Színház: Megindítva, röhögésileg (Bohóc Biblia)

  • 2003. április 3.

Zene

Nem szívesen élném bele magam abba a szerepbe, hogy színikritikák írására ragadtatom magam. Lényegében csak annyit szeretnék javasolni, hogy Szőke Szabolcs Hólyagcirkusz Társulatának Bohóc Biblia című előadását ki ne hagyja az én kedves olvasóm. Na jó, annyit még hozzáfűzhetek, hogy miért.
Nem szívesen élném bele magam abba a szerepbe, hogy színikritikák írására ragadtatom magam. Lényegében csak annyit szeretnék javasolni, hogy Szőke Szabolcs Hólyagcirkusz Társulatának Bohóc Biblia című előadását ki ne hagyja az én kedves olvasóm. Na jó, annyit még hozzáfűzhetek, hogy miért.

Már eleve a Hólyagcirkusz kedvéért. Ebben a ´97 óta működő társulatban anélkül él tovább a hetvenes években megboldogult amatőr színházi mozgalom, hogy a szerencsétlenkedő anakronizmusnak a legcsekélyebb jelét is magán viselné. Pompásan működik, mi több: hat, továbbá példaértékű - ráadásul éppen nekem való. Többnyire olyan fiatalok alkotják, akik színészként és zenebohócként is szépen állják a sarat... - bár nem is állják, abban inkább a kellő áhítattal dagonyázniuk kell. De amúgy is irigylendők, hiszen simán követhetnek egy olyan kaliberű gurut, mint - az egykor orfeós, majd Stúdió "K"-s - Szőke Szabolcs.

Na most, a Bohóc Bibliában sincs ez másképp - azt látjuk kezdetben, amint a Mester ott fenn a színészmesterség fortélyaira okítja bohócipari tanítványait. Azoknak pedig fel is kell kötniük a szárnyakat, végül is bibliai jelenetekkel kell kiállniuk, azok meg hogyan mutatnának hitelesség híján... A továbbiakban aztán hátrébb húzódik az Úr, de ez nem vethető a szemére, hiszen a Bohóc Biblia nem annyira a Teremtőről, mint inkább a teremtményei esendőségéről szól. Rajtuk kell - a testamentum főbb és epizódszerepeiben - derülnünk rogyást, miközben elszorulhat a micsodánk... - mit mondjak, szépen meg vagyunk indítva, így röhögésileg. S ezzel még nem mondtam sokat. Mert ej, micsoda érzékenységgel muzsikálnak a poharak szélén vagy éppen maguk fúrta-faragta herkentyűiken, amikor nem az égi olajoshordók és harsonák hangja szól!

A Bibliával való játéknak e megkapó módja alighanem a középkori misztériumjátékokban és a vásári komédiákban gyökerezik - fejthetném ki, ha a színház volna a kenyerem. Autszájderként azonban inkább azt ejteném meg: végzetes hiba lenne azt gyanítani, hogy ez a "bohóckodás" bárkinek is megsértheti vallásos érzületét. Ugyan!

Megismétlem: ne tessenek elmulasztani ezt az előadást. Ebből a nyolcvan percből ritka hosszú lejáratú melegség meríthető, az pedig végképp a leggyöngédebb borzongás, ahogyan véget ér.

Marton László Távolodó

Szőke Szabolcs: Bohóc Biblia; előadja a Hólyagcirkusz Társulat - Szőke Szabolcs, Hegedűs Tibor, Spilák Lajos, Kuncsner Móni, Nádasi László, Szabó Domokos, Eszes Fruzsina, Rácz Attila, Homonnai Katalin; a következő előadás időpontja a Stúdió "K" Színházban: április 10., 19.30

Figyelmébe ajánljuk