A szerk.

A kérvény

A szerk.

Lázár János a hétvégén felmondott.

Vagyis a fene tudja, mit csinált, kiírta a Facebookra, hogy 2026-ban nem indul egyéni jelöltként az országgyűlési választáson, majd hozzáfűzte azt is, hogy ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy két év múlva távozni óhajtana az országos politikából: „politikus maradok: a szűkebb és a tágabb pátriám, a magyar vidék és az Alföld, a politikai közösségem és a pártom továbbra is számíthat a munkámra”.

Furcsa, nem? Eleve, hogy miért most érezte szükségét szólni Lázár, hogy két év múlva nem vállalja? A másik meg, hogy Orbán Viktornak nem szokás csak úgy felmondani – az ilyesmi nyílt függelemsértésnek számít. Azt ugyanis általában Orbán Viktor mondja meg, hogy ki mikor mondhat fel neki. Ha egyáltalán felmondhat! Legfeljebb úgy, hogy a felmondást búcsúajándékba kapja: igazából kirúgják, de elbábozhatja, hogy az ő döntése volt. Ezt egyébként tényleg bámulatra méltóan jól csinálja Orbán harminc éve, a neki szolgálókat bőségesen jutalmazza az után is, hogy a szolgálatukat kitöltötték. Természetesen közpénzből. Néhány ritka kivételtől eltekintve nincs is olyan ex-Fidesz-káder, aki, még ha nem is esett jól neki az eltávolítása, volt gazdája ellen fordult volna. Simicska is milyen szépen bekussolt a végén. Ha ugyan már nem az elejétől játék volt az egész, és a 2015-től 2018-ig tartó cirkusz csak azért kellett, hogy szegény hülye Vona Gáborral megveressék az ellenzéket (meg saját magát).

Lehet, hogy most is ez történt. Lázárra rászóltak, hogy eljött a felmondás ideje.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?

„Mint egy óvodás”

A közszereplők cáfolhatóan hamis privát legendáival az egyik fő probléma az irracionalitás, a logikátlanság – vélekedik a történész. A többi közt Magyar Péter sikeréről is beszélgettünk Ungváry Krisztiánnal, aki nem hiszi, hogy az országban hamarosan véget érne az agymosó demagógia uralma.

Kérik vissza Szepit

Kiskunhalason civilekkel együtt fideszes politikusok tüntettek egy főhatósági döntés, a kórházigazgató menesztése miatt. Mivel a leváltást senki sem indokolta, a helyiek intrikát sejtenek mögötte, és meg is találták a bűnöst.

„Ötven vagy száz év”

Két évtizeden át, 1990 és 2010 között volt a fővárosi IX. kerület polgármestere, 2019 után négy évig Baranyi Krisztina tanácsadója, most ismét indul a polgármesteri székért. Szakmai viták, szemléletbeli ellentétek és csapdahelyzetbe került képviselők is kellettek az induláshoz, aminek persze a Fidesz is örül.