A szerk.

Ez a kampány is jól kezdődik

A szerk.

Magyar Péter az elmúlt napokban ún. egyeztetéseket folytatott a Fővárosi Közgyűlés októbertől esedékes munkájában érintett entitásokkal, úgy mint Karácsony Gergely főpolgármesterrel, Vitézy Dáviddal, az LMP listavezetőjével, és Kovács Gergellyel, a Kutyapárt vezetőjével.

Elmondása szerint szívesen találkozott volna Szentkirályi Alexandrával, a Fidesz szezonális főpolgi-jelöltjével is, de ő nem akarta ezt. Az, hogy pontosan kik beszélgettek kivel, vagyis ki milyen minőségében vett, vagy vett volna, vagy nem vett részt ezeken a megbeszéléseken, nem száz százalékig világos. Karácsony Gergely kiléte kristálytiszta: az őt támogató DK–MSZP–Párbeszéd koalíciójának a tagja, és főpolgármester. De a többiek? Magyar pártelnök, de nem lesz önkormányzati képviselő, Kovács Gergely pártelnök, és vagy fővárosi képviselő is lesz, vagy nem, Vitézy Dávid nem pártelnök, és vagy lesz képviselő, vagy nem, Szentkirályi Alexandra meg hát, ne legyünk udvariatlanok, és ne írjuk mindjárt, hogy a Fidesz ürgéje, de sok köze a párt döntéseihez nincs.

Annak a tudásához sem kerültünk közelebb, hogy lesz-e bármilyen állandó, a közgyűlés folyamatos működőképességének biztosítására legalább elvben képes többség a testületben, és hogy az a főpolgármester ellenében vagy mellette állna-e fel. A választási eredmények tökéletes csiki-csuki helyzetet állítottak elő.

A 33 fős testületben (melyből az egyik fő a főpolgi) 10 képviselője van a Fidesznek, 10 a Tiszának, 7 az MSZP–DK–Párbeszéd szövetségnek (pontosabban 6+1), és 3-3 az LMP-nek és a Kutyáknak. Ebből elég jól kiolvasható, hogy – attól a nem várt esettől eltekintve, hogy a baloldal a Fidesszel áll össze, így rakva össze a 17 fős, lehető legszűkebb többséget –, a csiki-csuki a Tiszát hozza döntési helyzetbe. Ha nem is úgy, ahogy szerették volna: természetesnek feltüntetni óhajtott szövetségeseikkel, az LMP-vel és az MKKP-vel sem lenne meg a bűvös 17, így választaniuk kéne: vagy a Fidesszel, vagy a baloldallal lépnek valamiféle tartós együttműködésre. Esetleg megpróbálnak egyetlen képviselőt kiragadni (meggyőzni, megvásárolni, árulásra bírni stb.) a baloldali frakcióból – de ennek a sikerére azért kevés esélyt adnánk.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A mesék előtt

  • - turcsányi -

Ha érte valaha is kultúrsokk Magyarországot, az 1975 februárjában esett, amikor a Filmmúzeum (ma Belvárosi Színház) – a megvásárlásához képest egy kerek esztendei erőgyűjtés után – bemutatta Pier Paolo Pasolini Dekameron című filmjét.

Tarkóig elmerülni

Reagan a gonosz birodalmának nevezi a Szovjetuniót; megindul az űrfegyverkezési program; az Egyesült Államok lerohanja Grenadát; megjelenik a Microsoft Word; a MASH fináléja máig megdönthetetlen nézettségi rekordot hoz a tévében; kijön a Thriller legendás videóklipje Michael Jacksontól; az Oscart pedig a Gandhi nyeri.

Mivel, uram, s ki nélkül?

Nagy vitát kavart, hogy miért nincs opera-előadás immár két éve a szegedi Dóm téren. A vezetés gazdasági szempontokkal érvelt: nincs rá támogatás, illetve a műfaj már nem tölti meg két-három estére a 4 ezres nézőteret. Talán erre is lett egyfajta válasz, hogy ismét az István… került színpadra, Novák Péter rendezésében, aki inkább egyfajta misztériumkoncertként tálalja a történetet, a nyitányt az 1983-as ősbemutató fényképeivel illusztrálva.

A láthatatlanok

„Van nevem, de nehezen kimondható. Ezért a magyar nevem Ildi.” „Amikor eljöttem, a feleségem terhes volt. Hat éve vagyok itt. Még soha nem találkoztam a gyerekemmel, csak okostelefonon keresztül.” „Lehet, hogy soha nem megyek haza.

Boldogtalanság, gyere haza

Ahogy egy kritikusa is megjegyezte, „van, akinek ez idegesítő”. Igen, lehet zavaró az író „kalandozó” beszédmódja, ahogy belekezd egy mondatba, majd abban egy újabbat generál, csak mert más téma jutott eszébe; vagy ahogy letér a megkezdett csapásról, hogy aztán oldalakkal később térjen vissza hozzá.

Élesített fegyver

Bohózatnak indult Elon Musk beszállása a Twitterbe, de az angliai zavargások jól mutatják, hogy a keze alatt a platform a profi valóságtorzítás mintapéldánya lett.

Koós Pál végleg megérkezett

  • Marinov Péter

Augusztus 1-jétől Koós Pál tölti be a modellváltáson átesett Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektori pozícióját. Koóst az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma erősen vitatható eljárás nyomán juttatta a rektori székbe. Jogszerű volt-e ez a művelet, és ha nem, lehetséges-e jogorvoslat? Tettem egy próbát.

A rossz közérzet kultúrája

Pár hét híján tizenöt éve hangzott el Orbán hírhedt kötcsei beszéde, amely a készülő Fidesz-világ kulturális univerzumát vetítette előre. Honnan indult és hová jutott azóta az orbáni kultúrpolitika? Milyen víziók mozgatták és mozgatják a rendszer kulturális építkezését? Van-e egyáltalán építkezés és rendszer, és miért érzi majd’ mindenki rettenetesen magát benne? És maradt-e élet rajta kívül?

Megtaposták, megszerették

A legmagasabb kitüntetést adja az államalapítás ünnepén Makó fideszes vezetésű önkormányzata Buzás Péternek, a korábbi szocialista polgármesternek. Miután legyőzték, évekig célkeresztben volt, mert tartottak attól, hogy újraindul. Nem tette.

 

Ingyér’ a kastély, bekékül a NER-vér

A kastélytörvény módosított változata a lényegen nem változtatott, az ingyenes átadással „magánjogi szereplők” is hozzájuthatnak a felújított, értékes ingatlanokhoz. Tiltakozásként aláírásgyűjtésbe fogtak, demonstrációt szerveznek, alkotmánybírósági normakontrollt kértek azok, akik szerint ez a nemzeti vagyon ellopása.

A sarlatánság ára

A kormány szerint minden nagyjából a tervek szerint alakul: a lakosság nagy erőkkel megtakarít, az ipar Németország és a háború miatt gyengélkedik, a GDP növekedése pedig jövőre már tényleg 4 százalékos lesz. A papír persze türelmes.