mi a kotta?

Szemfüles hegedűsök

  • mi a kotta
  • 2022. július 27.

Zene

Klasszikus zenei programajánló a 2022/30. hétre

„Születtek itt más művészek, akik máshova mentek meghalni. Itt születtek, de a város nem tudja, mivé lettek, hova mentek s ha most meg fogja tudni, sem vallhatja magának azt a két mostoha gyermeket, kiknek taníttatásához nem volt szive hozzájárulni. Régen volt ez bizony, 1857-ben, mikor a kis Auer Lipót 11 éves korában elkerült Veszprémből, aztán igen nagy művész lett belőle. 1868-ban az orosz cári udvarba került, ott orosz nemességet is kapott, majd 1918-ban Newyorkba költözött, de szülővárosáról máig sem akar hallani. Talán az öreg 86 éves művésznek már senki hozzátartozója sem él itt.”

Így panaszkodott jó kilencven évvel ezelőtt a Veszprémi Hirlap jóakaratú zsurnalisztája a város neves, de mégsem eléggé becsült szülöttei kapcsán. Az viszont elkerülte a figyelmét, hogy Auer Lipót a cikk megjelentekor épp egy éve halott volt: 1930-ban egy európai útja során kapott tüdőgyulladást, néhány nap múlva elhunyt. Holttestét New Yorkba szállították; a Broadway-n, az ortodox kápolnában felravatalozott test a korabeli híradás szerint „életveszélyes tolongást” okozott, annyian akartak elbúcsúzni a nagy hegedűs-pedagógustól.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Miért jött létre a bűnügyi felügyelet és mit jelent pontosan? Kérdések és válaszok a Schadl-ügy apropóján

Amikor a végrehajtói kar volt elnökének és egyik vádlott-társának a letartóztatását megszüntették, bűnügyi felügyelet alá helyezték őket. Mi ez a jogintézmény, különösen az ingatlanhoz kötött bűnügyi felügyelet (köznyelven szólva: házi őrizet)? Egyebek mellett erről is szó esik Jován László ügyvéddel folytatott beszélgetésünkben.