A szerk.

A legbiztonságosabb ország

A szerk.

Friss hír, hogy az iskolaorvosok mellett a háziorvosok bevonásával indul oltási kampány a tanévkezdéskor az oktatási intézményekben a 12–18 évesek számára.

Mivel Pfizerrel oltanak, a régi-új protokoll szerint a két dózis között három hét telik el. (Ha a Modernát is bevetnék, akkor 28 nap.) A védettség a második adag után két héttel alakul ki, vagyis ha a vakcinát igénylő valamennyi gyereket beoltanák szeptember 1-jén (ami teljességgel kizárt), a koronavírussal szembeni védettségük október elejére-közepére alakulna ki. Akkorra, amikor már bőven benne leszünk a járvány újabb hullámában, amely elsősorban a be nem oltottakra – például a gyerekekre – lesz veszélyes. Hiszen hetek óta mást sem hallani, mint hogy a nyakunkon a járvány negyedik hulláma – maguk a kormánypárti politikusok sem mondanak mást.

Orbán Viktor egyik július végi péntek reggeli rádiós prédikációjában közölte, hogy Nyugat-Európában elkezdődött a negyedik hullám, és ez Magyarországot sem fogja elkerülni. Még szerencse – folytatta a kormányfő –, hogy az 55 százalékos átoltottság miatt Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország Európában, a maszktól is megszabadultunk, augusztus 1-jétől jöhet a harmadik adag annak, aki kéri, és hamarosan kampányt szerveznek a 12 éven felüliek oltási kedvének felcsiholására. A kormány a helyén, az operatív törzs dolgozik – úgyhogy a miniszterelnök rá is tért a fontosabb dolgokra, például arra, hogy ha ő maga nem harcolna kérlelhetetlen következetességgel a magyarokért, akkor Brüsszel pillanatok alatt bebuzíttatná az összes magyar kisdedet.

A hazai iskolások rábírása a védőoltásra egyébként úgy volt elképzelve, hogy az igazgatók és a tanárok a tanévkezdet előtti hétig, a nyári szünet közepén beszélnek a nebulók fejével („felmérik az igényeket”). Ez az „elképzelés” éppen annyira vérlázító, mint az, ahogyan a kormány a még be nem oltott felnőttek meggyőzését kiszervezte az amúgy is túlterhelt háziorvosoknak meg a végzős orvostanhallgatóknak. Az utóbbiak kapnak például egy 100–150 tételes címlistát, oszt hajrá, indulhat a door-to-door hadművelet; ha már úgyis ingyen használhatják a tömegközlekedést a kormány jóvoltából, hát éljenek a nagyszerű lehetőséggel!

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.