Lemez

Smerz: Believer

  • - minek -
  • 2021. március 17.

Zene

Annak ellenére, hogy nevük azt jelenti, hogy „fájdalom”, a norvég popduó az utóbbi évek egyik üdítő jelensége.

Catharina Stoltenberg (amúgy a NATO-főtitkár lánya) és Henriette Motzfeldt azóta alkotnak együtt, amióta találkoztak a koppenhágai egyetemen, ahol egy ideig matematikát és zeneszerzést tanultak. Érzelmes és elgondolkodtató dalokat írnak, amelyeket az r&b vagy a szintipop felől nyitnak, de közben szerzeményeikben érződik a direktebb elektronikus tánczene szublimálódott hatása is (talán nem véletlen, hogy két vállalt példaképük Rihanna és a chicagói footwork producer DJ Rashad). Az idén megjelent bemutatkozó albumuk világát természetesen a két énekesnő hol jobban, hol kevésbé manipulált hangja uralja, az énektémák melódiái már önmagukban is megkapóak, ehhez sokszor meghökkentő, nehezen kicsomózható ritmikai és zenei megoldások társulnak – teremtő feszültséget keltve az ütköző hangulatok között.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.