A szerk.

A legbiztonságosabb ország

A szerk.

Friss hír, hogy az iskolaorvosok mellett a háziorvosok bevonásával indul oltási kampány a tanévkezdéskor az oktatási intézményekben a 12–18 évesek számára.

Mivel Pfizerrel oltanak, a régi-új protokoll szerint a két dózis között három hét telik el. (Ha a Modernát is bevetnék, akkor 28 nap.) A védettség a második adag után két héttel alakul ki, vagyis ha a vakcinát igénylő valamennyi gyereket beoltanák szeptember 1-jén (ami teljességgel kizárt), a koronavírussal szembeni védettségük október elejére-közepére alakulna ki. Akkorra, amikor már bőven benne leszünk a járvány újabb hullámában, amely elsősorban a be nem oltottakra – például a gyerekekre – lesz veszélyes. Hiszen hetek óta mást sem hallani, mint hogy a nyakunkon a járvány negyedik hulláma – maguk a kormánypárti politikusok sem mondanak mást.

Orbán Viktor egyik július végi péntek reggeli rádiós prédikációjában közölte, hogy Nyugat-Európában elkezdődött a negyedik hullám, és ez Magyarországot sem fogja elkerülni. Még szerencse – folytatta a kormányfő –, hogy az 55 százalékos átoltottság miatt Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország Európában, a maszktól is megszabadultunk, augusztus 1-jétől jöhet a harmadik adag annak, aki kéri, és hamarosan kampányt szerveznek a 12 éven felüliek oltási kedvének felcsiholására. A kormány a helyén, az operatív törzs dolgozik – úgyhogy a miniszterelnök rá is tért a fontosabb dolgokra, például arra, hogy ha ő maga nem harcolna kérlelhetetlen következetességgel a magyarokért, akkor Brüsszel pillanatok alatt bebuzíttatná az összes magyar kisdedet.

A hazai iskolások rábírása a védőoltásra egyébként úgy volt elképzelve, hogy az igazgatók és a tanárok a tanévkezdet előtti hétig, a nyári szünet közepén beszélnek a nebulók fejével („felmérik az igényeket”). Ez az „elképzelés” éppen annyira vérlázító, mint az, ahogyan a kormány a még be nem oltott felnőttek meggyőzését kiszervezte az amúgy is túlterhelt háziorvosoknak meg a végzős orvostanhallgatóknak. Az utóbbiak kapnak például egy 100–150 tételes címlistát, oszt hajrá, indulhat a door-to-door hadművelet; ha már úgyis ingyen használhatják a tömegközlekedést a kormány jóvoltából, hát éljenek a nagyszerű lehetőséggel!

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk