyerése. A vasúttársaság és a szakszervezetek ezért hároméves bérfejlesztési megállapodást tettek le a kormány elé, de alighanem ennél többre van szükség.

Keserű stadionbővítés Kozármislenyben

Riport

„Ki lettünk innen tagadva”

Közel félmilliárd forintért csinosították ki a baranyai kisváros stadionját, ám az MLSZ-szabvány miatt a pályát ki kellett szélesíteni, ami számos gondot okozott a közelben lakóknak. Aki viszont panaszkodni mer, az a település „hírnevét csorbítja”, s nincs helye a közösségben.

Sport

Fa Nándor megpróbáltatásai a Vendée Globe-on

Sport

A vitorlázás Mount Everestje

Az utolsó versenyző még e napokban is úton van, őt március 10-re várják Les Sables-d’Olonne kikötőjébe. Fa Nándor február 8-án nyolcadikként ért célba. Milyen taktikával versenyzett? Milyen hatvan év felett hónapokig egyedül hánykolódni az óceánon? Milyen szárnyakkal lehet nyerni, és mit használ ilyenkor a bölcsesség?

Ételhordó