A szerk.

Mit vitt a Mikulás a szomszédba?

A szerk.

Először is negatív csúcsot: Romániában ilyen kevesen (a jogosultak 31,85 százaléka) még sohasem vettek részt parlamenti választáson 1990 óta.

A gyér érdeklődést részben a pandémia magyarázhatja – még ha a magyarországinál jóval szigorúbb korlátozásokat a választás idejére felfüggesztették is –, részben talán az elmúlt évtizedek korrupciós botrányai miatti elkedvetlenedés. És magyarázza az államfő, Klaus Iohannis választás előtti meglepő bejelentése is, miszerint a végeredménytől – azaz a népakarattól – függetlenül az eddig kormányzó Ludovic Orbant kívánja majd megbízni kormányalakítással.

Iohannis ugyanúgy a Nemzeti Liberális Pártból (PNL) érkezett, mint Orban, és a látszatra semmit sem adó nyilatkozata, amelyet a választásokat megfigyelő EBESZ sem hagyott szó nélkül, nyilván nem hatott buzdítólag: minek erőlködni, ha a győztes már megvan? A PNL híveit például biztosan nem mozgósította Iohannis: (volt) pártja vereséget szenvedett a szociáldemokratáktól mind a képviselőházi, mind a szenátusi választásokon, mindkettőn 4 százalékos különbséggel.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk