Tartalom

MaNcs 32. évf. 50. sz. (2020-12-10)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Mit vitt a Mikulás a szomszédba?

Először is negatív csúcsot: Romániában ilyen kevesen (a jogosultak 31,85 százaléka) még sohasem vettek részt parlamenti választáson 1990 óta.

A szerk.

A szerk.

A tékozló nehéz napjai

Lapzártánk kedd délutáni terminusa sajnos nem teszi lehetővé, hogy beszámoljunk a csütörtökön és pénteken esedékes uniós csúcson megszülető döntésekről, az idő kerekét előreforgatni sajnos még a Magyar Narancsnak sem áll módjában.

Publicisztika

Donáth Anna

Publicisztika

Az igazságosság felé

Az orbáni „igazságeszmény” valódi természete és a pozitív igazságérzet

A magyar miniszterelnök 2020 januárjában az „igazságérzetre” hivatkozva „kritizálta” a Kúria szegregációs döntését és a börtönökben embertelen körülmények között fogvatartot­tak­nak megítélt kártérítéseket – s indított el ezzel új típusú gyűlöletkommunikációt a társadalom egyes kisebbségi csoportjai ellen.

Erdős Attila

Publicisztika

Éveket az életnek

Jelentés a világ egészségéről

Egészségesebb lett-e a világ az elmúlt 30 év alatt? A Covid-járvány halálozási és megbetegedési statisztikáitól gyötörve az ember hajlamos azonnal rávágni, hogy nem, nem, egész biztosan nem. Pedig az adatok mást mutatnak.

Belpol

Interjú

Belpol

„Megjelent egyfajta félelem”

Rainer M. János történész az 1956-os Intézet túléléséről és 1956 emlékezetéről

Tavaly nyáron számolták fel az egyik legjelentősebb hazai történészműhelyt politikai, vagy ha úgy tetszik, emlékezetpolitikai okokból. De az 1956-os Intézet csak hivatalosan szűnt meg – a vezetőjét kérdeztük arról, hogyan működik tovább.

Ráéghet-e a Fideszre a Szájer-botrány?

Belpol

Farizeusok

A Fidesz egyik alapítója, EP-képviselője épp azután bukott le egy brüsszeli melegszexpartin, hogy itthon a kormány felpörgette az LMBTQ-ellenes retorikát és jogalkotást.

A Fradi-birodalom pénzügyei

Belpol

Zöldhasú sasok

A Ferencváros futballcsapata a Bajnokok Ligája legjobb harminckét csapata között szerepel. Orbán Viktor rendszere tíz éve direkt és bújtatott módon tíz-, de inkább százmilliárdokkal tőkésíti fel a sportágat. Nézzük, kinek és mennyi pénze hozta meg ezt a – csak magyar szemmel nézve – nagy sikert.

Magasabb sebességbe kapcsolt a Pázmány egyetem költözése

Belpol

Megyeget az egyetem

Tavaly még a piliscsabai campus fejlesztéséről beszélt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem vezetése, idén decemberben viszont már üresek a Makovecz-féle komplexum helyiségei. Egy régi terv megvalósítása gyorsult fel – de vajon mi az oka e sebességnek?

Interjú

Belpol

Dönteni élet és élet között

Hegedűs Zsolt, a Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégiumának elnöke

A kormánymédia hevesen kritizálja a MOK-nak a járvány alatti orvosi munkát segítő etikai ajánlását, pedig az érintettek szerint azt már több helyen alkalmazni kellene. Kásler Miklós miniszter ellentétesnek tartja a hippokratészi esküvel, a MOK viszont úgy véli, nyílt kommunikáció szükséges az igazságosabb betegellátáshoz.

Interaktív

Interaktív

Egy hét tudomány 2020/50.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

tévésmaci

Interaktív

A kecskebirka

Amikor Sztupa és Troché anyagbeszerzőset játszottak, az volt ám a csuda móka!

Interaktív

Szüret 2020/50.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Zene

Interjú

Zene

„Vigaszt találtak a vesztesek”

Bródy János dalszerző, előadóművész

Kilenc éve arról beszélt, hogy utolsó lemezét készítette el, azóta kettő is megjelent, a legutóbbi Gáz van, babám! címmel idén ősszel. Előtte a Demeter-látogatás miatt, pár hete pedig azért került címlapokra, mert Szörényi Levente kirohanást intézett ellene. Noha az utóbbit továbbra sem kívánja kommentálni, volt néhány megjegyzése a tárgyban. Ahogy Demeter Szilárdról is.

 

Interjú

Zene

„Kockázat nélkül nincs Beethoven”

Csalog Gábor és Várjon Dénes zongoraművészek

Ezúttal két nagyszerű zongoristát kérdeztünk Beethoven műveiről, játékáról, kompozícióinak belső világáról, hogy közelebb jussunk a mai Beethoven-képhez.

Lemez

Zene

Egyedül is megy

Cabaret Voltaire: Shadow of Fear

Némiképp szenzációnak számít, hogy több mint 26 év után nem is akármilyen új nagylemezzel jelentkezett a Cabaret Voltaire. Persze az is igaz, hogy a Shadow of Fear című albumot egyedül rakta össze Richard H. Kirk, hiszen az utóbbi hat évben is csak ő vitte tovább a régi nevet.

Lemez

Zene

Róisín Murphy: Róisín Machine

Az 1990-es évek közepétől, a Moloko tagjaként való feltűnése óta követi a világ az ír dalszerző-énekesnő-performert, aki váltott kreatív partnerekkel valósítja meg mindazt, amit szárnyaló fantáziája sugall.

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

„Biztos lábakon”

Valló Berta grafikus, illusztrátor

Egyetlen magyarként szerepelt a német Taschen kiadó tavaly megjelent albumában, amelyben a világ száz legjelentősebb grafikusának munkáit mutatják be. A jelenleg Londonban dolgozó, mindössze 25 éves művészt inspirációkról, lehetőségekről és a munkamódszeréről is kérdeztük.

Sorköz

A gyereklapok helyzete Magyarországon

Sorköz

Káosz az alsó polcokon

Az elmúlt években a könyvpiac egyik legdinamikusabb szegmense a gyerekkönyvkiadás volt, és ez igaz mind a kínálati bőségre, mind a minőségre. Más a helyzet a gyerekmagazinok esetében.

Könyv

Sorköz

Az isteni Sarah

C. W. Gortner: Az első színésznő

Létezik-e színészi halhatatlanság? Nem is olyan régen ez a mély értelmű kérdés egyetlen valamirevaló színészi portréinterjúból sem hiányozhatott.

Könyv

Sorköz

Naomi Booth: Bezárulva

A globális felmelegedés következtében bozóttüzek tombolnak szerte a világon, a nagyvárosokban újfajta betegség üti fel a fejét, a lakosságot evakuálni kell, ám a táborokban az életkörülmények még borzalmasabbak.

Színház

Online színház

Színház

Itt a pontos idő

Marius von Mayenburg: A kő

A streamelés egyik előnye, hogy ki lehet írni dolgokat a kép­ernyőre. Most például mindig tudhatjuk, hogy épp melyik évben járunk. Ám a rendező még biztosabbra megy: ugyanezek az évszámok feltűnnek a díszletben is. Mintha ez lenne az egész előadás rendezőelve: a görcsös rettegés, nehogy a néző ne tudja követni a történetet vagy egyenesen elvesszen benne. Pedig pont ez tenne jót mindenkinek.

Lokál

Interjú

Lokál

„Vegyük észre a fákat”

Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze

Januárban nevezték ki, de a közvélemény már korábban megismerte a nevét, civilként is sokszor beleállt a megosztó állami projektekről szóló vitákba. Az új pozíciója révén megnyíló lehetőségekről beszélgettünk vele.

Lélek

A szülés utáni depresszió gyógyítása

Lélek

Együtt vagy egyedül?

A szülés utáni depresszió még mindig tabutémának számít Magyarországon, pedig több helyen is eredményesen foglalkoznak a gyógyításával. A betegség az édesanyák 10–15 százalékát érinti, a koronavírus okozta stressz pedig csak tovább fokozhatja a kockázatát.

Interjú

Lélek

„Tágra nyílt szemmel nézzük”

Biró Eszter tanácsadó szakpszichológus, családterapeuta

Bár a Magyar Hospice Alapítvány 1991 óta működik, sokan még ma sem tudják, hogyan és mikor igényelhetik a segítségüket. Ahogy a halálról és a gyengeségről sem beszélünk. Hogy miért? Erről is kérdeztük a szakembert, aki 2003 óta az alapítvány pszichológusa.

Gasztro

étel, kihordó

Gasztro

Happy Panda

Ha a magyarhoz hasonlóan létezne Kínai Értéktár meg Népi Kínaikum vagy Sinaeikum Bizottság, akkor annak listáján a panda minden bizonnyal megelőzné a selymet, a porcelánt, az evőpálcikát, a nagy falat, de még Mao vörös könyvét is.

Mikrofilm

Interjú

Mikrofilm

„A közös röhögések miatt”

Michael Palin színész, komikus, útifilmes

Mennyire híres Észak-Koreában? Milyen trauma érte Budapesten? Mit gondol a saját halandóságáról? És miért volt ő a békéltető a Monty Pythonban? A 77 éves komikuslegendával, útifilmessel és naplóíróval telefonon beszélgettünk.

Film

Mikrofilm

Karácsonyi meglepi

Ahogy a dalban van kis és nagy karácsony, úgy vannak kis és nagy karácsonyi filmek is.

Dokumentumfilm

Mikrofilm

A demokrácia örvényében

A brazil dokumentumfilmes, Petra Costa legújabb munkája mintha figyelmeztetés volna minden lassanként populizmusba süllyedő állam számára.

Tévétorrent

Mikrofilm

A Teacher

Új tanár érkezik a középiskolába: Claire fiatal is, szép is, mindezeket a tulajdonságait azonban tanítványai jobban értékelik, mint pedagógustársai.