A szerk.

Durrantott párat Svédbe’

szerző
A szerk.
publikálva
2018/11. (03. 14.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kicsiny (164 oldal, vágott A5-ös formátum), ám annál tartalmasabb kötetben adta közre tavaly év vége felé Semjén Zsolt életbölcsességének, nem túlzás, gyöngyszemeit a Barankovics Alapítvány, a Kereszténydemokrata Néppárt hivatalos pártalapítványa.

Az Egymillió című Semjén-breviárium írásainak műfaja elegyes, a szerző alkalmi beszédeiből, napirend előtti országgyűlési felszólalásaiból, mások napirend előtti felszólalásaira adott rövid – ám annál veretesebb! – válaszaiból, a vele készült sajtóinterjúkból áll össze, ezek segítségével nyújt keresztmetszetet a miniszterelnök-helyettes és pártelnök belső szellemi univerzumáról, életfilozófiájáról, közéleti, politikusi szerepvállalásának megannyi dimenziójáról. Extatikus hangú előszót a régi barát, Bayer Zsolt írt hozzá (ebben egyenesen a Sátán méltó ellenfeleként festi le a szerzőt), s Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke mutatta be a minap (a Lakitelki Népfőiskolához kötődő cég végezte a kiadás könyvészeti munkálatait).

Anélkül, hogy részletesebben ismertetnénk a gazdag gondolati termés akárcsak főbb vonulatait – Semjén a mostani KDNP-t a kormány, közelebbről a Fidesz ideológiai-világnézeti tőkesúlyának és iránytűjének tartja, az örök értékek pályáján tartva az ország vezetésének napi gyakorlatával, hétköznapi gondjainak megoldásával elfoglalt robotosokat –, idézzünk most egy különösen lényeglátó mondatot a 70 éves a Kereszténydemokrata Néppárt II. c. beszédből (elhangzott az Országos Nagyválasztmányon, 2014. szeptember 27-én, szerző: dr. Semjén). „Miniszterelnök Úr, kedves Viktor, főtisztelendő Atyák, szeretett kereszténydemokrata Barátaim! (…) A keresztény politikai filozófia fundamentuma a perszonalitás, szolidaritás, szubszidiaritás mellett a közjó és az igazságosság gondolata!”

Úgy van!

Továbbá és ezek mellett a helikopterezés, a háziállatra lövöldözés távcsöves puskával (vadászat címén) és az exkluzív hotelbérlés, valamint annak a gondolata, hogy a közjó édes anyját bárkinek, és hogy mindenkinek jár az igazságos családlátogatás!

Mindemellett valóban semmi szükség arra, hogy a kereszténység és a vadászat (vagy akár a semjéni értelemben vett vadászat) morális összefüggéseit, vagy a svédországi kiruccanások esztétikai-bunkológiai vetületét, vagy a helikopterről lelógó döglött állat képe keltette undor természetét kezdjük itt boncolgatni. A képlet ennél sokkal egyszerűbb. A filozopter-politikusról az derült ki, hogy egy csávó, aki kifizette a vadászatok számláit (á. 4–5 millió/vadászat), a cégei révén súlyos, több száz milliós állami megrendeléseket és komoly támogatásokat kapott; miközben Semjén vagyonbevallásában nyoma sincs sem ilyen nagy értékű ajándékoknak, sem annak, hogy a vadászatok árát ő ki bírta volna fizetni Farkas Józsefnek.

Ez még akkor is a legordenárébb korrupciótól bűzlik messzire, ha arra (egyelőre) nincs közvetlen bizonyíték, hogy a dús merítést a közpénzből Semjén intézte volna el Farkasnak. Semjént – további bizonyítékok hiányában is, csak azért, amit eddig tudunk – már az ügy kipattanásának másnapján minden kicsit is normális országban elcsapták volna bármilyen és minden pozíciójából. S bár azon céltalan sopánkodni, hogy ez ma Magyarországon nem fog megtörténni, a nem elcsapásnak is lesznek következményei. Semjént a Fidesz az első napokban – akkor, amikor még nem tudtunk a bőkezű Farkasról – a rokonlátogatásos dumával próbálta mosdatni. „Hogy ők családi rendezvényen, családi körben találkozzanak, rokonait meglátogatja, ilyen családi rendezvényeken vesznek részt, az a családi ügyük” – mondotta például Rétvári Bence, a KDNP alelnöke és az Emmi államtitkára, ami felveti azt a kérdést is, hogy ki mindenkinek hazudhatott még a történtekről Semjén, ha egyszer pártbéli helyettesét is ilyen kellemetlen helyzetbe bírta hozni. (Itt hívnánk fel a figyelmet arra, hogy milyen megfontoltan és ügyesen adagolja a történet zaftos részleteit a Magyar Nemzet.) És ezt a kérdést nyugodtan feltehetjük kiterjesztőleg is: ki mindenki lesz még kénytelen falazni a szarvasvadásznak, a pártjában és azon kívül? És ha ma Magyarországon Semjén a katolikus egyház összekötője és kijáróembere a kormányban és viszont, a kormány szándékainak közvetítője a püspökök felé, a harmonikus kapcsolatok olajozója, az mit árul el a magyar katolikus egyházról? A kispapoknak is muszáj lesz, ahogy Rétvárinak, Semjén rokonait emlegetni majd, a családot előrángatni, ha a hívek közül valaki rákérdezne a szállodabérlésre? És mit bír el tartós károsodás nélkül Barankovics István neve?

„Ez valóban erkölcsi forradalom!” – kiáltott fel már idézett előadása vége felé Semjén Zsolt, midőn a KDNP szerepét méltatta az Orbán-rendszerben, s szavait aztán így zárta: „Barátaim! Megcselekedtük azt, amiért az Alapító Atyák 70 éve megalapították a Pártunkat!”

Elvégre azt mégsem mondhatta, hogy mindjárt jövök, csak egyet lövök!

szerző
A szerk.
publikálva
2018/11. (03. 14.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  naki
  2018. március 25., 20:51
  A kereszténydemokrata politikus Giesswein Sándorral kezdődik és vele is végződik. A nyomorult diktátor egészen kicsike kis samesza legfeljebb a kereszténydemokrácia antitézise.
 2. 5
  rworse
  2018. március 24., szombat 11:15
  Tömjénköd.
 3. 4
  tiszapolgári
  2018. március 24., szombat 10:33
  Nem jó poén, de nézd el:
  Semjén nem egy svéd dízel.
  Emberből van, és néha botlik,
  S olykor hibázik is e segglik.
 4. 3
  szegedi789
  2018. március 23., péntek 20:33
  Most, hogy az orosz típusú propaganda terjesztésben gázpedálra léptek a szolgamédia hadai, a nagy kommunikációs zajban elsikkad, hogy origo milyen cikket hozott le év elején. Nos, ilyet:

  http://www.origo.hu/tudomany/20180124-zombiszarvas-kor-akar-az-embert-is-megfertozheti-a-prion.html

  Zsolti nem olvasta. Ezek szerint.
 5. 2
  szegedi789
  2018. március 23., péntek 20:26
  És ez a fószer az örökös min.elnökünk, a nemzetörökösorbánviktorának helyettese !
  És ha vészhelyzet lenne ?
  (Most attól az alap vészhelyzettől, hogy ilyenek vannak az állam tetején, tekintsünk el, ha tudunk persze...)
  Ja, bocs, de most leültették orvvadászatért a lapok... Öt év után majd hazajöhet... Brrr!
 6. 1
  tiszapolgári
  2018. március 23., péntek 20:20
  Vajon mit jelent az, hogy „70 éves a Kereszténydemokrata Néppárt II.”? Van Néppárt I. is? És melyik az igazi? Vagy a beszédnek van I., II., III. stb. része? Ugyanannak a beszédnek több változata? És ha már a II. előadásban eljut az erkölcsi forradalomig, azaz a KDNP megalapításáig, akkor a III. rész mivel foglalkozik, a tökéletesen keresztényietlen, szinte antikrisztusi Fidesznek való totális benyalás művészetével?
  Muszáj megvenni a könyvet, hogy tisztázhassam a kérdést.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-magyarország

még több Kis-Magyarország...

Politika

még több Politika...

Narancs

Blog

még több cikk