Lemez

Trevor Pinnock: Bach

  • - csk -
  • 2020. augusztus 2.

Zene

Akkor a legjobb felvételt készíteni Bach nagy kompendiumából, a prelúdiumokat és fúgákat tartalmazó Wohltemperiertes Klavierból, amikor a művész már érett; a szellemi fejlődés sokféle fázisán átesett, és megtalálta önmagát. Az angol csembalista és karmester, a historikus English Concert vezetőjeként világhírnevet szerzett Trevor Pinnock (1946) a kísérőfüzet tanúsága szerint a rádióban hallgatva a prelúdiumokat és fúgákat már gyerekként „horogra akadt”, később azonban évtizedeken át tolta maga előtt a teljes gyűjtemény felvételének vágyát. Most ráébredt: vége a halogatásnak, élete hátralévő részében ennek a nagy műnek központi szerepet kell játszania.

Méltó ehhez a vállaláshoz az
I. kötet most megjelent felvétele: bölcs, átgondolt, végsőkig letisztult, rokonszenvesen sallangtalan. A zongoristák Wohltemperiertesei mindig „világfelfedezések” és „világábrázolások” – a hangszer sokszínűsége, dinamikai árnyalatai erre csábítanak. A csembalista Pinnock számára ez a gyűjtemény egyrészt nem koncertzene, hanem szűkebb körnek szánt muzsika, amelyet nem is egyvégtében kell előadni (és hallgatni sem úgy érdemes), másrészt szerinte erős benne a pedagógiai indíttatás.

Előadásmódja ennek ellenére nem száraz vagy elvont, sőt épp az ortodoxia intellektuális túlzásaitól jólesőn mentes – például takarékosan alkalmazza a dinamikai árnyalás és a hangsúlyozás pótlásaként sokak által túladagolt agogikát („magyarázó” tempóhajlítást). Így aztán az összhatás a historikus művész nagy tudása ellenére is a természetességé és az egyszerűségé, ami, tekintettel a bonyolult fúgákra, nagy teljesítmény. És a „világfelfedezés” sem marad el: csak most nem a zongoristák „külső” világában, hanem a csembalisták lelkének csendesebb, meditatívabb belső vidékein járunk.

Deutsche Grammophon, 2020

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.

Demagógiára demagógia

Belátom, a politikusoknak nehezebb hallgatniuk, mint az egyszerű halandónak, mivel tőlük folyamatos reakciót vár el a választóközönségük. Különösen akkor, ha „helyzet” adódik, például amikor a kormány kellemetlen intézkedésekkel traktálja a népét. Még akkor is, ha hatalomra kerülve maguk is hasonló lépé­sek­re kényszerültek volna, pedig ilyenkor talán bölcsebb volna hallgatni.