A szerk.

A tékozló nehéz napjai

A szerk.

Lapzártánk kedd délutáni terminusa sajnos nem teszi lehetővé, hogy beszámoljunk a csütörtökön és pénteken esedékes uniós csúcson megszülető döntésekről, az idő kerekét előreforgatni sajnos még a Magyar Narancsnak sem áll módjában.

De ezt a kedd délutánt leg­inkább vihar előtti csendként érzékelhetjük. Hétfőn egy névtelen, ám magas rangú uniós diplomata azt szivárogtatta ki, hogy a vétó esetén életbe lép a B terv. Vagyis a következők történnek: az uniós tagállamok – mínusz a két betyár – elfogadják a „jogállamisági mechanizmust”, erre beüt a vétóménkű, arra meg a maradék 25 tagállam beindítja azokat a politikai és bürokratikus mechanizmusokat, amelyek lehetővé teszik a közös járványkezelési alap létrehozását és a hozzá szükséges hitelfelvételt.

A jók ily módon elnyerik jutalmukat, a hülyék meg állnak majd leforrázva, és próbálnak úgy tenni, mintha nem éppen a saját népükkel basztak volna ki gigantikusan. A szivárogtatás után hétfő este Mateusz Morawiecki, a lengyel miniszterelnök hosszas videókonferenciát folytatott Orbánnal, melyről mostanáig egy kanyi hang, annyi információ nem jött napvilágra, ráadásul Orbán kedd délután lóhalálában Varsóba repült – ez a két találkozó arra utal, hogy a lengyel kormány komoly ajánlatot kaphatott a német elnökségtől, és azt csócsálják még mindig. De hogy mi lehetett ez az ajánlat…?

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk