Lemez

Nina Simone: Fodder on My Wings

Zene

Nina Simone Fodder on My Wings című obskúrus lemeze 1982-ben jelent meg LP-n Franciaországban, azóta többször újra kiadták, közben három számmal bővült. A jelenlegi kiadás nagyobb nyilvánosságot ad Simone (1933–2003) kései visszatérési kísérletének. Érdekes és változatos, mégis valamennyire széteső anyag. Óriási stenkkel indulunk Afrikába, épp ahogy életében az énekesnő, és ez a felvétel meg is tudja mutatni, hogy milyen jó emlékei maradtak az „őshazáról”. Viszont meghasadt személyiségének disszonanciái át-átütnek. A változatos ritmikájú és felfogású számok azért így is mutatják Simone szuggesztivitását, nem lehet rá nem odafigyelni, amikor énekel, és ostinátót ad hozzá zongorán, afrikai hangszereken is játszik. Ütőkön közreműködik Paco Sery és Sydney Thaim, a bőgős Sylvin Marc, de a stúdiózenekar fúvósainak kilétét homály fedi.

„Lezuhant a madár, majd újjászületik, eleséggel a szárnyában” – énekli Simone, de már az album címe sem pontosan egyezik a cím­adó száméval, mert az „on my wings” az „szárnyamon”, és így már más az értelmezés: kit táplál vele? Ezen a lemezen csak saját szövegeit énekli, még az egy szem feldolgozáshoz is. Apja akkor bekövetkezett halálához, élete fordulataihoz tér vissza. Az Alone Together új mélységekbe hatoló balladává válik. Nemsokára meg önfeledten arról kántálnak és tercelnek a lemezen, hogy a színes – gyönyörű. Háttérzenének ellenjavallt, az hallgassa végig, aki kíváncsi egy őszinte, vallomásos pillanatfelvételre a közelmúlt egyik legnagyobb hatású énekes-zongorista előadójáról. A groteszktől a patetikusig, a bulizóstól a fájdalmas rapszódiáig sokféle hangulatban lesz része.

Verve/Universal 2020 (1982)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.