mi a kotta?

Szíved s eszed szerint

  • mi a kotta
  • 2021. szeptember 29.

Zene

Klasszikus zenei programajánló a 2021/39. hétre

„Szívből köszönöm legutóbbi leveledben küldött jókívánságaidat. Ha csak rajtad állna, bizton teljesülne megtört egészségemet illető kívánságod is. Öt hónapja tartó makacs ideggyengeségem lehetetlenné teszi, hogy bármire is vállalkozzam. Könnyen elképzelheted, mennyire földhöz vág ez a nyomorúságos állapot. De még nem estem teljesen kétségbe. Bízom Istenben, hogy az enyhébb idő beálltával legalább félig-meddig visszanyerhetem majd drága egészségemet. Ő királyi fenségét, a nagyherceget és az én hercegemet illető megfontolt és bátor elhatározásod a magam és az egész világ számára sajnálatos. Egyik oldalról sem érhet szemrehányás. Mindkét ajánlat nagyszerű, de a nagyherceg jobban szereti és érti a zenét, mint az én hercegem. Szíved s eszed szerint magadnak kell eldöntened, melyiket részesíted előnyben. Mindkét esetre kívánok neked minden jót, és remélem mielőbbi döntő válaszodat.”

Az idős Joseph Haydn 1803 januárjában írta e levelet öt esztendővel fiatalabb öccsének, Michaelnek, aki mindenféle kecsegtető állásajánlat ellenére inkább megmaradt a salzburgi hercegérsek muzsikusának, s aki nem élte túl az egészségére ily érzékletesen panaszkodó bátyját. Ők ketten kerülnek majd a középpontba a Haydneum nevű Magyar Régizenei Központ nyitófesztiválján, amelynek első koncertjét Vashegyi György két együttese, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar adja: Joseph Te Deumát és Michael épp 1803-as Szent Ferenc-miséjét, továbbá egy Albrechtsberger-misererét megszólaltatva (Nemzeti Hangversenyterem, október 4., fél nyolc). E fesztivál műsorán aztán Christophe Rousset és kompániája, a Les Talens Lyriques, valamint a Freiburgi Barokk Zenekar is föllép majd, de mi itt említsük külön a hazai régizenés mozgalom másik zászlóshajóját, a Capella Savariát. Ők jövő szerda este Michael Haydn két versenyművét és bátyja 77. szimfóniáját készülnek előadni (Solti terem, október 6., hat óra).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.