A szerk.

Beszédek a díványról

A szerk.

Munkás napok állnak Orbán Viktor mögött

Munkás napok állnak Orbán Viktor mögött: a világban szétszóródott magyaroknak tartott beszédet Budapesten, Prágában tisztelgett az 1989-es bársonyos forradalom emléke előtt (oldalán azzal a cseh miniszterelnökkel, akit az uniós támogatások ellopásának a gyanúja épp úgy körülleng, mint a hajdani kommunista titkosrendőrséggel való együttműködésé), stadionavatón örült felhőtlenül és poénkodott a kiválasztottakkal a gazda büszkeségével, e hét legelején pedig kötelezettségének eleget téve az Országgyűlésben válaszolt ellenzéki képviselők kérdéseire. Jórészt a szokott formáját hozta: többször is elpufogtatta ugyanazt a panelt (például a II. világháborúban győztes közép-európaiak ugyanazt kapták jutalmul, mint a vesztes magyarok büntetésként), ha kellett, mellébeszélt, simán hazudott, esetleg zavarba ejtő stupiditással überkedett. (Amikor a szocialista Gurmai Zita a budapesti türk képviselet diplomáciai mentességéről érdeklődött, Orbán a következő választ adta egy sértett kiskölök hanghordozásával és érvelési technikájával: „Az persze nem zavarja önöket, hogy Nyugat-Európában hegyekben állnak a minaretek meg a dzsámik, de ha Magyarországon van a Türk Tanács irodája, az zavarja önöket! Mert önök bevándorláspártiak! Azok a türkök bezzeg jók, akik migránsok! Azokat üdvözlik, azok jó helyen vannak! Azok jöhetnek, ugye? Csak a diplomáciai képviselet nem jöhet!”) De arra is volt példa, hogy a tapasztalt parlamenti debattőr könyörtelenségével használta ki az ellenzék ügyetlenkedése miatti ziccert, s kerülte meg az érdemi válaszadást (az uniós bírság ügyében).

Az utóbbi időkben szokásává vált, kimerítő hosszúságú szónoklatra ez idő alatt egyszer nyílt alkalma: múlt csütörtökön Budapesten, a Magyar Diaszpóra Tanács IX. ülésén. A szöveg a miniszterelnök honlapján teljes egészében elolvasható, ráadásul szerkesztetlen, vagy legalábbis alig szerkesztett formában – talán a jelen- és utókor nagyobb okulására. Filológus hajlamú olvasóink kedvéért rögzítjük azt is, hogy a terjedelme 54 551 karakter (szóközökkel együtt), ami körülbelül kilenc Narancs-oldalnak felel meg minimális (legfeljebb 3–4 darab) képi illusztrációval.

A szövegfolyam – a magyar irodalom egyik szép, akár mikszáthinak is nevezhető hagyományát követve – egymással lazán összefüggő tömbökből áll. A miniszterelnöki gondolatok tarka pillangói a szerzőre oly jellemző humoros székely életképből (vö: anekdota, anekdotizmus) röppennek szétfele, hogy aztán látszólagos iránytalansággal szálldossák be úgy a magyar belpolitika, mint a világhelyzet olykor borús, olykor fényes egét.

A beszélő semmit nem bíz a véletlenre, arra törekszik, hogy mondandóját a hallgatósága tökéletesen megértse; ennek érdekében kétszer, de akár háromszor is megismétel egy-egy tételt. Például (szemléltető kalkulációnknál maradva) csaknem egy egész Narancs-oldalt áldoz annak az állításnak a kifejtésére, hogy Magyarországon 1990 óta nem volt előrehozott választás, idén viszont tartottak már európai parlamenti és önkormányzati választást is. („…bár kevesen tudják, de Magyarország az egyetlen ország az egész Európai Unióban, ahol 1990 óta, tehát mióta szabad választásokat tartanak a közép-európai országokban, soha nem volt előrehozott választás. Minden más európai országban volt, még a stabilitásukról híres németek esetében is volt előrehozott parlamenti választás. Egyetlen ország van az egész kontinensen, ahol sohasem volt. (…) A napokban is figyelhettünk meg olyan parlamenti választást, olyan országot, ahol négy év alatt negyedszer tartottak választást, és ez az ország állapotán egyébként nem látszik. Tehát vannak országok, ahol mind a gazdaság, mind a kultúra, mind a külügyek stabil kormányzat nélkül is jól teljesítenek. És vannak országok, és vannak népek, valószínűleg amelyeknek olyan a gondolkodása kulturális és történeti okokból, ahol, ha nincs központi kormányzat, és nem világos, hogy merre van az előre, akkor minden megáll, lelassul, kivár, várakozik, nem tudja, nem kockáztat, és azt hiszem, hogy a történelem viharai arra tanították a magyarokat, hogy jobb tudni, hogy merre van az előre.” És így tovább, és így tovább, és annak leszögezése, hogy volt ám EP- és önkormányzati választás is, még csak ezek után következik.) Említett példánkhoz hasonló részletességgel értesülhetett a közönség arról is, hogy ő erős Magyarországot akar, szeretné felszámolni a szegénységet, az államnak kötelessége mindent megtenni a nemzeti kultúra megőrzéséért, továbbá arról, hogy Magyarország és a nemzet fővárosa Budapest. És természetesen sikert sikerre halmoz! Valaki! Aki vagy ő, vagy az ország, vagy ő, az ország.

Egy éles váltással a beszéd utolsó, bízvást emelkedettnek minősíthető passzusa arról a lelki, erkölcsi viaskodásról tudósít, amelyet a miniszterelnöki szívben és főben vív egymással a kérlelhetetlen bevándorlásellenes politikát folytató politikus és az érző ember. „Azért hozom ide, mert miután kemények vagyunk bevándorláskérdésben, és a bevándorolni akarók egy tekintélyes része valóban elesett ember, nehéz helyzetben élő ember, ez mindig okoz lelki problémát.” Ennek a kifejtése majd másfél Narancs-oldalt igényelne, és jellemző, hogy az érzéketlen sajtó mindebből annyit talált idézhetőnek, hogy a természetes fogyást orvoslandó, „magyart csak magyarral lehet pótolni”. Azt viszont, amit Orbán háromszor is előhoz – nem kőből van a szívünk, a magyar igen­is jó ember, „Magyarország a jó emberek országa” –, illetve a rengeteg közel-keleti és afrikai települést, ahol magyar pénzen iskolát, templomot, kórházat újít föl az állam (amelyeknek a nevét sok helyütt a pontos összeggel percekig sorolta a kormányfő), senki nem említi.

Pedig akkor ország-világ látná, hogy ki a sikeres és jó ember. Akkor nem kellene 54 és fél ezer betűnyi önterápia ennek bizonygatásához.

 

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.