rés a présen

„Underground közösség vagyunk”

Schönberger Ádám, a Bánkitó Fesztivál és az Auróra alapítója

  • rés a présen
  • 2020. július 11.

Zene

rés a présen: Változott az Auróra közösségi tér helyzete az új VIII. kerületi polgármester hivatalba lépése után?

Schönberger Ádám: Szerencsés fordulat volt számunkra, hogy egy civil szervezet jelölte polgármester, Pikó András és csapata váltotta a Kocsis–Sára-érát, mert az előző önkormányzati vezetés politikai okokból vegzálta a helyet. De nem csupán ez volt a gond, hanem az is, hogy próbálták kiélezni az ellentétet köztünk és a környékbeli lakók között. Járták a környéket és agitáltak ellenünk, hogy megszüntethessék a helyet. Minden hónapban bezáratták az Aurórát valamiért. Egyszerű megjavítani azt a légkört, amit teremtettek. Mediációt kezdtünk el az önkormányzat segítségével, hogy kiszűrjük, melyek a jogos lakossági panaszok – mint például a zaj, és melyek az irracionális érvek ellenünk, mint például a politikailag gerjesztett rasszizmus –, és megtaláljuk a módját, hogy hogyan lehet mindezt orvosolni. Nekünk is az a célunk, hogy minél hamarabb meg tudjuk oldani a közösségi és kulturális tér zavartalan működését.

rap: Mitől speciális és hasznos hely ez?

SCHÁ: Miközben a budapesti underground fiatalság egyik meghatározó helye vagyunk, közösségi szolgáltatásokat nyújtunk: közel tucatnyi civil szervezetnek adunk irodát, akik szintén szerveznek itt programokat. Többségük nagyon jól tud reflektálni a lakókörnyezetre, a marginalizált lakossági csoportokra is. A városi kultúrát befolyásolni képes közösségek ezek, és olyan kezdeményezéseik vannak, amelyekbe be tudják vonni a lakosságot. A parkolót, noha bevételünk volt belőle, átalakítottuk közösségi kertté, de működik a Láthatatlan Tanoda, ahol szakemberek segítenek a gyerekeknek a tanulásban. A Food Not Bombs nevű közösség rászorulóknak főz és oszt ételt, az Alternatív Alapítvány ártalomcsökkentéssel foglalkozik, drogfüggőknek segít a kerületben, de lesz most új projektjük is. Mi magunk is szervezünk közösségi programokat, beszélgetéseket, de lakógyűlésnek is biztosítunk helyet, ha kell.

rap: A karantén alatt mit tudtatok dolgozni?

SCHÁ: A házban sajnos semmit, csak az utóbbi hetekben álltunk neki felújítani dolgokat. Hatalmas kiesés volt anyagilag, mert ez egy full nonprofit hely, amely a civil szervezetek infrastrukturális segítésére koncentrál, meg a fejlesztésre, és normál időszakban sem mennek tartalékba pénzek. Évek óta nem tudtunk úgy kinyitni, hogy megérte volna, de reméljük, ez őszre megoldódik.

rap: Több online programotok is volt. Milyen sikerrel?

SCHÁ: A Bánkitó, az Auróra és a Zsidó Kultúra 2028 (kifejezetten a kortárs zsidó kultúrá­val foglalkozó csapatunk) kreatív emberei szerveztek online eseményeket Karantén Fesztivál néven a kijárási tilalom alatt. A cél az volt, hogy fennmaradjon a közösség, amelynek alapvetően szólnak a programjaink. Nem színházi előadások meg koncertek voltak elsősorban, hanem beszélgetések tabuk nélkül, rekreációs programok, kortárs tánc Grecsó Zolival, ilyesmik. Az Auróra x Bánkitó Karanténfesztivál és a Negyed7Negyed8 nevű oldalakon is megtalálhatók a felvételek. Az aurórás programokat Gyepes Flóra, a bánkitósokat Lőrinczy Lia, a ZSK 2028 beszélgetéseit – például A művészet nem lehet karanténban című, különleges alkotókról szóló sorozatot – Félix Anikó, a Szájensz Szeánsz c. blokkot pedig Czabán Samu szervezte. Sok olyan visszajelzés volt, hogy segítettek a karantén átvészelésében ezek a programok, és akkora nézettségük volt, hogy most megpróbáljuk szabadtéri formában folytatni. Persze a tapasztalatok alapján úgy, hogy online is nézhetők legyenek azok számára, akik még nem akarnak megjelenni személyesen.

rap: Milyen offline terveitek vannak a nyárra?

SCHÁ: Bánkitó Fesztivál sajnos már csak jövőre lesz, de reméljük, hogy júniusban valóban elkezdődhetnek a programok az Auróra kertjében, amely már délután 4-től este 10-ig most is nyitva van. A civil szervezeteink hozzák a régi és új programjaikat, valamint egy nagyobb megmozdulást is tervezünk a nyárra a városon kívülre. Mindenről értesítjük a közönséget az oldalainkon. Lesz egy konferenciánk még a kortárs zsidó kultúráról készített kutatásunk alapján. Wizner Balázs e kutatás alapján írt tanulmánya hamarosan megjelenik, és lesz egy hangjáték-bemutató is belőle még júniusban, KissPál Szabolcs rendezésében, Fullajtár Andrea, Hajduk Károly, Pető Kata és Janklovics Péter szereplésével. Cserne Klára készül még a Kő, kő, kő játékkal kapcsolatos bemutatójára, és már elindultak a Food Not Bombs főzős programjai is.

rap: Reméltek-e változást a főváros új vezetésétől?

SCHÁ: Alapvetően egy underground közösség vagyunk, és soha nem számítottunk a mainstream politika támogatására, már a Sirály idejében sem. Az a dolgunk, hogy az ide járó szubkulturális közösséget kiszolgáljuk, és ez mindig nehéz ügy, bárki is van hatalmon. Viszont az óriási különbség, hogy üldözik-e, ellehetetleníteni próbálják-e a működésünket, vagy támogató légkörben tudunk dolgozni. Nekünk már az is nagyon jó, ha hagyják, hogy dolgozzunk.

Figyelmébe ajánljuk