rés a présen

„Zenei párbeszéd”

Szon Jol Um zongoraművész

  • rés a présen
  • 2018. január 14.

Zene

rés a présen: Milyen programmal érkezik a december 17-i Varázslatos szólamok című zongoraestjére az MTA Dísztermébe?

Szon Jol Um (Son Yeol Eum): Mindig törekszem egyfajta narratíva megteremtésére a koncertjeim során – hacsak nincs eleve különleges témája. A budapesti koncertre az egyik jelentős magyar zeneszerző, Liszt Ferenc dallamaival készülök (Concert Etudes S. 144 No. 2 „La leggierezza” és Concert Etudes S. 144 No. 2 „Un sospiro”), Schumanntól a Kreisleriana pedig az egyik kedvencem, és számomra valamiért a téli időszakhoz illő darab. Ezeken kívül Galuppi Sonata in C major, valamint Ravel La Valse című műveit játszom.

rap: Hogyan készült a budapesti fellépésre?

SZJU: Ez a legelső fellépésem Magyarországon mint szólista, de néhány évvel ezelőtt volt szerencsém zenekari koncert keretében fellépni a magyar közönség előtt, így aztán nagyon izgatott vagyok. Bár nincs sok információm az országról, az a tény számomra is nyilvánvaló, hogy a magyar klasszikus zenei élet évszázadok óta rendkívüli, számos kiváló magyar zeneszerző és darab van, a magyar közönség pedig érti és szereti a komolyzenét.

rap: Mióta koncertezik?

SZJU: Hiszek abban, hogy minden gyermekkorban szerzett tapasztalatunk olyannyira fontos, hogy szinte minden lépést mérföldkőnek tekinthetünk. Tizenhárom évesen nyertem meg az első nemzetközi zongoraversenyt, és még mindig emlékszem az első szólistabemutatkozásomra, amelyet 5 és fél évesen adtam a nyilvánosságnak – óriási élmény volt. Hasonló mérföldkőnek tekintem az első látogatásomat az Egyesült Államok egyik nyári zenetáborába 1995-ben. Kilencéves voltam, és akkora élményt adott, mintha akkor csöppentem volna a zene világába. De ami valóban zenésszé nevelt, az az Európába költözésem volt 2006-ban, amikor a koreai egyetemi képzés befejeztével Németországban folytattam a tanulmányaimat.

rap: A szólókarrier építése mellett mivel foglalkozik még?

SZJU: Folytatom egyéb megtisztelő feladataim ellátását, így például a Szöuli Művészeti Központ és szülővárosom, Vondzsu tiszteletbeli nagyköveteként képviselem a koreai klasszikus zenét, illetve a jövő évi phjongcshangi téli olimpia alkalmából sorra kerülő téli zenei fesztivál művészeti rendezőjeként működöm közre az olimpia sikerében.

rap: Mikor és hol lép fel még az év végéig?

SZJU: Az idén már nem, de 2018-ban számos európai nagyvárosban adok koncertet, januártól kezdve játszom többek között Anglia, Svájc, Németország pódiumain, és utazom Lengyelország, Szerbia és Bulgária közönségéhez is. Bízom benne, hogy Magyarországra is hamarosan visszalátogathatok!

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.