A szerk.

Engedetlenek

A szerk.

Az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt a kelleténél kevesebb szó esik a pedagógusok változatlanul folytatódó polgári engedetlenségi mozgalmáról.

Az akció február 14. óta tart; akkor a kőbányai Szent László Gimnázium tizenkét tanára tagadta meg egy napra a munka felvételét. Az ő bátor tettüket azóta körülbelül 200 tanintézmény 3500 munkatársa, pedagógusok és nem pedagógus iskolai, óvodai dolgozók követték. A tiltakozási hullám jóval kiterjedtebb lett, mint arra előzetesen bárki is számított: nemcsak időben (immár a harmadik hetébe lépett), hanem térben is; a csatlakozók munkahelyét jelölő térképen szaporodnak a pöttyök, és már nemcsak a fővárosra és néhány nagyvárosra, hanem kisebb településekre is rákerülnek.

Az iskolai polgári engedetlenség országossá terebélyesedése azért is figyelemre méltó, mert a hol nyílt, hol burkolt központi nyomásgyakorlás a januári sztrájk óta folyamatos. Az viszont, hogy egyre több kisebb településen is akadnak olyan tanárok és támogatók, akik kiállnak a véleményükért, pontosan mutatja az oktatás világát feszítő elégedetlenség mértékét. Bár a NER világában a hatalom pressziója vidéken jóval közvetlenebb és személyre szabottabb, mint a nagyobb városokban, sokan érzik úgy, hogy tanárként már nincs mit veszíteniük.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk