A szerk.

Eltűnt valami

A szerk.

„A NAV sem meri megkérdezni, hogy hol van a 2,3 milliárdos turisztikai imázsfilm. Inkább átdobták a rendőrségnek a feljelentést, amelyik egyszer már megtagadta azt, mondván: az, hogy nem látható sehol a szuperprodukció, még nem jelenti azt, hogy nincs is meg valahol. De azt ő sem merte megkérdezni, hogy hol van.”

Hadházy Ákos országgyűlési képviselő kommentálta ezzel a keddi Facebook-bejegyzéssel azt, hogy az adóhatóság Közép-Magyarországi Bűnügyi Igazgatósága nem indít nyomozást költségvetési csalás gyanújával a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) eltűnt vagy nem is létező vagy elkészült, de eddig be nem mutatott filmje ügyében. Erről a Kárpát-medence nevezetességeit prezentáló alkotásról egyelőre csak annyit tudni, hogy az elkészítésére 2018 nyarán 2,3 milliárd forintot adott a Miniszterelnöki Kabinetiroda.

Hadházyt immár a második intézmény pattintja le: először a rendőrséghez fordult (akkor még hűtlen kezelésre hivatkozva), de az megtagadta a nyomozást a fent idézett zseniális indoklással. A történetet ismertető 444 szerint az országgyűlési képviselő ezt megpanaszolta, majd egy lendületből a NAV-hoz fordult, immár költségvetési csalás gyanúja miatt. Az adónyomozók ugyancsak hárítottak, visszautalva az ügyet a rendőrséghez.

Hadházy 2021-ben érdeklődött először a filmről az MTÜ-nél, mert bár az elkészítés határideje 2019 vége volt, az alkotás azóta is láthatatlan. Mivel az ügynökség sem a filmet, sem hihető választ nem volt képes prezentálni, a képviselő az illetékes hatóságokhoz fordult – mint látjuk, sikertelenül.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk