A szerk.

A hajánál fogva

A szerk.

Az uniós politikára csavarodott közkedvelt hírportál, a Politico december 26-i cikkében arról értekezik, hogy Magyarországon a vakcinakérdés átpolitizálása rombolhatja a védőoltásokba vetett bizalmat, ezáltal veszélyeztetheti az oltási kampány sikerességét.

Átpolitizálás alatt a cikkben megszólaló szakértők – Falus Ferenc volt tiszti főorvos vagy Kökény Mihály egykori egészségügyi miniszter – egyrészt a vakcinaregisztráció körüli kormányzati ködösítést értik, másrészt azt, hogy a magyar kormány a közös uniós vakcinabeszerzés bírálatával párhuzamosan az orosz és kínai vakcinagyártókkal folytatott tárgyalásait helyezte kommunikációjának középpontjába. A cikk végén a szerző megjegyzi, hogy ez a kormányzati stratégia visszaüthet, majd Krekó Pétert, a Political Capital igazgatóját idézi: „Nagy a tét. Ha aláásod az emberek hajlandóságát arra, hogy beoltassák magukat, annak Orbán viselheti a politikai következményeit.”

Ebből az idézett mondatból, de a szövegkörnyezetből és a cikkben korábban idézett állításokból is teljesen világos az, még a félhülyék számára is, hogy miről beszél Krekó. Szerinte (is) maga a kormány ássa alá az emberek oltásra való hajlandóságát, aminek politikai következményei lesznek. Van ennek a mondásnak értelme? Van. Ha nem oltatják be magukat elegen, akkor később alakul ki a nyájimmunitás, tovább kell fenntartani a korlátozásokat, tovább szív az ország, és mindezek (a saját rossz kormányzása) miatt Orbánt majd megbüntetik a szavazók. Vagy valaki. Vagy nem.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk