A szerk.

Fakereszt

A szerk.

Tavaly augusztus 20-a előtt ismeretlen tettesek felgyújtották a nagykovácsi Nagy-Szénás tetőn álló keresztet, s az porig égett.

A keresztet annak idején ugyancsak ismeretlen tettesek állították fel, törvénytelenül, mintegy suttyomban, az éj leple alatt – tiltott, természetvédelmi területre. De hiába állt engedély nélkül, nem bontotta el a hatóság, mert… Miért is? Hát, leginkább azért, mert egy kereszt elbontása nyílt rendszerellenes támadás lenne, átkos időket idézne, satöbbi, satöbbi, s különben is, a védelmére kelt a Kereszténydemokrata Néppárt helyi szervezete, s nyilván a papság is. S akkor még egyszer: a Nagy-Szénás természetvédelmi terület, ott ilyesmit építeni törvényhatóságilag tilos – lenne. De mint láttuk, nem az. Miért nem az, már túl az emlegetett átkos emlékeken?

Leginkább azért, mert a kereszt a Fidesz, pontosabban az Orbán-rendszer egyik legfontosabb jelképe. Valami korábban már bevált holmi, amely jutányosan beszerezhető, amelyre hivatkozni lehet, amelynek a nevében lehet mindenfélét művelni, amellyel meg lehet magyarázni bizonyos cselekedeteket, hogy az atyaúristen jóváhagyásával esett, ami megesett. Amelynek a nevében Orbán Viktor azt mondhatja bárminő kínos kérdésre, hogy „ember, most jövök a templomból”. Régóta így van ez, a keresztet és velejáróit még az első Orbán-kormány idején vette tartós lízingbe a Fidesz a magyar katolikus anyaszentegyháztól – nem voltunk ott, de tán harminc ezüstért. Erre az időszakra esik a Városliget szélén és a Gellért-hegyen álló keresztek felhúzása is. S a kereszttel jár a szerviz is, ha felújítják a díszkivilágítását, azt egyenesen Erdő Péter áldja meg, akit köztudomásúan a budapesti olimpia évében szentelnek majd főpápává.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.