Tartalom

MaNcs 33. évf. 05. sz. (2021-02-04)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

El a kezekkel!

Igen, el a mocskos kezekkel a magyar katolikus anyaszentegyháztól! Nem tűrjük tovább a zaklatást, az abúzust, a papság könyörtelen üldözését! 

A szerk.

A szerk.

Helyedre

Február 1-jétől Stumpf István volt alkotmánybíró kormánybiztosként koordinálja a felsőoktatás ún. modellváltását, bármit takarjon is ez a job description.

A szerk.

A szerk.

Világhírű oktatók

A Színház- és Filmművészeti Egyetem élére kijelölt katonatiszt legnagyobb csúsztatása talán az volt, hogy az egyetem korábbi vezetését tette felelőssé a szegényes körülményekért, az elavult infrastruktúráért; mintha a korszerű oktatás eszközeinek biztosítása a szenátus munkaköri kötelessége lett volna, nem pedig a fenntartó feladata.

Publicisztika

Váradi Balázs

Publicisztika

Bizalom, vagyon, varázslat

A bitcoin tündöklése és tündöklése I.

A földre szállt, majd nyom nélkül eltűnő hős olyan eszközt ad az emberiség kezébe, melyet transzcendens világból származó anyagból gyúrtak, de az emberiség egyik nagy gondját oldhatja meg. 

Belpol

Interjú

Belpol

„A Fidesz megtagadta a polgári világot”

Pálinkás József, az Új Világ Néppárt elnöke  

A volt akadémiai elnök új pártja részt venne az ellenzéki előválasztáson. Pálinkás Józseffel ennek feltételeiről, a pártépítésről, a tudományos intézmények autonómiájáról és a boldogságról is beszélgettünk.

Az OGYÉI, a kormány sürgetése és a vakcinák engedélyezése

Belpol

Túl nagy nyomás

A koronavírus elleni orosz és kínai vakcinák engedélyezése miatt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az érdeklődés középpontjába került. Az intézmény tagadja, hogy nyomást gyakorolna rá a kormány. Valóban nem teszi?

A budapesti Hegyvidék átalakuló településképe

Belpol

Telek, veszek, intézkedek

Régi hegyvidéki villákat dózerolnak le, hogy a helyükre modern házakat húzzanak fel. Ha valaki befolyásos, az építésügyi eljárás nem jelenthet számára akadályt. A haszon akár 100 milliós is lehet egy-egy projekten.

Tanúvallomás irányított közbeszerzésekről

Belpol

Zsebbe tenni

A gyulai fideszes polgármester, Görgényi Ernő rágalmazási pert indított egykori párttársa és volt helyettese, Galbács Mihály ellen. Galbács a tavalyi önkormányzati kampányban korrupciót hányt Görgényi szemére, Görgényi az állítólagos hamis vád miatt támad vissza. Most egy írásbeli vallomás borzolja a kedélyeket.

Médiahatósági játszma a Klubrádióval

Belpol

Csak másnak szabad

Időhúzásra játszhat a médiahatóság a Klubrádió frekvenciapályázatánál, ez viszont a csatorna hagyományos sugárzásának megszűnéséhez vezethet. Egyelőre a bíróságon múlik, az adó használhatja-e az eddigi frekvenciáját február 14. után is.

Ötven éve halt meg Rákosi Mátyás

Belpol

Egy mondat

Rákosi Mátyás halála nem esemény, csak napihír volt – és még annak is csupán mínuszos. Ötven esztendeje bekövetkezett elhunytáról egyetlen mondat jelent meg csupán a hazai sajtóban.

Külpol

Interjú

Külpol

„Az is-is megoldásokat szereti”

Wolfgang Schroeder politológus a CDU új elnökéről és Németország jövőjéről

A CDU új elnöke Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke lett: nagy valószínűséggel benne tisztelhetjük Németország következő kancellárját is. Ki ő és mit akar? Merre tartanak a német konzervatívok, és mit várhat tőlük Európa? Az Universität Kassel professzorát, a Wissenschaftszentrum Berlin munkatársát faggattuk.

Kende Tamás

Külpol

A félig barát

Miért nincs elég oltóanyag az EU-ban, és mi köze ehhez a Brexitnek?

Az Európai Unió 2020 nyarán elhatározta, hogy központosítja a Covid-19-vírus ellen védő vakcina beszerzését – tulajdonképpen beszerzi a tagállamok számára ezeket az oltóanyagokat. 

Kiknek mutatnak ajtót a nagy techcégek?

Külpol

A vállalhatatlanok

A politikai szereplőket a pénzügyi platformok eddig kesztyűs kézzel kezelték, de a helyzet változni látszik, a Capitolium ostroma után az Amazon és a Shopify is lépett. A szélsőséges politikai aktorok mellett azonban bárkinek megnehezíthetik az életét a nagy internetes szolgáltatók. Aki ma platformokra költözteti az üzletét, azonmód kiszolgáltatottá is válik nekik.

Színház

Nekrológ

Színház

Minden jól állt neki

Börcsök Enikő (1968–2021)

És akkor arra gondoltam, hogy Marie-val kellene kezdenem ezt a siratót; Börcsök Enikő fehér ruhás Marie-jával a Woyzeckben, mert ez a fehér ruha valahogy... De nem.

Nekrológ

Színház

Börcsi, zsötem!

Börcsök Enikő (1968–2021)  

Az első filmemre készültem, és az ilyenkor szokásos köröket futottam, hogy megtaláljam a három főszereplőt.

Hol tart az online színház?

Színház

Különben is időszerű

A járvány okozta online-tartalom-megosztási fordulat alighanem kultúrtörténeti jelentőségű. A szűk egy év tapasztalatai alapján úgy tűnik, mind a szakma, mind a közönség képes volt a váltásra. De mit mutatnak a számok?

Online színház

Színház

Itt járt Greta

Gimesi Dóra: Emma csöndje

Autizmus és klímaválság: két igen aktuális, a kisgyerekek életét is erősen érintő témát dolgoz fel a Kolibri Színház előadása. A nagy vállalást az alkotók és az előadók kis döccenőkkel teljesítik.

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

„A Szent Ego súlya alatt”

Jagicza Patrícia képzőművész

Új egyéni kiállításán az identitáskeresés és a személyes történetmesélés elemei állnak a középpontban. A Blank Space cím egy olyan lélektani síkra utal, ahol az egyén új, eddig ismeretlen, személyes rétegeit fedezheti fel és értelmezheti újra emlékek, álmok, kognitív struktúrák segítségével.

Sorköz

Könyv

Sorköz

Magánügy

Tamás Zsuzsa: Tövismozaik

Magánügy marad, ami ebben a regényben le van írva. Az elbeszélőnek az lenne a szerepe, hogy kimozgassa, ami a magánemberekben benne szorul, kitágítsa a bennrekedt világokat, felképezze a tág vonatkozási rendszert, egész a csillagokig.

Könyv

Sorköz

Kácsor Zsolt: Cigány Mózes

A kezdetek kezdetén nem az Úrnak lelke táplálja vala az vizeket, hanem a nulla terjed szét és kezd pörögni, ebből lesz az anyag, az idő, a hő, a szerves élet és „a multiverzum legnagyobb kreténje”, az ember.

Zene

Opera

Zene

Ennyi jó kevés

Mozart: Szöktetés a szerájból

Lidérces álmaimban olykor operát kell rendeznem, de persze nem vagyok rá képes, hiszen ehhez a mesterséghez nem értek. Ám ami az egyiknek feszélyező fogyatékosság, azon a másik könnyen túlteszi magát – akár ébren, valós körülmények között is.

Interjú

Zene

„Még fütyülni is lehet”

Horváth Ákos zenész

Ozzy Osbourne hangmérnökével kezdte, majd világhírű ki­adónál folytatta pályáját, úgyhogy régóta nem csak Horváth Charlie fiaként ismerhetjük. Zenekara, a Stardust most azzal a melodikus rockzenével törhet be Európában, amit annak idején a Journey, a Toto vagy a Def Leppard vitt sikerre.

Lemez

Zene

Bicep: Isles

A klubokat és fesztiválokat egyaránt süket csendre kárhoztató lockdown 2021. január 30., szombat nem könnyíti meg a stúdiójukban babráló előadók dolgát sem.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Lakótelepi dühöngő

Puzsér Róbert és társai a Spirit FM-en

A műsor most úgy fest, mintha egy kocsmai beszélgetésre a kocsmák sajnálatos zárva tartása miatt egy rádióstúdióban kerítettek volna sort. 

Interaktív

Egy hét tudomány 2021/05.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Interaktív

Szüret 2021/05.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Tudomány

Mátyás király azonosítása

Tudomány

Hunyadnak karjai

Kásler Miklós buzgalmának köszönhetően hamarosan fény derülhet a Mátyással kapcsolatos történelmi rejtélyekre. Vagy mégsem.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Flan de Coco

Kókusztejes crème caramel – a francia és a spanyol konyha népszerű desszetje másként.

Mikrofilm

Interjú

Mikrofilm

„A sikolya bennmaradt”

Ólafur Darri Ólafsson színész

Egyike a legnagyobb izlandi színészeknek, de Hollywood is számon tartja az elérhetőségeit. Most épp a NOS4A2 horrorsorozatban látható, de honfitársa, Baltasar Kormákur is előszeretettel foglalkoztatja. A széria amerikai forgatásán beszéltünk vele.

Tévésorozat

Mikrofilm

Nagy fa

Steve McQueen: Kis fejsze

Ezt az Amazon és a BBC gyártásában készült ötrészes művet csak jobb híján, illetve a bemutatásának módja miatt lehet sorozatnak nevezni. A legrövidebb rész is hosszabb, mint egy óra, a nyitó epizód pedig a maga 128 perces játékidejével valóban mozifilmes terjedelemmel bír. Az összhatás mégis akkor jön ki a legjobban, ha szériaszerűen halad egyik részről a másikra a néző.

Tévésorozat

Mikrofilm

30 ezüst

Hívőként és nem hívőként tekintve is van a kereszténységben valami hátborzongató.

Film

Mikrofilm

Ásatás

„Az a szép zöld gyep!” – tört fel Rajz Jánosból 1979-ben a filmtörténetileg jelentős sóhaj, a legjobb mondat, ami parkőr száját filmen csak elhagyta.

Film

Mikrofilm

Radioactive

„Ön a tanszéken a mindössze 23 női kutató egyike.” „Az egy prímszám.”