A szerk.

Beefben Verával

A szerk.

És most következzenek belföldi híreink! A mögöttünk álló hétvégén négy fontos esemény is történt hazánkban. Ezek sorrendben.

Magyar Péter és hívei ismét nagylétszámú tüntetést tartottak, ezúttal a Kossuth téren.

Gyurcsány Ferenc ismét Facebook-poszttal jelentkezett.

A Momentum összezördült Tóth Vera énekesnővel vagy a férjével, esetleg mindkettőjükkel, mindenesetre az énekesnő jelentette fel a pártot.

A Kutyapárt kifestett egy buszmegállót.

Mind közül Magyar megmozdulása volt a legnépesebb, de azzal az imént már foglalkoztunk. A legunalmasabb kétségkívül Gyurcsány Ferenc akciója volt; terjedelmes írásában kábé annyit közölt, hogy ő és hívei már akkor is utálták Orbán Viktort, amikor Magyar Péter még szerette, s különben is ő nem alkuszik. Vagy ők nem alkusznak… Innen is köszönjük az információt, elnök úr. A legsikeresebb nekiveselkedés kétségkívül a Kutyapárté volt, annak az értékéből szemernyit sem von le az, hogy hazai pályán, a XII. kerületben vitték véghez. A buszmegálló tényleg szép lett, méltó régi nagy híréhez, hiszen a Kutyapárt – a viccelődésen túl – eddig is a buszmegállók kifestésében volt a legerősebb, ráadásul ez most felülmúlta minden korábbi sikerüket. Nem elég, hogy a miniszterelnök fővárosi házának közelébe merészkedtek, de a megálló falán még meg is örökítették – Lego-figuraként! – a kormányfőt, továbbá Szijjártó Pétert, Mészáros Lőrincet és Várkonyi Andreát (reá mondjuk a kontextusból következtettünk). Nem csoda hát, hogy a jól elvégzett munka után a tagság majd’ teljes egésze beállt pózolni egy szép felvételhez, bár lehet, hogy voltak köztük passzivisták is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.