Tartalom

MaNcs 36. évf. 1-2. sz. (2024-01-10)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Fakereszt

Tavaly augusztus 20-a előtt ismeretlen tettesek felgyújtották a nagykovácsi Nagy-Szénás tetőn álló keresztet, s az porig égett.

Publicisztika

Fekő Ádám

Publicisztika

Zsák a foltját

A nemzeti együtt gyűlölködés rendszere

Mark Fisher filozófus a mára klasszikussá vált Kapitalista realizmus című könyvében fejtette ki, hogy a kapitalizmus olyannyira megszilárdult, hogy fantáziálni sem vagyunk képesek valami másról. Arról lehet vitázni persze, hogy a nagyon baloldali Fisher kritikája mennyire jogos, de kicsiben valami ilyesmit látunk a Fidesztől.

Egotrip

Egotrip

Egotrip

Sajó László: Öt és feles

Gólokozó érkezett hozzátok 2.

Nem adnak borravalót, mondja az újságos a Keletiben, amikor a Gólokozó ad, Bodrog­olasziig kiolvassa a Népsportot. Szabolcstól kap egy szütyőt, benne 3 Gösser, meggy, barack hosszú féldekás. Partjelző nincs, Guszti bá’ a tolcsvai tűzoltóversenyen.

Külpol

Interjú

Külpol

„Megkerülik Magyarországot”

Krekó Péter szociálpszichológus, politológus, a Political Capital igazgatója Orbán külpolitikájáról

A magyar közvélemény egy része meg van győződve arról, hogy Orbán Viktor valamiféle európai vezér. Csakhogy világnézetileg a Fideszhez közel álló komolyabb európai pártok is elkezdtek középre húzni.

Belpol

Így bánt el a független állami intézményekkel az Orbán-rezsim

Belpol

A gazda kis segédei

Az állami intézményrendszer erodálása több évtizede tart. Mára odáig romlott a helyzet, hogy egy intézmény vagy korbács lett a kormány kezében, vagy kétségbeesetten igyekszik bizonyítani függetlenségét, esetleg meg se szólal.

Ezer napja van szökésben egy volt békéscsabai fideszes képviselő

Belpol

Eredeti felhalmozás

Ötfelvonásos tárgyalássorozat után és többéves, részben letöltött fegyházbüntetés elől szökött meg egy volt békéscsabai fideszes képviselő és a felesége. A pár hamis vagy nem a dobozokon jelzett hatóanyagú potencia­növelő szereket értékesített, brutális mennyiségben.

Megszűnik a művészettörténet oktatása az iskolákban

Belpol

Még véletlenül se

Változik a tanrend, eltörlik a művészettörténetet szeptembertől. A Belügyminisztériumban a szakma megkérdezése nélkül döntöttek az alaptanterv módosításáról, és a tiltakozók sem bizakodnak a felülvizsgálatban.

Könyv

Interjú

Könyv

„Beérett, hogy írni szeretnék”

Györffy Miklós író, műfordító, germanista

Az ELTE BTK nyugalmazott professzorát elsősorban a német irodalom közvetítőjeként ismerjük, és terjedelmét tekintve valóban a műfordítói életműve a legsúlyosabb. De írt filmforgatókönyvet és kismonográfiát Ingmar Bergmanról a 70-es években, recenziókat, kritikákat a magyar irodalom újdonságairól, német irodalomtörténetet és kulturális szótárt is.

Könyv

Könyv

Tízezer ok

Borbély Szilárd: Egyre rövidebb szavak

Tavaly november 1-jén lett volna hatvanéves Borbély Szilárd, és idén, február 19-én lesz éppen tíz éve, hogy az öngyilkosságot választotta. De valóban választás, és nem valamiféle szükségszerűség határozta-e meg a szerző halálának körülményeit?

Kritika

Színház

Kritika

Az elmélettől a klímaszorongásig

Jérôme Bel

Nem először „jár” nálunk Jérôme Bel, 2013-ban szintén a Trafóban láthattuk Disabled Theater című munkáját, amelyet a svájci Theater Hora értelmileg sérült tagjaival készített, illetve 2017-ben a Gala című előadását, amelyben magyar táncosok és civilek szerepeltek. Ez utóbbi célja az volt, hogy létrejöjjön egy inkluzív táncelőadás, amelyben bárki szerepelhet (ez később még fontos lesz).

Kiállítás

Kritika

Világsztár Kispestről

Porcellán- Kőedény- és Kályhagyár Rt. – Alapítás és a korai évek; Stricker-Polányi (Zeisel) Éva munkái a Gránitban

Eva Zeisel hosszú, sikerekkel és kalandokkal teli tervezői életútja nem Magyarországon csúcsosodott ki, ám vannak olyan állomásai, amelyek a hazai kerámiakultúra központjaihoz kötődnek. A magyar közönség – sajnálatos módon – csupán akkor ismerte meg Eva Zeisel nevét, amikor a művész 105 évesen elhunyt New Yorkban, holott 1987-ben és 2004-ben is önálló kiállítással szerepelt fővárosunkban.

Dokumentumfilm

Kritika

Állj, vagy lelövöm az apámat!

Thom Zimny: Sly

A dokumentumfilm mint terminus technicus egy ideje szerfelett megengedő teremtés, simán belefér neki egy ilyen televíziós one man show, mint ez is. Nyilván a néző is így lehet ezzel.

Zene

Taylor Swift pályája és csillaga

Zene

Színarany középút

Élő legenda, minden idők legkelendőbb női előadója, aki már tizenkét Grammy-díjat kapott, és több mint 200 millió lemezt adott el. Ő az első olyan popsztár, aki hatszor is első helyen debütált az albumok listáján, vagyonát pedig 1,1 milliárd dollárra becsülik.

Film

Interjú

Film

„Azonnal igent mondok”

Thom Zimny filmrendező

A Sly című dokumentumfilm alkotója, háta mögött egy Johnny Cash- és egy Elvis-dokuval, 2023-ban is sokat dolgozott, hiszen Sylvester Stallone mellett közel ötórás sorozatot szentelt Willie Nelsonnak és szintén zenész családjának, s egy bagatellt a festőművész Pierce Brosnannek. Nekünk pedig most elmesélte, hogyan nyílt meg a kamerája előtt Stallone, s beszélt arról is, hogyan lett belőle Bruce Springsteen állandó kliprendezője.

tévésmaci

Film

Elefántösvény

Amikor Sztupa és Troché szembesültek azzal, hogy farkasok nem léteznek, különbözőképpen reagáltak.

Interaktív
Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

Harold Fry valószínűtlen utazása

A nyugdíjas sör­gyári munkás életrutinokon alapuló nyugalmát (örökké valamit suvickoló feleséggel, a napi újságig terjedő horizonttal, mélyre temetett érzelmekkel) egy levél zavarja meg.

Visszhang: film

Visszhang

Csendes éj

John Woo húsz éve, A felejtés bére óta nem rendezett filmet a tengerentúlon.

Visszhang: lemez

Visszhang

Nemanja Radulović: Bee­thoven

A hegedűsök ügyeletes hipsztere úgy néz ki, mint egy jugó rocksztár, tetoválásai vannak, gyanús kirándulásai tévés tehetségkutatókba, de ahogy játszik, abban nincs hiba.

Visszhang: lemez

Visszhang

The Streets

The Darker the Shadow the Brighter the Light

A brit hiphop a millennium környékén kezdett el egyenesbe jönni, és ebben nagy szerepe volt a The Streets mögött álló Mike Skinnernek.

Visszhang: film

Visszhang

Küldönc

Talán az ötvenes években vagyunk, talán az amerikai Közép-Nyugaton.

Visszhang: koncert

Visszhang

Jazzation

Nem tudok a közelmúltból példát arra, hogy egy jazzegyüttesnek ráadáskoncertet kellett adnia, hiszen a Budapest Jazz Club világsztárjai eleve két hosszabb, de külön árusított félidőre szerződnek.

Színház
Lokál

Budapest jövője a múltban

Lokál

Város a felhők felett

Károly körúti felhőkarcolók, Gellért-hegyi expressz lift, légi taxik, sávokra osztott fővárosi övezetek – ilyen és ehhez hasonló víziók merültek fel egykor Budapest jövőjével kapcsolatban. A kevésbé merész tervek közül számos meg is valósult, még ha csak évtizedekkel később is, mint ahogy tervezték.

Tudomány

A Tetris 40 éve

Tudomány

Színes kockákról álmodunk

Kivételesen hipnotikus számítógépes játék jelent meg közel negyven évvel ezelőtt, ráadásul a korabeli Szovjetunióban fejlesztették. Sikere máig töretlen, elterjedése a világban merő kalandregény.

Gasztro