A szerk.

El a kezekkel!

A szerk.

Igen, el a mocskos kezekkel a magyar katolikus anyaszentegyháztól! Nem tűrjük tovább a zaklatást, az abúzust, a papság könyörtelen üldözését! 

Nem hagyjuk, hogy Mária országából mindenféle pária országa legyen!

Most is mi derült ki a 444.hu – e sorok írásakor két napja publikált – hosszú tényfeltáró cikkéből (és ez még csak az első rész)? Hát az, hogy a rendőrségnek kellett közbelépnie, hosszas és többszöri főpapi sürgetésre – magától Erdő Péter prímás jobb kezétől, a helyettesétől is érkezett feljelentés –, hogy lekapcsoljanak egy gátlástalan zaklatót, aki a tavaly augusztus 20-i perdöntő főmise megszentségtelenítésére készült. A rendelkezésünkre álló adatok szerint kétségtelenül fondorlatos módon, tudniillik, e célból nemhogy felkereste a lakóhelyéhez legközelebb eső kisboltot, de ott még kiflit is vásárolt. Zsákmányával és feleségével épp hazafelé tartott (a vak is látja, hogy megtévesztésből nem a főbazilika irányába), de az éber magyar rendőrségen nem tudott így sem kifogni. Két autóval csaptak le rá öten, vezetőszárra fogták és bezsuppolták. A rendőrségen meg csak eltelt valahogy a csermelyléptű idő, míg rendben véget ért a nagymise, s nyugodtan távozhattak a főméltóságú papi és világi uraságok. Lehetett végre rabosítás után hazaküldeni a divernyákot. 

Nem volt ám ez mindig így, mert a megrögzött bajkeverő korábban már súlyosan megzavarta többek közt a magyar katolikus egyház fejének, Erdő Péternek is a miséjét, de annyira, hogy a végén a főpap nem is ment végig a hívek sorfala közt, hanem titkon, a hátsó ajtón kellett kimenekíteni, s nem is a saját kocsiján oldott kereket, hanem egy másikon, hogy ezzel is védelmezzék. 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nosztalgia nélkül

A kiállítás központi témája a vidéki Magyarország ikonikus épülete, a sátortetős és négyzetes alaprajzú, elsősorban a tömeges lakásigény kielégítésére szolgáló háztípus.

Bocs, idézet

Hogy előbb-utóbb filmen is megörökítik az alkalmazottaival, színésznőivel évtizedeken át következmények nélkül erőszakoskodó Harvey Weinstein bukását, az kezdettől nyilvánvaló volt.

Túlélték magukat

Kemény feladat egy még mindig népszerű, sikeres zenekar történetének négy évtizedéről írni, mert szinte lehetetlen elkerülni a sztori sztereotip állomásait: hogyan jutnak el a füstös pinceklubokból a teli arénákba a rock and roll életforma szokásos buktatóin keresztül, a fehér porból rakott dombokat megmászva.

Trójai ló a szív

A népszerű, már-már kultikus, felnőtteknek szóló rajzfilmsorozat, a BoJack Horseman alkotójának első novelláskötete egy tipo­grá­fiailag is kitűnő humoreszkkel kezdődik.

Mindenkibe szerelmes

Dave Grohl, a Foo Fighters hiperaktív frontembere a pandémia elején bepánikolt, hogy mit kezdjen a lekötetlen energiáival, és úgy határozott, könyvet ír az életéről. Története kétségkívül izgalmas: még tinédzserként lett a Scream nevű hardcore-punk zenekar tagja, majd belépett a Nirvanába.

Fiatalon Európában, öregen Afrikában

Jézus lekászálódik a feszületről, leül a kanapéra, szemben Diégane-nal. Ő egy szerer animista, aki hisz a jelenésekben, így nem ijedt, csak meglepett. Az Embernek Fia leveszi a szemére csúszott véres töviskoronát, és a szív szavával beszélve csillapítja a szenegáli srác gyilkos indulatait.

A fekete hús történetei

Havasréti József új regényéről a kiadója valamiért eltitkolta, hogy az egy trilógia záró része. (A két előzmény, a 2014-ben kiadott Űrérzékeny lelkek, és annak folytatása, a 2017-es Nem csak egy kaland.) Furcsa, Havasréti ugyanis folyton az előző könyvek szerep­lői­ről, az azokban leírt történésekről beszél; a főhőse, Rendes, rendre ilyesmin elmélkedik (régmúlt a mostban, most a régmúltban).

Hálásan köszöni

A szerző hatvanadik születésnapjára, a legutóbbi novellagyűjteménye után hét évvel megjelent kötet címe csalóka: nem a könyv hangulatára, csupán a többszörös kicsinyítő tükörként is felfogható negyedik novella (Peruvian Airlines) egyik mellékszereplőjére utal.

A lágerek szabadsága

Ez a könyv alighanem az idei év legnagyobb irodalmi meglepetése és szenzációja. A Kitelepítés Visky András első regénye, de több alkalommal is azt nyilatkozta a számos verseskötetet és drámát jegyző szerző, hogy minden eddigi munkája idevezetett.

Rosszkor, rossz helyen

Nem mondhatjuk, hogy szegényes vagy hiányos lenne a Tabán történetét feldolgozó irodalom, mégis van valami zavarba ejtő, amikor szóba kerül az egykori budai városrész. Főként Krúdy Gyula hangulatos leírásai adnak kapaszkodót, valamint a leginkább képregényeiről ismert Zórád Ernő festményei, amelyek (az alkotói szándék ellenére is) egy romantikus rezervátumot tárnak elénk. Olyan helyet, ahol a jó fröccs és a harmonikaszó legyőzi az egzisztenciális, a higiénés, és az egyéb, életminőséget jelentősen befolyásoló problémákat.