Tartalom

MaNcs 30. évf. 11. sz. (2018-03-14)

Egotrip

Egotrip

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Ars trollica

Az etimológusok – a szavak eredetének furmányos kutatói – váltig állítják, hogy a skandináv mitológia trolljai és az internetes trollok elnevezése között nincs összefüggés. Az utóbbit a vonóhálós halászat technikájával hozzák összefüggésbe, ami világosan bizonyítja, hogy az etimológia tudósai jóval kreatívabbak nálunk, földi embereknél.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Lesből

Az LMP csak akkor hajlandó megfontolni az esetleges visszalépést más pártok jelöltjei javára, ha az adott választókerületekben az MSZP–Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció és a Jobbik előzetesen megállapodik az egyetlen ellenzéki induló személyében. Az LMP március 19-ig „mindent megtesz” az eredményes tárgyalások érdekében, de utána a témát lezártnak tekinti. Nagyjából ez a lényege annak az állásfoglalásnak, amelyet az LMP Országos Politikai Tanácsa (OPT) fogadott el.

A szerk.

A szerk.

Durrantott párat Svédbe’

Kicsiny (164 oldal, vágott A5-ös formátum), ám annál tartalmasabb kötetben adta közre tavaly év vége felé Semjén Zsolt életbölcsességének, nem túlzás, gyöngyszemeit a Barankovics Alapítvány, a Kereszténydemokrata Néppárt hivatalos pártalapítványa.

A szerk.

A szerk.

Aki olvas a jelekből

Hétfőn délelőtt lemondott tisztségéről Robert Kaliňák, Szlovákia belügyminisztere. A politikus Robert Fico miniszterelnök mindenkori partnere, legközvetlenebb munkatársa, jobbik/ rosszabbik fele volt tíz éven – s az összes Fico-kormányon – át. Elhullása kétségkívül vezéráldozat, az utolsó szalmaszál, amelybe Robert Fico kapaszkodni próbál, hogy ideig-óráig (legalább addig, amíg az iratmegsemmisítők kipörgik magukat) megtarthassa a hatalmát.

Publicisztika

Betlen Anna–Feró Dalma

Publicisztika

Isten az Anker’tben

Transzpolitika képregényben

Sophie Labelle kanadai képregényíró tíz lapból álló kiállításának adott helyet az Anker’t február 21. és március 5. között az LMBT Történeti Hónap keretében. Február 28-án az alkotó Serious Trans Vibes Tour néven meghirdetett körútján Budapestre érkezett a kissé megkésve megrendezett kiállításmegnyitóra és beszélgetésre, amit Mérő Vera, a rendezvényt szervező Amnesty International kampánykoordinátora vezetett.

Gazdaság

A közösségi gazdaságtól a haknigazdaságig

Gazdaság

Betolakodók a völgyből

A sharing economy azon a nagyon egyszerű felismerésen alapul, hogy az emberek mindig is kölcsönkértek egymástól dolgokat. De vajon többről van-e szó, mint egy szép, de befuccsolt utópiáról és egy mára kissé elkopott üzleti frázisról?

Külpol

A bécsi Favoriten múltja és jelene

Külpol

Itt járt Lázár!

Nem csendültek fel melankolikus zongorafutamok, de nagyjából ugyanannyi fejkendős asszony járkált a Favoritenstraßén szombat délben, mint a fenyegetettségében zavartan körbekémlelő magyar kancelláriaminiszter orbitális csúsztatásokra épült rasszista videóján.

Belpol

Csongrád megyei 4. számú egyéni választókerület: Hódmezővásárhely

Belpol

Győzni, de nem együtt

Február végén a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás eredménye azt mutatta, hogy a Fidesz legyőzhető. Csakhogy Lázár János választókerületében egyelőre nem tud egymással zöld ágra vergődni a két legesélyesebb ellenzéki jelöltet adó párt.

Kamupártok a rajtvonalnál

Belpol

Jutalomjáték

Aktivizálták magukat a kamupártok, különösen azokban a billegő körzetekben, ahol a Fidesz helyzete kedvezőtlenebbnek tűnik. Egyik formáció az Y generációt szólítaná meg, egy másik a szegényekért kampányol, de olyan párt is akad, amely a Facebookon toborzott jelölteket. Meg olyan is, amelyről semmit sem tudni.

Interjú

Belpol

„Nincs közös érdek”

Török Gábor arról, mi várható április 8-ig

A Jobbiktól a DK-ig terjedő ellenzéki együttműködést kizártnak tart, szűkebb körű választási koordinációt el tud képzelni Török Gábor. A politikai elemzőt Simicska Lajos befolyásáról, Lázár János Hódmezővásárhely utáni helyzetéről kérdeztük, és arról is, mi lesz, ha a Fidesz bukja az abszolút többséget április 8-án.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Kolbászkánaán

Mokka

Celebzsibvásár és kormánypropaganda – immáron jó ideje ez a két fő összetevő alkotja a Tv2 reggeli műsora, a Mokka első pillantásra bizarr, de amúgy mégis meglepően jól harmonizáló elegyét.

Film

Film

Film

Kriptában csörögnek

Armando Iannucci: Sztálin halála

Már 65 éve nincs köztünk a rettegett zsarnok, a tömeggyilkos szörnyeteg, továbbá a népek atyja és hóhéra, a győztes államférfi, Hitler legyőzője, a Nyugat szövetségese, majd fő ellenfele, aki megteremtette a Szovjetuniót és szuperhatalommá tette stb.

Interjú

Film

„Odajöttek, és elmesélték”

Léa Drucker színésznő

Xavier Legrand Pesten most mozikba kerülő filmje, a Láthatás egy zátonyra futott házasságról, a gyereket eszközként felhasználó szülők harcáról, mindközönségesen a családon belüli erőszakról szól. A főszereplőjével beszélgettünk.

Zene

Koncert

Zene

Filmzeneszerző a hangversenypódiumon

Rózsa Miklós: Sinfonia concertante

Az 1983 óta Franciaországban élő, kolozsvári születésű hegedűművész és karmester, Csaba Péter, a MÁV Szimfonikusok művészeti vezetője invenciózusan és igényesen irányítja az együttest, amely immár hatodik évadát tölti a keze alatt, nem állva meg a fejlődésnek azon az útján, amelyen néhány évvel korábban, egy hasonlóan igényes, nagy formátumú és lelkes muzsikus, Takács-Nagy Gábor kezdeményezésére indult el.

Opera

Zene

Éneklő nirvána

Verdi: Falstaff

Pierre Boulez karmester-zeneszerző 1967-ben a Der Spiegelnek adott interjúban rendesen kiakasztotta a muzsikus kollégákat és a szentimentális vokálpatriótákat elhíresült kijelentésével, miszerint „robbantsuk fel az operaházakat”. Radikális bonmot-jával valószínűleg ő sem ténylegesen rombolni, hanem építeni akart, a műfaj azonnali, drasztikus megújítását sürgette.

Interjú

Zene

Meglátni mindent, ami jó

Rolando Villazón operaénekes

Noha tenoristaként világhírű, nem így határozza meg magát. Már öt operát rendezett, most írja a harmadik regényét, műsora van az Arte tévécsatornán, rajzolgatni is szeret. A mexikói énekes Monteverdi Orfeójának címszerepét énekelte a Müpában.

Könyv

Könyv

Könyv

Híres ismeretlenek

Szapor Judit: A világhírű Polányiak. Egy elfelejtett család regényes története

Esélyes, hogy a tizenhárom éve az Egyesült Államokban angolul megjelent, pár hónapja itthon magyarul is kiadott könyv címe és alcíme közt feszülő ellentmondás a „világhírű elfelejtettekről” nem figyelmetlenségből került a borítóra.

Színház

Színház

Színház

Sem megjavítani, sem elpusztítani

Dosztojevszkij: A félkegyelmű

„Tekintetében van valami nyugodt, de nyomasztó”, mondja önmagáról Miskin herceg. Három férfi ül a színpad szélén, és egy-egy mondatban (epikusan) bemutatkoznak. Majd megismétlik, mintha csak rövid és gyenge nézői emlékezetünket támogatnák. Más férfiak ugyanezt a jelenetet egy kis tévéképernyőn újranézik. Mindez az előadás egész teatralitását keretbe helyezi.

Gasztro
Tudomány

Interjú

Tudomány

„Közülük egyesek hasznosak”

Madarász Aladár gazdasági eszmetörténész az elméletek hasznáról

Új fordításban olvashatjuk David Ricardo klasszikus munkáját, A politikai gazdaságtan és az adózás alapelveit. A kötet kísérő tanulmányának szerzőjével, a klasszikusok hagyatékáról a közgazdaság-tudomány hasznáról és válságok által is megihletett történetéről beszélgettünk.