Lemez

V/A: Ronnie James Dio - This Is Your Life

  • Soós Tamás
  • 2014. június 8.

Zene

Hogy a rockszakma nem az Elvis-féle relikviaipar fröccsöntött termékeivel, hanem feldolgozások sorával adja meg, ami a királynak jár, az bármiféle eulógiánál ékesebben szól a négy éve gyomorrákban elhunyt énekes rocktörténeti szerepéről.

A tömeges megemlékezések közül kiugró This Is Your Life pedig az all-star szereplőgárda ellenére is képes túllépni az inkább gesztus-, mint zenei értéket képviselő respektlemezek érdektelenségén. A főként az 1975 és 1984 közötti aranykorból válogató lemez kizárólag - Black Sabbath-, Rainbow- és Dio- - örökzöldekre apellál (leszámítva a Freddie Mercury stílusát idéző, eredeti, címadó Dio-lírát), ám kerülnek meglepetések is: Rob Halford és Glenn Hughes, akik egyébként a telefonkönyvet is, most a legjobb Dio-számokat se tudják élvezetesen előadni (Halfordnál a dög hiánycikk, Hughesnál a Pink Floyd-hangütés túl simulékony). A Tenacious D poénzenekar a The Last In Line - egy fuvolaszólót leszámítva - humormentes, de Jack Black dinamikus énekével erősített átiratával nyűgöz le, a pár lemezes Halestorm pedig puszta jelenlétével (az ő Straight Through The Heartjuk hű interpretáció: Lzzy Hale nyers énekhangja húzza). Kifejezetten profi és tradicionális ez az emléklemez, amelynek előadói (Scorpions, Motörhead, Anthrax stb.) inkább a hangszereléshez, mintsem a dalok műfajához nyúltak (kivétel a Holy Diverből szegycsonton vágó metalcore-himnuszt nyeső Killswitch Engage). A legizgalmasabb így a Metallica Rainbow-egyvelege: olyan dinamika és örömzene árad belőle, mintha csak a Through The Neverben játszó mitizált Metallica dobta volna össze a Garage Inc.-re.

Rhino, 2014

Figyelmébe ajánljuk

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.