Tartalom

MaNcs 35. évf. 45. sz. (2023-11-08)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Az eldobott fügefalevél

Amikor most, sokadik bukása után áttekintjük életpályáját, mintha valami abszurd regényhőst látnánk; vagy inkább az Orbán-rezsim személyi állományának egyik tipikus karrierútját.

A szerk.

A szerk.

Talán nem is hallgatni

Október második felében derült ki, hogy akár 70 pluszpontot is érhet az egyetemi felvételin az, ha a jelentkező elvégezte a Ma­thias Corvinus Collegium (MCC) Középiskolás Programját. Mit jelent ez hazánk tanuló ifjúsága, és főként felsőoktatási intézményei számára?

Publicisztika

Szabó Emese

Publicisztika

A házmester kislány esete az alternatív adózással

Változhat az egyéni vállalkozók adózása

Húsz éve próbál a mindenkori kormány alternatív adózást ki­találni a látszatvállalkozók számára. Az eva és a kata bezúzása után jön a kötelező járulékfizetés a mellékállásban vállalkozók számára. Tényleg ez lesz a jó megoldás?

Egotrip

Vajda Gergely

Egotrip

Zene hetilapra

Főzött zajok

Terveztem egyszer egy darabot ezzel a címmel. Az alapötlet szerint egy zenemű nem egyéb, mint emészthetőre csinált, felfoghatóra kikevert, élvezetes hangzásokká, izgalmas folyamatokká összefőzött zajok, hangok sorozata. Ez tulajdonképpen most is tetszik, talán egyszer megkomponálom.

Külpol

Interjú

Külpol

„Akkor győzhetünk, ha békét kötünk a mérsékeltekkel”

Matti Steinberg történész, nemzetbiztonsági szakértő Izrael és a palesztinok esélyeiről

Hogyan rabolhatta el a Hamász az izraeli–palesztin konfliktus rendezésének esélyeit, és milyen szerepet játszott ebben ­Benjamin Netanjahu? Mit gondolhatnak a palesztinok a ­Hamászról, és maradt-e bármi esély a békére? A palesztin ­kérdés egyik legtekintélyesebb izraeli szakértőjét faggattuk.

Elon Musk harca a hatóságokkal és a valósággal

Külpol

A rossz király

A világ leggazdagabb embere felfoghatatlan hatalommal rendelkezik, miközben egyre inkább az őrület jegyeit mutatja.

Belpol

Fogyatkoznak a római katolikusok

Belpol

Kinek a pap

Hová tűntek a katolikusok? – tették fel sokan a kérdést a tavalyi népszámlálás nemrég közzétett vonatkozó adatai láttán. Biztos válaszunk nincs, de a püspökségeken sem nyomoznak lázasan.

 

Megvette a Fundamentát a Magyar Bankholding

Belpol

Gyűjtögető életmód

Egyik pillanatról a másikra lett piacvezető a Magyar Bankholding (MBH) egy piaci szegmensben, állva hagyva az OTP-t és az Erstét. A szerződést arról, hogy az MBH felvásárolja a Fundamenta-Lakáskassza Zrt.-t, október végén írták alá a felek. A három lakás-takarékpénztár közül messze a Fundamenta a legnagyobb.

A Fidesz roma celebjei

Belpol

Nekik húzzák

Előbb csak a slágereiket énekelte a NER-elit, mostanra a párt holdudvarának is meghatározó arcai lettek azok a celebek, akik hangsúlyosan a roma közönséghez szólnak. Mondanivaló ugyan nincs sok, de úgy ­tűnik, működik.

Interjú

Belpol

„Ez bőven nem alkotmányos”

Erő Zoltán, Budapest főépítésze az építészeti törvény tervezetéről

Benyújtotta a kormány az építészeti törvény javaslatát az Országgyűlésnek. Bár a szakma lassan egy éve foglalkozik a tervezettel, bőven talált újdonságokat a szövegben, amelyek rendre központosítást tartalmaznak és az önkormányzatok jogainak csorbítását.

Mit esznek meg Dunakeszin?

Belpol

Félreértés történt

Drágult a közétkeztetés Dunakeszin, de az áremelés okozta havi 30 millió forint különbözetet az önkormányzat fizeti meg a szállító cégnek. Az ellenzék az emelés miatt Dióssi Csaba polgármestert okolja, aki állítja, ő nem hibázott. Az ügy lezárásaként egy jobbikos képviselőt menesztenének a tanácsnoki posztjáról.

Kritika

Kiállítás

Kritika

Smink nélkül

Ruth Orkin: Az idő illúziója

Részeg, magányos, olykor önfeledt nők. Egyedül utaznak, étteremben reggeliznek, motoroznak, vásárolnak.

Színház

Kritika

Tegnap itt meghalt valaki

Szauer Lilla: Pelléas és Mélisande

Szokatlan, egyéni látásmódú előadás, amely csak itt és most tűnik szokatlannak, hiszen bőségesen vannak előzményei. Ám a kapcsolódási pontok megtalálásáért évtizedekkel kell visszamennünk az időben.

Lemez

Kritika

Feltámadás csúcsformában

Grand Mexican Warlock: Eulogy

Idén májusban, életének nyolcvannegyedik évében, ágyban, párnák közt hunyt el Antonio Vázquez Alba asztrológus és jós, Mexikó első számú, önjelölt boszorkánymestere.

Könyv

Interjú

Könyv

„Generációkon átívelő depressziótörténet”

Luiz Schwarcz író, könyvkiadó

Brazília legnagyobb kiadójának alapító-vezetője nemrég Légszomj címmel önéletrajzi könyvet írt, apjával – a háború után São Paulóba menekült magyar zsidóval –, illetve a mindkettőjük életét meghatározó depresszióval a középpontban. Holokauszttraumákról, elhallgatott múltról, fojtogató betegségről és arról is beszélgettünk a szerzővel, hogy gyógyíthat-e az írás.

Film

Bruria Zsuzsa

Film

Hogyan szeress meg egy focistát?

Dokumentumfilm David Beckhamről: adrenalin, extázis és katarzis

David Beckham teljes méhész védőfelszerelésben meghúz egy zsinórt egy fehér méhkaptáron, és a csodálatos, aranyló méz lassan elkezd folydogálni. „Victoria ragacsos cuccnak nevezi” – szól ki a védőmaszk mögül, és nevet.

Interjú

Film

„Némileg alkalmazkodtam”

Tóth Barnabás filmrendező

Új filmje, a Mesterjátszma szabad adaptációja Stefan Zweig Sakknovellájának; egy fiatal pár igyekszik az utolsó nyugat felé tartó vonaton elhagyni az országot ’56-ban, a szerelvényen azonban titkos egyházi ereklyék, egy katolikus pap és a hatalom emberei is ott utaznak, a szálak pedig egy mindent eldöntő sakkjátszmában keresztezik egymást. A sakk és a filmrendezés viszonyáról, és a mozikat elárasztó kosztümös filmekről beszélgettünk a rendezővel.

tévésmaci

Film

Páviánáriák III.

Amikor Sztupa és Troché az árokparton ücsörögve szemlélték a világ folyását, könnyű volt az élet.

Zene

Interjú

Zene

„Úgy hívják, hogy atmoszféra”

Erik Truffaz

Az állandó újító szándék jellemzi a francia-svájci jazztrombitást, aki a hiphoptól a rockig, a raptól a folkig vagy épp az elektropopig számos műfaji elemet illeszt a kompozícióiba. Legutóbb nyáron lépett fel Magyarországon, most visszatér, hogy megnyissa a Veszprém Jazz Fesztivált, ahol azonban mások filmzenéit játssza.

Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

A csodák útján

Kedvelt témája brit és ír filmeknek, amikor valamely távoli vidék örök vesztes embere nem hagyja magát.

Visszhang: lemez

Visszhang

Sofia Kourtesis: Madres

A Berlinben élő perui származású énekes-dalszerző DJ az elmúlt pár évben remek EP-ket adott ki, izgalmas zenéi vérforralóan lüktetők.

Visszhang: film

Visszhang

Totally Killer

Hatástörténetét illetően nem bíz sokat a fantáziánkra Nahnatchka Khan habkönnyű kis filmje.

Visszhang: lemez

Visszhang

Ragana: Desolation’s Flower

Amikor a The Guardiantől a Pitchforkon át a Stereogumig egy metálzenei lemezről lelkendezik a sajtó, akkor ott tényleg valami nagy dolog történik.

Interaktív
Képzőművészet
Gasztro
Lokál