A szerk.

Talán nem is hallgatni

A szerk.

Október második felében derült ki, hogy akár 70 pluszpontot is érhet az egyetemi felvételin az, ha a jelentkező elvégezte a Ma­thias Corvinus Collegium (MCC) Középiskolás Programját. Mit jelent ez hazánk tanuló ifjúsága, és főként felsőoktatási intézményei számára?

A rendszer a következő. A jó középiskolai tanulmányi és érettségi eredmények révén megszerezhető 400 felvételi pont mellé még 100-at gyűjthet be az igyekvő nebuló. Eddig ezeket a pontszámokat központilag szabályozták: a remek emelt szintű érettségi eredmény például maximum 100, a megszerzett komplex felsőfokú nyelvvizsga 40, a középfokú 28 pluszpontot ért; és így tovább. Jövőre viszont a 100 többletpontról – arról tehát, hogy ezeket az ún. intézményi pontokat mire adják, s mire mennyit adnak – már maguk a felsőoktatási intézmények határozhatnak.

Tegyük fel az álnaiv kérdést? Feltesszük: vajon miért épp az MCC-t rangosítják? Miért nem a vezető magyar egyetemeknek biztosítanak elegendő forrást hasonló középiskolás programokhoz? Tizedannyiból megoldanák, mint az MCC, és még vitorláskikötőre vagy a miskolci Avas szállóra sem lenne ehhez szükségük. A válasz persze egyszerű: a kormányfő eddigi mániáiért – önkéntes katonai szolgálat, sporteredmények – járó felvételi pluszpontok mellett a jövőben jutalom jár azért is, ha a serdülő ifjúság idejekorán megismerkedik a központilag helyesnek ítélt gondolkodás-, szemlélet- és életmóddal, s erről papírt is állít ki neki az az intézmény, amelyet Magyarország szellemi életének „konzervatív”, „jobboldali” és „nemzeti” áthangolására találtak ki.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk