A miénk

A szerk.

Kaleta diplomataként két lábon járó nemzetbiztonsági kockázat volt, de a magyar szolgálatok sajnos tök bénák. Esetleg nem bénák, és tudták, mit művel Kaleta, de nem bántották. Ő a mi pedofilunk, rendes, magyar, keresztény, fideszes gyerek, kicsit furcsa időtöltései vannak, de istenem, nem vagyunk egyformák. Vagy azért nem nyúltak hozzá, mert… mert ki tudja, miért.

Pedofil képek birtoklásáért Kaleta Gábor volt perui magyar nagykövetet egy év, két és fél év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és 540 ezer forint bírságra ítélte első fokon a Budai Kerületi Bíróság.

Kaleta egy 2015-ben indított, kiterjedt nemzetközi nyomozás során került a hatóságok látóterébe. Nem a magyarokéba, hanem egy brit–amerikai–német–dél-koreai nyomozócsoportéba, akik egy koreai központú, a dark web bugyraiban szerveződő pedofilhálózatot igyekeztek lekapcsolni. Ez 2018 márciusában sikerült is nekik, ekkor fogták el a hálózat 23 éves dél-koreai operátorát, akinek az IP-címét már egy évvel korábban azonosítani tudták. Vélhetően az oldal több száz felhasználóját figyelték meg, gyűjtöttek róluk információkat, és kapcsolták le őket a megfelelő pillanatban. Összesen 337 letartóztatást eszközöltek több mint egy tucat országban. A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium alá tartozó polgári titkosszolgálatot, tehát az Információs Hivatalt 2019 tavaszán értesítették Kaleta Gábor nagykövet általuk feltárt tevékenységéről, gyakorlatilag kész tények elé állítva a magyar hatóságot, és átadták a letartóztatáshoz szükséges összes bizonyítékot. Kaletát tavasszal „váratlanul” hazahívták, posztjától megfosztották (erről az áprilisi Magyar Közlönyben jelent meg egy nyúlfarknyi bejegyzés), ugyanakkor sem a nyilvánosságot, sem a perui partnert nem értesítették a lépés okairól. Végül is a sajtóból derült ki idén februárban a dolog. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a februári – amúgy tíz évre titkosított – ülés után még megdöbbentőnek és sajnálatosnak nevezte az ügyet, Gulyás Gergely pedig arról beszélt, hogy a nemzetbiztonsági átvilágítás szisztémáját is érdemes újragondolni, ha Kaleta simán átment rajta.

A 2018 elején hatályba lépett új büntető törvénykönyv szerint a pedofil tartalmú képek birtoklásáért egytől három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A Kaletáé a középértéknél lényegesen enyhébb ítélet.

De nehogy már a bíróságon verjük le ezt.

Menjünk vissza megint az elejére. Senkinek a magyar állam erre szakosodott szervei közül fel nem tűnt ez a csávó – 19 ezer gyerekpornóképpel a kincstári számítógépén, melyeket nyilván nem egy hét alatt töltött le. Kaleta diplomataként két lábon járó nemzetbiztonsági kockázat volt, de a magyar szolgálatok sajnos tök bénák. Esetleg nem bénák, és tudták, mit művel Kaleta, de nem bántották. Ő a mi pedofilunk, rendes, magyar, keresztény, fideszes gyerek, kicsit furcsa időtöltései vannak, de istenem, nem vagyunk egyformák. Vagy azért nem nyúltak hozzá, mert… mert ki tudja, miért. Végül a magyar hatóságok azért léptek, mert lépniük kellett, a nemzetközi kontextus miatt Kaletát elmismásolni már nem tudták. De a fő gondjuk ekkor is leginkább az lehetett, hogy hogyan tüntessék el a követet és gyűjtőszenvedélyét a nyilvánosság elől. Aztán a fentiek szerint hallgatásba burkolózott a parlamenti bizottság is. És végül a valahogy napvilágra vergődött alapvető tényeknél nem derített ki többet a nyomozás sem. Kaleta csak gyűjtött és nézegetett, nem voltak bűntársai, nem terjesztette az anyagot, és végképp nem bántotta senki gyerekét. Ezek után pedig mit volt mit tennie az ügyészségnek: a beismerésért éppen ennyit, vagyis egy évet kért három évre felfüggesztve, és 540 ezer forint pénzbírságot. A bíróság pedig nem hozhat annál szigorúbb ítéletet, mint amennyit az ügyészség indítványoz.

A fideszes propaganda mindezek után és mindennek dacára próbálja Kaletát a bíróságok, Gyurcsány, a buzik, sőt, az ügyet felplankoló Index nyakába varrni. Elég kétségbeesettnek tűnik ez a próbálkozás.

Figyelmébe ajánljuk